Jyväskylän yliopisto

Matemaattisten aineiden opettajiksi valmistuneiden määrä on laskenut lähes 40 prosenttia 2010-luvulla

Jaa

Tuoreessa raportissa tarkastellaan matemaattis-luonnontieteellisen alan maisteritutkintojen sekä matemaattisten aineiden opettajan pedagogiset opinnot (60 op) suorittaneiden opiskelijoiden määriä vuosina 2010–2020 Suomessa. Raportti osoittaa, että matemaattisten aineiden opettajiksi valmistuneiden määrä on laskenut liki 40 prosenttia Suomen yliopistoissa 2010-luvulla.

- Korkea matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen on ollut yksi Suomen yhteiskunnan menestyksen perustoista ja osaajia tarvitaan tulevaisuudessa laajasti, sillä matemaattis-luonnontieteellinen ymmärrys toimii perustana eri teknologioiden kehittämisessä ja ajankohtaisten globaalien haasteiden ratkaisemisessa. Jos kouluihin ei saada riittävästi päteviä opettajia koulutuksen taso laskee. Tämä heikentää Suomen osaamista ja kilpailukykyä usealla alalla tulevaisuudessa, toteaa professori Pekka Neittaanmäki Jyväskylän yliopistosta.

- Suomessa ei ole tällä hetkellä yhtenäistä rekisteriä, josta näkyisivät ajantasaisesti ja luottavasti yliopistoiden aineenopettajien vuotuiset valmistumismäärät sekä kentällä työskentelevien pätevien MaLu-aineenopettajien määrät. Ilman tällaista tilastoa MaLu-aineiden opettajapulaan on haastavaa reagoida, toteaa ohjaava lehtori FT Hannu Moilanen Jyväskylän yliopiston normaalikoulusta.

Raportin lopuksi pohditaan syitä yliopistoista valmistuvien MFK-alojen opettajien vähäiseen määrään ja esitetään toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi. Yliopistouudistuksen myötä yliopistojen ainelaitosten resurssit MFK-opettajankoulutuksen kehittämiseen ovat vähentyneet.

- Aineenopettajankoulutus tulisikin määrätä yliopistoille kansalliseksi erityistehtäväksi, jolle järjestettäisiin erillinen oma tutkintotavoite ja korvamerkitty rahoitus, kirjoittajat suosittelevat.

Raportissa tarkastellaan myös mahdollisuuksia herättää nuorten kiinnostus luonnontieteiden opiskelua kohtaan uusilla työtavoilla ja pedagogiikalla. Raportti arvioi myös kriittisesti digiloikan vaikutuksia nuorten hyvinvointiin, keskittymiskykyyn ja sinnikkyyteen, joita matemaattisten alojen opiskelu vaatii sekä pohtii digitalisaation hyötyjä ja haittoja luonnontieteiden oppimisen ja matemaattisen ajattelun taitojen näkökulmasta.

Opiskelijavalintauudistuksen jälkeen MFK-alan, erityisesti aineenopettajakoulutuksen, on ollut entistä haastavampi kilpailla parhaista lukion MKF-osaajista. Raportti ehdottaa, että MFK-alan opettajapulan juurisyitä pitäisi tutkia lisää ja tutkimuksen avulla voitaisiin lähteä kehittämään ja markkinoimaan opettajuutta uudesta näkökulmasta.

Lisätietoja:

Unesco-professori Pekka Neittaanmäki, pn@jyu.fi, puh. 040-5507005

Ohjaava lehtori Hannu Moilanen, puh. 050 5544666, hannu.moilanen@norssi.jyu.fi

Raportti: Matematiikan, fysiikan ja kemian maisteritutkinnot ja auskultointi 2010-luvulla
Informaatioteknologian tiedekunnan julkaisuja No. 91/2021

Linkki raporttiin: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8972-9

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Lisää kilometrejä vai vauhtia? Kummallakin tehokeinolla voi parantaa juoksukuntoa26.1.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa vertailtiin kestävyysharjoittelijoiden tekemiä kahden viikon peruskestävyys- ja intervallijaksoja suorituskyvyn ja palautumisen näkökulmasta. Kummallakin menetelmällä voidaan parantaa kuntoliikkujan kestävyyssuorituskykyä merkittävästi jo kahdessa viikossa, kun harjoituskuormaa kasvatetaan totutusta.

Lapsuuden laulut ovat ikääntyneille tärkeä voimavara26.1.2022 01:00:00 EET | Tiedote

FM Annika Tammelan väitöstutkimus osoittaa, että lapsuus- ja kouluvuosina opitut laulut ovat suomalaisille ikäihmisille merkityksellisiä, sillä ne kantavat vahvoja tunnemuistoja ja ylläpitävät omaa identiteettiä. Varhaisilta elinvuosilta tuttujen laulujen laulaminen ja yhdessä muistelu tarjoavat ikääntyneille kokemuksia osallisuudesta ja toimijuudesta, jotka ovat keskeisiä tekijöitä heidän hyvinvointinsa kannalta.

Väitös 28.1.2022: Elintärkeät fosforivarannot ehtyvät – fosfori talteen jätevesistä uudella menetelmällä (Reuna)21.1.2022 08:05:00 EET | Tiedote

Sini Reuna kehitti väitöstutkimuksessaan uuden menetelmän, jolla fosfori saadaan talteen jätevesistä entistä paremmin. Fosfori on kaikelle elämälle korvaamaton alkuaine, jota käytetään muun muassa lannoitteissa. Sen luonnolliset varannot maaperästä ovat hupenemassa. Siksi talteenotto toissijaisista lähteistä on ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan vastata kasvavaan fosfaattilannoitteiden kulutukseen ja varmistaa ruuan riittävyys myös tuleville sukupolville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme