HSL Helsingin seudun liikenne

Matkustajat ovat tyytyväisiä HSL:n liikenteeseen

Jaa

HSL:n kevään 2017 asiakastyytyväisyystutkimuksen mukaan matkustajista 88 prosenttia oli joko erittäin tai melko tyytyväisiä HSL-joukkoliikenteeseen, eli antoi yleisarvosanan 4 tai 5 asteikolla 1–5. Yleisarvosanan keskiarvo oli 4,09. Matkustajien tyytyväisyys HSL-liikenteeseen pysyi erittäin hyvällä tasolla. Myös keväällä 2016 tyytyväisten matkustajien osuus oli 88 prosenttia.

Tyytyväisyys liikennevälineiden siisteyteen on parantunut etenkin lähijuna- ja raitiovaunuliikenteessä. Lähijunaliikenteessä matkustusväljyys on parantunut uusien Flirt-junien myötä selvästi. Kuva: Lauri Eriksson
Tyytyväisyys liikennevälineiden siisteyteen on parantunut etenkin lähijuna- ja raitiovaunuliikenteessä. Lähijunaliikenteessä matkustusväljyys on parantunut uusien Flirt-junien myötä selvästi. Kuva: Lauri Eriksson

Yleisarvosanan perusteella tyytyväisimmät matkustajat ovat metro- ja raitiovaunuliikenteessä, joissa molemmissa tyytyväisiä oli 91 prosenttia matkustajista. Metroliikenteen arvosanan keskiarvo (4,18) oli kuitenkin hieman parempi kuin raitiovaunuliikenteen (4,16).

Vantaan bussiliikenteessä matkustajista 82 prosenttia antoi HSL-liikenteelle hyvän tai erittäin hyvän yleisarvosanan, kun bussiliikenteen keskiarvo oli 87 prosenttia. Vantaan bussiliikenteessä matkustajatyytyväisyys on kohentunut syksyllä 2015 tehdystä linjastouudistuksesta. Vantaalla aikatauluja on tarkennettu paremmin paikkaansa pitäväksi, mikä parantaa suunnitellun vaihdon toteutumista.

Kaluston korvautuminen uudella näkyy matkustajien tyytyväisyydessä monella tapaa.

Tyytyväisyys liikennevälineiden siisteyteen on parantunut etenkin lähijuna- ja raitiovaunuliikenteessä. Lähijunaliikenteessä matkustusväljyys on parantunut uusien Flirt-junien myötä selkeästi. Myös raitovaunuliikenteessä istumapaikan saatavuus ja matkustusmukavuus ovat parantuneet uusien Artic-vaunujen yleistyessä.

Metrossa taas matkustusväljyys on hieman laskenut syksyllä 2016 käyttöönotettujen lyhyempien metrojunien myötä. 94 prosenttia metromatkustajista oli kuitenkin sitä mieltä, että metro palvelee heidän matkustustarpeitaan. 

Täsmällisyyteen tyytyväisten matkustajien osuus laski koko HSL-joukkoliikenteessä noin kolmella prosenttiyksiköllä, 2016 kevään 77 prosentista 2017 kevään 74 prosenttiin.

Muutoksen taustalla oli etenkin matkustajainformaation hetkellisesti heikentynyt laatu lippu- ja informaatiojärjestelmäasennusten (LIJ) vuoksi. Matkustajista noin 73 prosenttia oli tyytyväisiä opasteiden toimivuuteen pysäkeillä ja asemilla.

Keväällä 2017 lippu- ja informaatiojärjestelmän (LIJ) pysäkkikohtaisten aikatauluennusteiden käyttöönotto sekä LIJ-laiteasennukset ajoneuvoissa olivat siirtymävaiheessa, minkä vuoksi pysäkkien palvelutasossa oli pitkä tavallista heikompi jakso. Kokemus opasteiden toimivuudesta heijastui matkustajien kokonaisarvioon sekä pysäkkiolosuhteista että täsmällisyydestä raitiovaunu- ja bussiliikenteessä.

Raitiovaunuliikenteessä linjalla 9 matkustaneista vain 60 prosenttia oli tyytyväisiä täsmällisyyteen. Matkustajien kokema täsmällisyys heikkeni merkittävästi keväästä 2016.

Linjan tulos vaikutti koko raitiovaunuliikenteen koettuun täsmällisyyteen heikentävästi. Keväällä 2017 linja 9 liikennöi väliä Länsiterminaali – Rautatieasema – Pasila. Linjaa hidastivat sekä lipunostot kuljettajalta että Triplan työmaa. Täsmällisyydestä heikkoja tuloksia saivat myös raitiolinjat 7A ja 7B, jotka vielä keväällä liikennöivät niin sanottuna rengaslinjana.

HSL mittaa matkustajien tyytyväisyyttä joukkoliikennepalveluihin lähes ympärivuotisella kyselytutkimuksella. Tutkimusta tehdään arkisin maanantaista torstaihin kello 6-18 ja perjantaisin kello 6-16.

Keväällä 2017 tutkimukseen osallistui yli 27 000 matkustajaa bussi-, raitiovaunu-, metro- ja lähijunaliikenteessä. Matkustajat arvioivat HSL:n joukkoliikenteen toimintaa asteikolla yhdestä viiteen. Tutkimusaineistoa voi tarkastella avoimessa nettitietokannassa osoitteessa:

hsl.louhin.com/asty/

Yhteyshenkilöt

Ryhmäpäällikkö Marko Vihervuori, HSL, puhelin: 09 4766 4382
Liikennetutkija Hanna Kitti, HSL, puhelin: 040 752 7426

Kuvat

Tyytyväisyys liikennevälineiden siisteyteen on parantunut etenkin lähijuna- ja raitiovaunuliikenteessä. Lähijunaliikenteessä matkustusväljyys on parantunut uusien Flirt-junien myötä selvästi. Kuva: Lauri Eriksson
Tyytyväisyys liikennevälineiden siisteyteen on parantunut etenkin lähijuna- ja raitiovaunuliikenteessä. Lähijunaliikenteessä matkustusväljyys on parantunut uusien Flirt-junien myötä selvästi. Kuva: Lauri Eriksson
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 360 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain noin 360 miljoonaa matkaa, mikä on 63 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Oletko hän, joka liikkuu kuin soreakoipinen kirahvi? HSL julkaisee maailmankuulun luontokuvaajan kuvat Helsingin seudun kävelijöistä14.5.2018 11:05Tiedote

Brittiläinen luontokuvaaja Will Burrard-Lucas kuvasi huhtikuussa kahden päivän ajan ihmisiä luonnollisessa ympäristössään – kävelemässä kotikaupungissaan. Nyt kuvat ovat toukokuun ajan nähtävillä pysäkkijulisteissa, Rautatientorin metroasemalla, Helsingin ydinkeskustan digitauluilla, ratikan ja metron sähköisillä näytöillä sekä HSL:n sosiaalisen median kanavissa.

HSL:n hallituksen päätöksiä 8.5.20188.5.2018 12:00Tiedote

Kokouksen esityslistan voi lukea täältä: http://hsl01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2018525 Etelä-Espoon bussiliikenteen muutokset Hallitus hyväksyi useita reittimuutoksia ja päätti perustaa neljä suoraa ruuhka-ajan bussilinjaa Espoonlahden alueen ja Kampin välille. Hallitus päätti myös käynnistää kilpailutuksen perustettujen linjojen osalta niiltä osin kuin linjojen perustamisessa ei voida hyödyntää voimassa olevia liikennöintisopimuksia. Suorat bussilinjat Etelä-Espoon ja Kampin välille saadaan liikenteeseen vuoden 2018 aikana. Tavoitteena on metron kuormituksen keventäminen Matinkylän ja Tapiolan välisellä osuudella. HSL seuraa muutosten vaikutuksia kokonaismatka-aikoihin sekä palvelutarjonnan riittävyyttä. HSL selvittää Länsiväylän pohjoispuolen alueiden palvelutasoa sekä varmistaa koululaisliikenteen sujuvuuden näillä alueilla. Asiasta tiedotetaan erillisellä tiedotteella. Linkki esityslistaan: http://hsl01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme