SDP EDUSKUNTA

Matias Mäkynen: SDP:n talouslinja on kasvuhakuisuus - Kokoomuksella kyykytys

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen ihmettelee Kokoomuksen naivia talouspolitiikan linjaa, jossa heikentämällä ihmisten asemaa pakotetaan ottamaan vastaan huonoilla ehdoilla matalan tuottavuuden työpaikkoja, joilla ei tule Suomessa toimeen. Mykkänen ehdottaa Helsingin Sanomissa palaamista 10 vuoden takaiseen sosiaaliturvaan. Jo sosiaaliturvan tason, saati ehtojen kannalta tämä olisi valtava heikennys. SDP:n tavoite on nostaa Suomen jalostusastetta, tuottavuutta ja työllisyyttä koulutuksen, tutkimuksen ja aktiivisen elinkeinopolitiikan avulla.

- Kokoomuksen yksipuolisesta linjasta puuttuvat kokonaan tuottavuus ja elinkeinopolitiikka. SDP:lle on tärkeää, että talouden tasapainotus tapahtuu oikeudenmukaisesti. Ei niin, että maksajiksi laitetaan pienituloiset, jotka kokoomus työntäisi Mykkäsen opeilla ulos kaupungeista ja syvälle köyhyyteen. Pitkäaikaistyöttömyyteen ei auta ihmisten hautaaminen syvemmälle köyhyyteen, vaan monet tarvitsevat koulutusta, kuntoutusta, ja tukea työnhakuun sanoo SDP: n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen.

- Kuten Sanna Marin jo viime kesänä sanoi, myös sopeutusta leikkauksin ja veronkorotuksin saatetaan tarvita, mutta sopeutuksen ajoitus on mietittävä tarkkaan niin, ettei se leikkaa tulevaa kasvua. Meidän on myös tehtävä kaikkemme, että suomalaiset yritykset pääsevät kiinni maailmantalouden kasvuun ja kaikkialla maailmassa tehtävään elvytykseen. Elvytys suuntautuu energiateknologiaan ja digitalisaatioon - aloille, joilla Suomessa on paljon osaamista ja johtavia yrityksiä. Kuten taloustieteilijät Mariana Mazzucato ja Daron Acemoglu ovat viime viikkoina Suomessa sanoneet, valtio voi olla synnyttämässä kasvua yritysten kanssa uuteen teknologiaan ja sen käyttöönottoon investoimalla, Mäkynen painottaa.

- Nyt on huolehdittava osaavan työvoiman saatavuudesta, ihmisten työkyvyn ylläpitämisestä sekä tutkimusyhteistyön lisäämisestä korkeakoulujen ja elinkeinoelämän välillä. Nämä ovat pullonkauloja, jotka heikentävät kasvuamme ja tuottavuuttamme.

- Suomen talouden tasapaino saavutetaan vain kasvun kautta. Mykkänen ja Kokoomus olisivat toistamassa finanssikriisin virheet liian nopeasta sopeutuksesta ja 90-luvun laman virheet sosiaalisten ongelmien pitkittämisestä. Tähän meillä ei ole varaa, vaan tarvitsemme uusia työpaikkoja ja tuottavuutta sekä oikeudenmukaista sopeutusta, Mäkynen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen: Lasten ja nuorten hyvinvointiin on panostettava25.2.2021 17:32:33 EETTiedote

- Kesä tuo tullessaan toivoa. Vaikka tätä päivää varjostavat uutiset tulevista poikkeusoloista, suuntaa hallitus lisätalousarviossaan katsetta tulevaan. Nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseksi ja kehittämiseksi sekä nuorten kesäyrittäjyys- ja työelämätaitojen tukemiseen ehdotetaan yli 2,5 miljoonaa euroa, iloitsee SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen. Nuoria tuetaan myös koulutuksen puolella. Ammatillisen koulutuksen puolella rahoitetaan tukitoimia, joilla ehkäistään opintojen keskeyttämistä, lisätään opiskelijoiden hyvinvointia ja tasoitetaan opiskelijoiden osaamiseroja. Lisäksi kunnille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvien valtionavustusten kautta 17,5 miljoonan euron lisäystä lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen. - Koronapandemia on koetellut nuoria kohtuuttomasti. Pitkittyneet rajoitustoimet ovat herättäneet valtavasti oikeutettua huolta nuorten jaksamisesta ja tulevaisuudesta. On tärkeää, että pandemian vielä jatkuessa lapsille ja nuorille osoitetaan ri

SDP:n Viitanen: EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen verovapauden poisto tärkeä uudistus25.2.2021 14:00:29 EETTiedote

Hallitus antoi tänään etämyynnin arvonlisäverotusta koskevan esityksen, jolla muun muassa poistetaan verovapaus EU:n ulkopuolelta Suomeen tuoduilta alle 22 euron pikkulähetyksiltä 1.7.2021 alkaen. - Tämä on tärkeä uudistus, jolla turvataan veropohjaa digitaalisessa alustataloudessa ja parannetaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Esimerkiksi kiinalaiset ja amerikkalaiset verkkokaupat ovat saaneet verovapaudesta kohtuutonta etua. Kotimaiset yritykset ovat kärsineet, kun EU:n ulkopuoliset pikkulähetykset ovat kasvaneet jo 16,5 miljoonaan kappaleeseen vuodessa, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen (sd.). Valtiovarainministeriön arvion mukaan EU:n ulkopuolisten etämyyntien verovapauden poisto lisää suoraan verotuloja ja vähentää harmaata taloutta, sillä myös arvokkaampia lähetyksiä on tuotu Suomeen ilmoittamalla myyntihinta alakanttiin. Yhteensä verotuottojen arvioidaan kasvavan vuositasolla 60 miljoonaa euroa. - Juuri verovält

SDP:n ryhmäpuhe lähetekeskustelussa valtioneuvoston EU-selonteosta24.2.2021 14:11:36 EETTiedote

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe Lähetekeskustelu valtioneuvoston selonteosta EU-politiikasta Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma Arvoisa puhemies Toisen maailmansodan aikaiset kokemukset tekivät Euroopan unionin suunnittelijoista rauhan rakentajia. Kaksi maailmansotaa ja vuosisadan mittainen vihamielisyys Saksan ja Ranskan välillä olivat julmat lähtökohdat. Johtoajatuksena oli, ettei tulevien sukupolvien tarvitsisi enää kärsiä sotien kauheuksia. Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisajoista löytyy opetus myös tämän päivän Eurooppa-keskusteluun. Sota oli luxemburgilaiselle poliitikolle Joseph Bechille opetus siitä, kuinka voimaton pieni, kahden suurvallan väliin jäänyt valtio voi olla. Tuo voimattomuuden tunne sai Bechin kannattamaan koko sydämestään Euroopan taloudellista ja poliittista yhdentymistä. Arvoisa puhemies Ilman muureja ja tullimaksuja toimivilla EU:n sisämarkkinoilla mukana olemisen kautta myös suomalaisten yritysten tavaroille, palveluille ja pääomille avautuvat 450 mi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme