Matalan kynnyksen paikat välttämättömiä haavoittuvassa asemassa olevien selviytymiselle

Ruoka-avun kävijämäärä kasvoi koronan myötä ja kasvaa edelleen ruoan hinnan noustua. Ruoka-avun asiakkaiksi on tullut enenevässä määrin myös korkeakoulutettuja, omistusasujia, naisia ja lapsiperheellisiä. Tällä hetkellä ainakin 200 000 henkilöä hakee Suomessa vuosittain ruoka-apua. Tässä joukossa on paljon julkisten palvelujen ja etuuksien alikäyttöä.
– Opimme tutkimuksesta, että useat työttömät, toisen asteen koulutetut ja maaseudulla asuvat eivät hae julkisia palveluita ja etuuksia, vaikka kokisivat tarvetta ja olisivat niihin oikeutettuja. Hakemattomuus johtuu osaltaan vaikeuksista käyttää digitaalisia palveluita, heikoista mahdollisuuksista matkustaa palvelupisteisiin, sekä palvelujärjestelmän monimutkaisuudesta, Joakim Zitting Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.
Osallistavat yhteisöt onnistuivat tukemaan haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä koronapandemian aikana. Tutkimuksen mukaan osallistavien yhteisöjen kävijät kokivat paikoissa välittämistä ja toimijuutta.
– Välittämisen ja toimijuuden kokemukset taas olivat yhteydessä paremmaksi koettuun hyvinvointiin useilla eri mittareilla. Seuraavan pandemian tai muun kriisin aikana matalan kynnyksen paikkoja ei kannata sulkea kuin äärimmäisissä tilanteissa, linjaa Henrietta Grönlund Helsingin yliopistosta.
Asunnottomuutta kokevien näkökulmasta pandemia-ajan virallinen ohjeistus osoittautui vaihtelevaksi, epäselväksi ja epäloogiseksikin. Asunnottomuutta kokevien kohtaamisessa kolmannen sektorin työntekijöillä ja joustavilla toimintatavoilla oli erittäin merkittävä rooli arjen sujuvuuden turvaamisessa.
– Virallisten koronaohjeiden seuraamiseen ei välttämättä ole voimavaroja, jos ihmisen ensisijainen huoli koskee suojaa ja turvaa. Meillä on suuri tarve tilapäisen asumispalvelun kehittämiselle. Pandemiaoloissa korostuivat erityisesti asumispalvelun puutteet yksityisyyden ja turvallisuuden suhteen, Marja Hekkala Tampereen yliopistosta pohtii.
Kynnyksetön yhteisö Lissu Social Club näyttää mallin
Korona yhteiskunnan marginaaleissa hankkeeseen kuuluu keskeisenä osana Porin keskustaan yhdessä kävijöiden kanssa rakennettu Lissu Social Club. Lissu pyrkii hengissä säilymisen kannalta välttämättömien resurssien lisäksi turvaamaan jokaisen ihmisen oikeuden iloon, ideointiin ja välittäviin suhteisiin toisten ihmisten kanssa.
– Lissussa tehtävä päihde- ja asunnottomuustyö pyrkii yksilökohtaiseen huolenpitoon, yhteisölliseen vallan käyttöön ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Tavoitteenamme on ihmisten yhdenvertaisuuden edistäminen ja Lissun kaltaista yhteisöllistä päihde- ja asunnottomuustyötä on jatkossa oltava tarjolla jokaisessa Suomen kunnassa, linjaa Iida Makkonen Porin Sininauha ry:stä.
Hankkeen julkaisutilaisuus 17.5. klo 10.30
Korona yhteiskunnan marginaaleissa hankkeen tulokset ja niihin perustuvat politiikkasuositukset julkistetaan keskiviikkona 17.5. kello 10.30–14.00 Sorin sirkuksella Tampereella. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tapahtuman tiedot ja linkki livelähetykseen.
Korona yhteiskunnan marginaaleissa –hanke toteutetaan Tampereen yliopiston, Helsingin yliopiston, Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Porin Sininauhan yhteistyössä.
Yhteyshenkilöt
Tutkija-kehittäjä Joakim Zitting, Diakonia-ammattikorkeakoulu, joakim.zitting@diak.fi, 050 356 9918
Professori Henrietta Grönlund, henrietta.gronlund@helsinki.fi, 050 3148772
Tutkija Marja Hekkala, marja.hekkala@tuni.fi, 050 4777938
Kehittämispäällikkö Iida Makkonen, i.makkonen@porinsininauha.fi, 050 4139261
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Porin yliopistokeskuksen johtajaksi Katariina Yrjönkoski31.5.2023 15:58:34 EEST | Tiedote
Tampereen yliopisto on nimittänyt Porin yliopistokeskuksen uudeksi johtajaksi tekniikan tohtori Katariina Yrjönkosken. Yrjönkoski aloittaa tehtävässään 1.8.2023. Tehtävään saatiin 18 hakemusta. Nykyinen johtaja, TkT Tarmo Lipping, siirtyy hoitamaan täysipäiväisesti signaalinkäsittelyn professuuriaan Tampereen yliopistossa.
Väitös: Haitallisten vuorovaikutusten ennustaminen ja ehkäisy tehoelektroniikkaan perustuvissa sähköjärjestelmissä31.5.2023 12:17:18 EEST | Tiedote
Viime vuosikymmenen aikana tapahtunut tekniikan kehitys ja vihreä siirtymä ovat lisänneet erilaisten sähköntuotannossa käytettävien tehoelektroniikkapohjaisten ratkaisujen yleisyyttä. Laitteiden toimintatavan takia niiden välillä voi esiintyä haitallisia vuorovaikutuksia, joita perinteiset analyysimenetelmät eivät kykene riittävän tarkasti ennustamaan. DI Roosa-Maria Sallinen esittelee väitöskirjassaan menetelmiä, joiden avulla voidaan ennakoida ja ehkäistä modernien tehoelektroniikkaan perustuvien sähköjärjestelmien kohtaamia haasteita.
Väitös: Krooninen haimatulehdus huonontaa potilaiden elämänlaatua ja vaatii usein kajoavia toimenpiteitä31.5.2023 11:06:25 EEST | Tiedote
Väitöstutkimuksessaan LL Mikael Parhiala tutki kroonista haimatulehdusta sairastavien potilaiden elämänlaatua, tähystystoimenpiteitä ja leikkauksia. Lisäksi hän selvitti osteoporoosin ja lihaskadon eli sarkopenian yleisyyttä potilailla.
Väitös: Kalevala kytkeytyy muunnelmiensa kautta nykyihmisen maailmaan31.5.2023 10:14:50 EEST | Tiedote
Kalevala-muunnelmia on ilmestynyt 2000-luvulla poikkeuksellisen paljon, mikä kertoo kansalliseepoksen merkittävästä roolista suomalaisessa nykykulttuurissa. Ne ovat teoksia, joissa esiintyy Kalevalan tapahtumia, henkilöitä tai vähintään maailma, jossa Kalevala olisi voinut tapahtua. Elli-Mari Ahola tutkii väitöskirjassaan yhteensä neljäätoista romaanin muotoon kirjoitettua 2000-luvun Kalevala-muunnelmaa siitä näkökulmasta, millaista Kalevala-suhdetta ne tuottavat kerrontansa ja erilaisten maailmojensa avulla. Kirjallisuustieteen alan väitöskirja edustaa kertomuksentutkimusta.
Väitös: Uutta näyttöä ravitsemuksen yhteydestä tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen31.5.2023 09:28:12 EEST | Tiedote
Äidin raskaudenaikainen sekä lapsen varhaisvuosien ravitsemus voi aikaisempien tutkimusten perusteella merkittävästi edistää tai ehkäistä tyypin 1 diabeteksen kehittymistä. Väitöskirjatutkimuksessaan Markus Mattila havaitsi, että korkea C-vitamiinipitoisuus lapsuusaikana saattaa suojata lasta tyypin 1 diabeteksen esiasteen eli esidiabeteksen kehittymiseltä. Äidin raskaudenaikainen C-vitamiinin, raudan, nitraatin tai nitriitin saanti ravinnosta ei näyttäisi yhdistyvän lapsen riskiin sairastua tyypin 1 diabetekseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme