SDP EDUSKUNTA

Matias Mäkynen ja Joakim Strand: Pohjalaisteollisuuden voimaviikko on joululahja koko Suomelle

Jaa

Kansanedustajat Matias Mäkynen ja Joakim Strand iloitsevat vaalipiirille tärkeistä päätöksistä, joilla vahvistetaan tutkimus- ja kehitystoimintaa sekä tulevaa kasvua ja talouskehitystä. Viime viikolla saatiin parlamentaarisen tutkimus- ja kehitysrahoituksen (t&k-rahoitus) työryhmän loppuraportti sekä päätettiin uusista Business Finlandin veturiyrityshankkeiden rahoituksesta. Mäkynen toimi parlamentaarisen T&K-ryhmän puheenjohtajana ja Strand jäsenenä.

- Viime viikkojen ratkaisut ovat hieno lahja joulun alla koko Suomelle. Parlamentaarisesti saatiin aikaan historiallinen sitoumus T&K-rahoituksen nostamisesta 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Näin varmistetaan, että Suomen kasvu jatkuu myös koronaelvytyksen jälkeen. Tätä varten säädettäisiin T&K-rahoituslaki ja laaditaan parlamentaarinen suunnitelma T&K-politiikasta. Raporttimme on saanut erittäin myönteisen vastaanoton, josta konkreettisin esimerkki on Teknologiateollisuuden 57 jäsenyrityksen antama sitoumus nostaa omaa tutkimus- ja kehitysrahoitustaan jopa 200 miljoonalla eurolla vuodessa vastineena työryhmän raportin toteuttamiselle. Mukana sitoumuksessa on myös alueemme kärkiyhtiöitä, Mäkynen sanoo.

Yksi kolmesta Business Finlandin valitsemasta ja 20 miljoonalla eurolla tuetusta hankkeesta on Wärtsilän puhdasta meriliikennettä koskeva kokonaisuus. Veturiyrityksenä Wärtsilällä on jatkossa entistä vahvempi asema muun t&k-rahoituksen saamiseksi myös laajemmin ja tämän lisäksi veturihankerahoitusta on mahdollista saada Wärtsilän kumppaniyrityksille jopa 50 miljoonan edestä. Kaiken lisäksi maanantaina saatiin sinetti valtion 14 miljoonan euron tuelle Etelä-Pohjanmaan Voiman, Vaasan Sähkön ja Wärtsilän yhteiselle H-Flex-E -pilottilaitokselle, joka alkaa tuottaa sähköstä vetyä Vaskiluodon voimalaitosalueella.

- Parlamentaarinen sopimus, teknologiateollisuuden sitoumus, veturiyritysrahoitus sekä Vaskiluodon laitoksen saama rahoitus tuovat myös Vaasan vaalipiiriin tulevaisuudessa tuhansia korkean osaamisen ja jalostusarvon työpaikkoja. Tämä vahvistaa entisestään järjestelmätason tutkimusekosysteemiämme ja energiateknologiateollisuuden toimintaedellytyksiä alueella. On kuitenkin huolehdittava yritysten toimintaympäristön jatkuvasta kehittämisestä ja mm. osaavan työvoiman riittävästä saatavuudesta, Joakim Strand sanoo.

Pohjanmaa erottuu Suomessa erityisesti vahvalla yksityisten yritysten tutkimuspanoksella. Yritysten edelläkävijyys ja julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö ovat luoneet uniikin ilmapiirin, joka houkuttelee investointeja. Uusia avauksia yhteistyön syventämisestä sekä innovaatioita kansainvälisille markkinoille syntyy jatkuvasti.

- On tärkeää, että teollisuuden innovatiivisia ja uusia työpaikkoja luovia hankkeita tuetaan Suomessa. Tarvitsemme uusia malleja, joilla yksityisiä ja julkisia pääomia voidaan yhdistää uusien innovaatioiden ja niiden kaupallistamisen rahoittamiseksi. Yksi tällainen tarvittava toimija on Vaasan seudulla kehitetty Energia Sampo, johon on lähtenyt mukaan useita seudun yrityksiä. On tärkeää toimia nopeasti, koska muuten kansainväliset konsernit löytävät muualta maailmasta kiinnostavia toimipaikkoja, joissa julkinen sektori on aktiivinen, Mäkynen ja Strand päättävät.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Järjestöjen tärkeä työ turvattava14.1.2022 19:42:49 EET | Tiedote

Etelä-Suomen sanomissa julkaistiin tänään kirjoitus kolmannen sektorin asemasta hyvinvointialueilla. Kirjoituksessa tuotiin esiin järjestöjen huoli palvelujen kilpailuttamisjärjestelmän mahdollisesti muuttuessa hyvinvointialueiden myötä. SDP:n kansanedustajan, Merja Mäkisalo-Ropposen mielestä tulevia hyvinvointialueita, kuntia ja järjestöjä yhdistää yhteinen tavoite eli ihmisten hyvinvointi. Hyvinvointialueilla ja kunnilla on lakisääteinen velvollisuus terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen alueella, mutta myös järjestöjen toiminta on varmistettava julkisten palveluiden rinnalla,

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hyviä avauksia hoitotyön henkilöstön saatavuuden varmistamiseksi14.1.2022 14:53:24 EET | Tiedote

-Nyt ollaan oikealla tiellä, sillä näiden esitysten kautta saadaan sote-alan veto- ja pitovoimaa parannettua, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Sosiaali- ja terveysministeriön asettama poikkihallinnollinen työryhmä esitteli tänään ensimmäiset ehdotukset sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden turvaamiseksi. Ehdotuksissa painotetaan koulutuksen kehittämistä tutkimustietoon pohjautuen, osaamisen ja urakehitysmahdollisuuksien parantamista ja työhyvinvoinnin sekä työsuojelun kehittämistä. Lisäksi työryhmä painottaa työnjaon sujuvoittamista niin että työntekijöillä on entistä paremmat mahdollisuudet keskittyä omaan ydinosaamiseensa. -Toimet ovat oikein hyvä alku, mutta edelleen tarvitsemme lisätoimia hoitotyön houkuttelevuuden ja arvostuksen vahvistamiseksi. Olen tehnyt sote-henkilöstön urakehitysmahdollisuuksien parantamisesta, osaamisen johtamisesta, erikoistumiskoulutusten järjestämisestä, työjaon uudistamisesta ja työhyvinvoinnin kehittämis

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Aluevaaleissa on kyse hoitoon pääsystä ja hoidon saannista14.1.2022 14:15:53 EET | Tiedote

Historian ensimmäiset aluevaalit käydään nyt, ennakkoäänestäminen on jo alkanut ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Näissä vaaleissa valitut päättäjät tulevat tekemään päätöksiä, jotka vaikuttavat meidän kaikkien hyvinvointiin ja arjen turvallisuuteen pitkälle tulevaisuuteen. Sosialidemokraatit ovat näissä vaaleissa varmistamassa, että jokaisen suomalaisen yhdenvertainen oikeus laadukkaaseen, oikea-aikaiseen hoitoon toteutuu maan joka kolkassa ihmisen asuinpaikasta tai varallisuudesta riippumatta. - Aluevaaleissa on kyse hoitoon pääsystä ja hoidon saannista. Näitä perimmäisiä asioita on tärkeää entisestään korostaa vaalien kynnyksellä. Nyt valittavien aluevaltuustojen tehtävä on huolehtia, että oikea-aikainen hoitoon pääsy ja hoidon saanti toteutuvat kaikilla hyvinvointialueilla. Tämän tehtävän toteuttamiseen on myös Pohjois-Savossa lujasti sitouduttava. Se tarkoittaa, että avun ja hoidon on oltava ihmisten saatavilla lähellä ja helposti. Kärsit sitten selkäkivusta, uupum

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme