Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Matalasuhdanne kahlitsee Pohjois-Pohjanmaan elinkeinoja ja työllisyyttä - muutosta parempaan odotetaan ensi keväälle

Jaa
Pohjois-Pohjanmaan aluetalous on kärsinyt kustannusnoususta ja heikentyneestä kysynnästä kuluvan talven aikana. Moni työnantaja on sopeutunut tilanteeseen vähentämällä työvoimaansa. Dramaattista muutosta heikompaan ei ole kuitenkaan toteutunut ja useilla toimialoilla tilanne on vakaa. Maakunnan eri seuduilla talouden ja työllisyyden odotetaan piristyvän ensi vuoden puolella. Nämä huomiot ilmenevät tuoreesta Alueelliset kehitysnäkymät -raportista, johon Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koostanut maakuntaamme kuvaavan osuuden.

Pohjois-Pohjanmaan yrityskannassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viime aikoina. Kohonneet korot sekä lainansaannin haasteet hidastavat yritysten suuria investointeja ja sijoittajien varovaisuus on kasvanut. Maataloudessa kustannus- ja kannattavuuskriisi jatkuvat ja näkymät ovat useilla tiloilla edelleen haasteelliset. Korkea energian hinta on lisännyt selvästi maaseutuyritysten halua investoida mm. aurinkosähköjärjestelmiin, bioenergiaan ja biokaasuun.

Teollisuusyrityksillä menee sihdanetilanne huomioiden kohtuullisen hyvin, joskin yritysten välillä on suuria eroja. Kysyntää tuotteille on, useilla yrityksillä tilauskannoissa ei ole tapahtunut merkittävää pudotusta ja uusia tilauksia saadaan lähitulevaisuudessakin. Vihreän siirtymän ja fossiilittoman energian suunnitelmia ja hankkeita viriää pikavauhdilla. Esimerkiksi lähes kaikissa maakunnan eteläosan kunnissa on vireillä hankkeita biotuotelaitoksen rakentamiseksi. Tuuli- ja aurinkovoimatuotantoa valmistellaan useissa kunnissa ja voimakas tuotannon lisäys edellyttää sähkön siirtoyhteyksien vahvistamista. Vetytalous on kuuma käsite ja yrityksiä aktivoidaan tarttumaan vetytalouden tarjoamiin liiketoimintamahdollisuuksiin.

Heikoimmat näkymät ovat tänä keväänä rakentamisen aloilla, erityisesti asuntorakentamisessa. Asuntokauppa käy tahmeasti, myymättömiä kohteita on paljon tarjolla ja uusia kohteita avataan aiempaa vähemmän. Rakennusalan yrityksiä on lopettanut toimintansa tai ajautunut konkurssiin. Vähentynyt rakentaminen näkyy rakennustuoteteollisuuden yritysten tuotannossa. Useilla talotehtailla on normaalia heikompi tilauskanta.

Pohjois-Pohjanmaan matkailuyritysten liikevaihto- ja henkilöstökehitys ovat heilahdelleet viime vuodet. Isossa kuvassa suunta on nousujohteinen ja matkailijamäärä on kasvussa. Maakunnassa luodaan uutta kapasiteettia, kehitetään uusia palveluja hiljaisille kausijaksoille ja halutaan lisätä kansainvälisten matkailijoiden määrää. Pohjois-Pohjanmaan kaupan toimiala on kasvanut viime vuodet niin kokonaisliikevaihdossa kuin henkilöstömäärässä ja näkymät ovat hyvät. Kohonneet hinnat ja kuluttajien vähentynyt ostovoima vähentävät yksityisten palveluiden käyttöä, mutta selkeää pudotusta palveluyritysten kokonaisliikevaihdossa ei ole nähtävissä. Yksityisten hoivapalvelujen tarve ja käyttö kasvavat ja uusia yksiköitä avataan.

Työttömyys kääntyi Pohjois-Pohjanmaalla kasvuun viime syksynä ja työttömien määrä on kasvanut alkuvuodesta 2023. Muutamilla seuduilla lisäys on vähäinen. Moni työantaja käyttää määräaikaisia lomautuksia sopetuskeinona. Avointen työpaikkojen määrä on vähentynyt useissa ammattiryhmissä vuoden takaiseen verrattuna, mutta paikkatarjonta on edelleen runsas.

Laaja työvoimapula on yhä Pohjois-Pohjanmaan isoin työmarkkinahaaste. Moniin auki oleviin työpaikkoihin ei löydy helposti tai nopeasti sopivia tekijöitä. Osaajapulaa esiintyy laajasti samolla aloilla ja ammateissa kuin aiemminkin. Suuri pula tekijöistä on mm. sosiaali- ja terveyspalveluissa, metalli- ja konepajateollisuudessa, varhaiskasvatuksessa, ICT:ssä sekä kone- ja laitekorjauksessa. Työvoiman ylitarjonta keskittyy lähes kokonaan Oulun seudulle.

Pitkäkestoista matalasuhdannetta ei ole näkyvissä. Tämä vuosi on hitaan ja vähäisen kasvun aikaa. Lomautuksia ja työsuhteiden päättymisiä on odotettavissa ainakin ensi syksyyn saakka. Odotukset ensi kevääseen ovat  positiiviset Pohjois-Pohjanmaan eri seuduilla. Vuoden päästä talouskasvu lisää työvoiman kysyntää. Monilla aloilla kilpailu osaajista on matalasuhdanteessakin kireä - kyvykkäistä tekijöistä ei helpolla luovuta. Talouden elpyminen kiristää lisää kilpailua osaavista tekijöistä.

”Alueelliset kehitysnäkymät” on Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema raportti elinkeinojen ja työmarkkinoiden tilanteesta ja näkymistä vuoden päähän. Raportti julkaistaan 2 kertaa vuodessa. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa raportin Pohjois-Pohjanmaan osuuden. Valmistelussa hyödynnetään eri tilastoja, talous- ja suhdanneraportteja sekä kyselyllä kerättyä asiantuntijatietoa eri puolilta Pohjois-Pohjanmaata.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Asiantuntija Jarkko Pietilä, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 038 116, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on asettanut nähtäville Yli-Iin Tannilan aurinko- ja tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelman, yleisötilaisuus maanantaina 5.6.30.5.2023 11:09:06 EEST | Tiedote

Hanketta koskeva yleisötilaisuus järjestetään maanantaina 5.6.2023 klo 17.00-19.00 Yli-Tannilan toimitalolla (Laaksolantie 11, Tannila) sekä verkkolähetyksenä, jonka linkki tulee saataville hankkeen verkkosivulle. Asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus), hankevastaavan (Infinergies Finland Oy) ja YVA-konsultin (Sweco Finland Oy) edustajat. Tilaisuudessa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan ja osallistumaan. Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa koskeva kuulutus on nähtävillä 30.5.–30.6.2023 Oulun ja Pudasjärven kaupunkien sekä Iin kunnan internet-sivujen virallisissa ilmoituksissa. YVA-aineisto on nähtävillä osoitteessa www.ymparisto.fi/tannilantuulivoimaYVA. Paperimuodossa YVA-ohjelmaan voi tutustua Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa, Oulun kaupungin ympäristötalossa, Yli-Iin kirjastossa, Pud

Likalantien rakennetta vahvistetaan Oulaisissa, tie suljetaan töiden ajaksi29.5.2023 13:18:55 EEST | Tiedote

Likalantie (Mt 18281) rakennetta Oulaisissa vahvistetaan viikoilla 23 ja 24. Rakennustöiden aikana Likalantie on suljettu ajoneuvoliikenteeltä ja kevyeltä liikenteeltä 6. - 8.6. ja 13. - 15.6. Suljettavat tieosuudet ovat Likalantie 98 ja Likalantie 494. Tieosuudet on merkitty oheiseen karttaan. Tonteille kulku säilytetään. Hankkeen tilaajana toimii Tuulipuisto Karahka Oy ja pääurakoitsijana NYAB Finland Oy. Ajantasaiset tiedot tietöistä: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100 (suomi.fi) Liikennetilanne (fintraffic.fi)

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen käynnistyy Kalajoen Rautiossa29.5.2023 10:42:04 EEST | Tiedote

Maantien 774 jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentaminen alkaa Kalajoen Rautiossa. Urakassa rakennetaan uutta kevyen liikenteen väylää noin 500 metrin matkalle nykyisen ajoradan viereen. Uusi kevyen liikenteen väylä sijoittuu maantien 774 (Rautiontie) pohjoispuolelle välillä Raution seurakuntakoti – Essonkuja. Samassa urakassa uusitaan alueen tievalaistusta, rakennetaan 4 uutta suojatiesaareketta ja parannetaan linja-autopysäkkejä Rautiontien ja Kannuksentien liittymäalueella. Hankkeen tavoitteena on parantaa kevyen liikenteen turvallisuutta. Urakan tilaajina ovat ELY-keskus ja Kalajoen kaupunki. Työt alkavat kesäkuussa 2023. Urakka valmistuu syksyllä 2023. Urakoitsijana toimii Nyab Finland Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme