Jyväskylän yliopisto

Matti Häll lahjoitti neljä miljoonaa euroa tekniikan alalle

Jaa

Yliopistojen varainkeräysten ennätyslahjoitus Jyväskylän yliopistolle

Jyväskylän yliopisto sai 31.3.2021 historiansa suurimman yksityislahjoituksen, kun yrittäjä Matti Häll lahjoitti neljä miljoonaa euroa yliopiston pääomakeräykseen. Häll päätti kohdentaa henkilökohtaisen lahjoituksensa tekniikan alalle, yliopiston uuden diplomi-insinöörikoulutuksen rakentamiseen. Kyseessä on tiettävästi suurin suomalaiselle yliopistolle tehty yksityishenkilön lahjoitus yliopistojen pääomakeräysten yhteydessä.

-       Olen itsekin Jyväskylän yliopiston kasvatti ja jäi kivoja muistoja matematiikan ja fysiikan opinnoista, elämän parasta aikaa se oli silloin. Nyt iloitsen yliopiston tärkeästä uudesta koulutusalasta, joka vauhdittaa alueen elinkeinoelämää. Haluan omalla lahjoituksellani tuoda lisävoimaa laadukkaan tekniikan koulutuksen ja tutkimuksen tuottamiseen. Olen tutustunut DI-koulutuksen sisältösuunnitelmaan ja vakuuttunut, että se on kiinni ajassa ja digitalisaatiokehityksessä. Tämän tarkemmin en halua suunnata lahjoitukseni käyttöä, vaan luotan, että yliopisto käyttää lahjoitetun pääoman ja valtion vastinrahan tuotot olennaisiin asioihin, Matti Häll kuvailee.  

-       Matti Häll tunnettiin opiskeluaikanaan vahvana matemaattisena kykynä. Hän on tehnyt poikkeuksellisen vaikuttavan uran ohjelmistoalan yrittäjänä ja liikkeenjohtajana. Hällin päätös tukea yliopistoamme poikkeuksellisen runsaasti mahdollistaa suunnittelemamme koulutuksen ja tutkimuksen avaukset uudelle tekniikan alallemme. Valtion vastinrahan vipuvaikutuksen myötä pystymme perustamaan uusia professuureja ja kouluttamaan satoja uusia tulevaisuuden teknologioiden osaajia. Pidän Matti Hällin ainutlaatuista lahjoitusta suuressa arvossa ja uskon, että se toimii rohkaisevana esimerkkinä muillekin tieteen ystäville investoimaan nuortemme koulutukseen, rehtori Keijo Hämäläinen kiittää.

Matti Häll on suomalaisen ohjelmistokehityksen pioneeri. Hän aloitti uransa perustamalla sähköurakointiyrityksen, jonka tarpeisiin alkoi kehittää toiminnanohjausjärjestelmää omien opiskelukavereidensa kanssa. Hällin vuonna 2004 perustama Admicom Oyj keskittyy rakentamisen, talotekniikan ja teollisuuden automatisoituihin toiminnanohjausjärjestelmiin. Hällin mukaan professori Pertti Kettusen opit Jyväskylän yliopiston Avance-MBA-johtamiskoulutuksessa toivat hänen uralleen käänteentekevää uutta osaamista ja liikkeenjohdollista inspiraatiota. Nyt oli Hällin mukaan hyvä aika antaa yliopistolle takaisin.

Jyväskylän yliopiston diplomi-insinöörikoulutus sijoittuu informaatioteknologian tiedekuntaan ja se painottuu tieto- ja ohjelmistotekniikkaan. Ensi syksynä alkava koulutus on edelläkävijä yhdistäessään ihmistieteitä ja tekniikkaa.

Valtio pääomittaa yliopistoja vastinrahoituksella, joka jaetaan yliopistojen kesken suhteessa näiden keräämään yksityiseen pääomaan. Jokainen lahjoituseuro voi tuottaa yliopistolle jopa 2,5-kertaisen vastinrahan. Keräysaika jatkuu 30.6.2022 saakka.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Matti Häll, puh. Puh. 044 300 0092, matti.hall@admicom.fi

rehtori Keijo Hämäläinen, Jyväskylän yliopisto, 040 6800 215, keijo.hamalainen@jyu.fi

dekaani Pasi Tyrväinen, Jyväskylän yliopisto, puh, 040 5408646, pasi.tyrvainen@jyu.fi

yhteiskuntasuhdepäällikkö Anu Mustonen, Jyväskylän yliopisto, 050 5649022, anu.mustonen@jyu.fi

Lisätietoa varainhankintakampanjasta:

https://www.jyu.fi/fi/yhteistyo/yliopistontukijat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Avoimen väylän uudistamisen suositukset tukevat yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämistä7.4.2021 08:15:00 EEST | Tiedote

Avoimen väylästä on kehitetty aktiivisesti uskottavaa opiskelijavalintatapaa todistusvalinnan ja valintakokeiden rinnalle. Vaikka työtä valtakunnallisesti koordinoinut Toinen reitti yliopistoon -hanke (TRY) päättyy, tavoitteena on, että yliopistot jatkavat uudistamista. Sen avuksi hanke on laatinut suosituksia avoimen väylän kehittämiseksi. Suosituksia esitellään lähemmin TRY-hankkeen webinaarissa 14.4.2021.

Hubit tarjoavat yhteisöllisyyttä etäopiskeluun Keski-Suomessa6.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Meneillään oleva poikkeusaika on osoittanut, että työn tai opintojen ei tarvitse olla välttämättä samalla paikkakunnalla kuin niiden tekijän. HUBITTAAKO?-hanke kehittää Keski-Suomessa ratkaisuja, jotka tukevat kasvukeskuksista kauempana olevien kuntien elinvoimaa. Näiden ratkaisujen, kuten verkko-opetuksen ja yhteisöllisten työtilojen, tarkoituksena on edistää etätyötä ja -opiskelua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme