Oulun yliopisto

Materiaalitutkimus vauhdissa Oulun yliopistossa (koostettua aineistoa)

Jaa

Oulun yliopiston Mikroelektroniikan yksikön tekemä tutkimus on ollut nosteessa viikon sisään. Tutkimuksen merkitys näkyy sekä professori Heli Jantusen saamasta Nokian Säätiön tunnustuspalkinnosta että tutkija Yang Bain mukana olosta Slushissa pidetyn Skolar Awardin finaalissa.

Varsinkin uusien materiaalien parissa tehtävä tutkimus on monimutkaista mutta kuitenkin helposti ymmärrettävää, sillä se tarjoaa suoraan konkreettisia sovelluskohteita ja ratkaisuja arkeemme. Tutkija Yang Bain visiona on maailma, jossa voimme tuottaa sähköä milloin tahansa, missä tahansa ja miten tahansa. Hän on kehittänyt materiaalin, joka kerää talteen energiaa lämmöstä, liikkeestä ja valosta. Tämä energia voidaan muuttaa sähköksi, jolla voidaan paikallisesti ladata pieniä elektronisia laitteita. Paristojen tarve vähenee.

Jantunen tutkijoineen on uurtanut uraa etenkin sähkökeraamisten materiaalien kehittämisessä. Uusien valmistusmenetelmien kehittämistyö onkin keskeisessä roolissa tutkimusryhmässä, jonka tutkimustuloksia on hyödynnetty laajalti ICT-teollisuudessa. Yritysyhteistyö on ollut aina keskeinen osa tutkimusryhmän työtä ja sen toimintamalli on rakennettu tuotekehitystä mukailevalla tavalla.

Materiaalikoosteena tausta-aineistoksi tässä koottuna muutamia julkaisemiamme juttuja asiasta ja tutkijoista.

Video energian keräämisestä:

https://www.youtube.com/watch?v=coX0jk3gLsA

Yang Bain tutkijaprofiili:

http://www.oulu.fi/yliopisto/tutkija/yang-bai

Juttu tutkimusyksikön johtajan Heli Jantusen saamasta Nokian Säätiön palkinnosta:

http://www.oulu.fi/yliopisto/uutiset/nokian-säätiön-palkinto-2018

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteydenotot ja lisätiedot:

Ville Wittenberg
Tiedeviestijä, Oulun yliopisto
ville.wittenberg@oulu.fi
050 464 4902

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Veden kiertokulussa arktisilla alueilla havaittu jo monia muutoksia – Tutkijat esittävät seurannan tehostamista vaikutusten ymmärtämiseksi ja lieventämiseksi20.5.2019 10:00:00 EESTTiedote

Makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla on ilmastonmuutoksen seurauksena tapahtunut jo huomattavia muutoksia. Kokonaissadannan määrä monilla seuduilla on lisääntynyt johtuen muun muassa Jäämeren aikaisempaa pidemmästä avovesikaudesta. Lumen osuus sadannasta vähenee vaikuttaen voimakkaasti pohjoisten alueiden vedenkiertoon ja ekosysteemeihin.

Esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautipotilaan sydänriskiä20.5.2019 05:00:00 EESTTiedote

Tyypin 2 diabeteksen esiaste eli niin sanottu esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautia sairastavan sydänriskiä. Diabeteksen esiasteen vaikutuksia sepelvaltimotautipotilaiden sydänriskiin selvitettiin Oulun yliopiston johtamassa laajassa tutkimuksessa, jossa seurattiin noin 2000 sepelvaltimotautipotilaan terveyttä kuuden vuoden ajan. Kyseessä on ensimmäinen laajamittainen seurantatutkimus aiheesta.

Oulun yliopisto sai 6,6 miljoonaa euroa tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseen17.5.2019 10:30:27 EESTTiedote

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Oulun yliopisto sai yhteensä 6,6 miljoonaa euroa digitaalisen terveyden, epäorgaanisten sivuvirtojen kiertotalouden sekä suurten data-aineistojen matemaattisen analyysin ja tekoälyn tutkimuksen vahvistamiseen. Nelivuotisella rahoituksella tuetaan yliopistojen strategioidensa pohjalta valitsemien tutkimusalojen kehittämistä ja korkeatasoisen tutkimuksen edellytysten vahvistamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme