Skills Finland ry

Mästare2023 söker lösningar för föränderliga behov av kunnande också genom internationellt samarbete

Dela
Världen, arbetslivet och behoven av kunnande förändras. Futuristen, uppfinnaren, facklitterära författaren Perttu Pölönen och undervisningsrådet Hanna Autere berättar hur man kan förbereda sig för förändringen. Temat behandlas vid det internationella seminariet på Mästare.
Internationalism är en viktig del av yrkesutbildningen. Öppningsceremonin för yrkesskicklighetstävlingen EuroSkills Budapest 2018 på bilden Bild: WorldSkills Europe
Internationalism är en viktig del av yrkesutbildningen. Öppningsceremonin för yrkesskicklighetstävlingen EuroSkills Budapest 2018 på bilden Bild: WorldSkills Europe

Vid evenemanget Mästare2023 Esbo tävlar man om FM-medaljer i yrkesskicklighet, men evenemanget är också en arena för internationellt samarbete. Under hela evenemanget pågår European Training and Cooperation Activities (TCA) Erasmus+ Seminar, och det samlar seminariegäster från över 20 länder, i år för första gången också från Ukraina.

– Alla som arbetar med yrkesutbildningsfrågor delar samma oro över hur man ska kunna hänga med i förändringen. Det internationella samarbetet möjliggör informationsutbyte kring hur behoven av kunnande förändras och vilka lösningar som har utvecklats i olika länder, säger undervisningsrådet Hanna Autere från Utbildningsstyrelsen.

Autere har lagt märke till att de internationella gästerna dras till Finland också av att den finländska utbildningen uppfattas ha en god nivå.

Även om den finländska utbildningens kvalitet värderas högt i världen, ser man i hemlandet nog också behov av att utveckla den. Det här anser Autere vara en bra sak. – Vi är aldrig färdiga. Arbete och samarbete behövs fortsättningsvis, säger hon och betonar att man i Finland inte skulle ha klarat av att utveckla det nuvarande yrkesutbildningssystemet i ett vakuum. – Utan internationellt samarbete skulle det helt enkelt inte ha varit möjligt.

Perttu Pölönen påminner om vikten av att ställa sig in i att vara nybörjare

Ett keynote-inlägg vid det internationella seminariet 9.5. håller futuristen, uppfinnaren, facklitterära författaren Perttu Pölönen. Som en alldeles särskilt viktig arbetslivsfärdighet i framtiden nämner Pölönen förmågan att ställa sig in i nybörjarens roll.

– Det lönar sig inte att för mycket luta sig mot vad vi har haft för då är faran den att vi blir ett museum för uppnådda fördelar, säger Pölönen lite provokativt. Han framhåller också att samarbete, nyfikenhet och lärande av andra är färdigheter av allra största vikt i framtiden.

Perttu Pölönen tar upp några frågor som i hög grad förändrar arbetslivet. Den första är teknologiutvecklingen. – Teknologiutvecklingen tvingar oss människor att bli förädlade och bildade. Genom den här utvecklingen betonas mänskligheten också i arbetslivet, för som människor kan vi ännu producera något sådant som teknologin inte klarar av. Google ser inte i ögonen eller ger inte en klapp på axeln, så tänk efter vad man kan få av dig som man inte får av ChatGPT eller Google.

Dessutom är bara hälften av världens befolkning på internet. – Den andra halvan är alltså först på väg att börja tävla om arbete, och erbjuda sitt kunnande snabbare och billigare. Allt det här kommer att förändra läget på arbetsmarknaden, säger han och påpekar att förändringen också ökar behovet av kunnande i internationalism. – I fortsättningen sker arbete och samarbete allt oftare tillsammans med människor som kommer från olika andra bakgrunder och kulturer.

Nyckelord

Kontakter

Päivi Korhonen
chef för samhällskontakter, Omnia
Paivi.Korhonen@omnia.fi
Tfn. 040 126 7599


Katja Katajamäki
kommunikationschef, Skills Finland
katja.katajamaki@skillsfinland.fi
tfn. 040 732 0691

Bilder

Internationalism är en viktig del av yrkesutbildningen. Öppningsceremonin för yrkesskicklighetstävlingen EuroSkills Budapest 2018 på bilden Bild: WorldSkills Europe
Internationalism är en viktig del av yrkesutbildningen. Öppningsceremonin för yrkesskicklighetstävlingen EuroSkills Budapest 2018 på bilden Bild: WorldSkills Europe
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skills Finland ry
Simonkatu 12 B 24, 5. krs.
00100 HELSINKI

040 7320691, viestinta@skillsfinland.fihttp://www.skillsfinland.fi/

Yrkesutbildningens storevenemang Mästare2023 Esbo

I FM-finalen i yrkesskicklighet tävlar cirka 350 studerande från olika yrkesområden. Det finns 47 grenar och av dem är fem MästarePLUS-grenar avsedda för studerande som behöver särskilt stöd. Finalisterna gallrades ut bland 1646 semifinalister. Utöver tävlingsgrenarna visas aktuella teman i yrkesuppvisningarna: drönarflygning, framtidens matteknologi och väggmålning (mural).

I samband med Mästare2023-evenemanget tävlar man dessutom i Mästare9-tävlingen för högstadieelever, i vars uttagningar nästan 12 000 högstadieelever deltog. I finalen deltar 36 lag på tre personer.

Huvudansvarig arrangör är Esboregionens utbildningssamkommun Omnia. Yrkesinstitutet Live är samarbetspartner i anordnandet av MästarePLUS-grenarna. Evenemangets bakgrundsorganisation är Skills Finland ry.

Mästare2023 är ett öppet avgiftsfritt tillfälle för alla att bekanta sig med finländsk toppkompetens. Evenemangets centrala teman är en hållbar framtid, internationalism och kulturell mångfald samt betydelsen av yrkeskompetens i det finländska samhället.

Till tävlingarna i Esbo åker man med kompetens och yrkesstolthet – evenemangets officiella slogan och hashtag är #VarPro.

Följ Skills Finland ry

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skills Finland ry

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum