Kustannusosakeyhtiö Otava

Mauri Kunnas palaa Koirien Kalevalan maisemiin – Kuka kaappasi auringon? kertoo ahneudesta ja luonnonvoimien pysäyttämättömyydestä

Jaa

Väinölässä nautitaan kultaisen auringon loisteesta ja puhtaasta luonnosta. Mutta Pohjolan loputtoman ahne Louhi keksii: entäpä jos auringon takoisikin kultakolikoiksi? Kalevelasta tuttu tarina auringon ryöstöstä saa Mauri Kunnaksen käsittelyssä omat koiramaiset käänteensä, jotka kiehtovat ja ihastuttavat kaikenikäisiä. Tule mukaan Suomalaisen Kirjakahvilaan kuulemaan, kun Kunnas kertoo uutuuskirjastaan perjantaina 24.9. klo 14.

Mauri Kunnas toi kansalliseepoksemme lapsiperheiden lukulistoille vuonna 1992, kun Koirien Kalevala julkaistiin. Lähes 30 vuotta myöhemmin Kunnas palaa Kalevalan myyttisiin maisemiin täysin uudella seikkailulla. Uutuuskirjassa Kuka kaappasi auringon? Pohjolan emäntä Louhi keksii, että taivaalla möllöttävän kultaisen auringon voisi vangita ja takoa kultakolikoiksi – mikä voisi mennä vikaan?

Väinämöisen, Seppo Ilmarisen, Pikku Pirjan ja muiden Väinölän koirien ylle laskeutuu kylmyys ja pimeys, ja Pohjolassa puolestaan lämpötila käy sietämättömän kovaksi.

”Minua on aina kiehtonut se, miten Sammon takonut Seppo Ilmarinen takoi myös uuden auringon Väinölään, mutta se ei lämmittänyt. Eihän se niin vain onnistu”, Kunnas sanoo.

Aurinko ei hyväksy vankeuttaan, vaan lopulta osoittaa voimansa ja antaa Louhelle opetuksen ahneudesta. Vaikka Kunnaksen tavoitteena ei ole kirjoittaa lapsille alleviivaavan opettavaista tarinaa, on kirjan ytimessä hyvinkin ajankohtainen kysymys siitä, mitä kaikkea voimme luonnolta vaatia, ja onko se todella valjastettavissa ihmisten ahneuden apuvälineeksi ilman seurauksia.

Paluu Koirien Kalevalaan perustuu historiallisiin tositapahtumiin

90-luvulla ensimmäisen Koirien Kalevalan jälkeen Kunnakselle jäi tunne, ettei aihe suinkaan ollut vielä loppuun kaluttu. Hän kuitenkin tunnustaa olevansa nopeasti kyllästyvää sorttia, ja sen takia kansalliseeposta käsittelevä kirjasarja ei esimerkiksi tullut kyseeseen. Nyt 30 vuotta myöhemmin inspiraatio uudesta Kalevalan tarusta viimein heräsi eloon koiraversiona.

Kuka kaappasi auringon? -kirja perustuu löyhästi tositapahtumiin, sillä Kalevalan runon auringon ryöstöstä uskotaan perustuvan vuonna 536 tapahtuneeseen luonnonilmiöön. Taivaan peitti outo sumuharso, joka hämärsi tai kokonaan pimensi auringon ja aiheutti ongelmia luonnolle ja ihmisille. Tapahtumaa on kuvattu lähinnä Rooman valtakunnasta löytyneissä kirjoituksissa, mutta myös viikinkien tarustossa tunnetaan vastaava mullistus. Suomessa puiden lustotutkimuksissa on havaittu, että kasvu todella oli heikkoa vuonna 536.

”Tiesin, että haluan kirjoittaa vielä Kalevalasta. Se, että sain uuteen tarinaan mukaan myös historiallisen ulottuvuuden, oli minulle todella mieluinen yhdistelmä.”

Kirjan julkistusta juhlitaan Suomalaisen Kirjakahvilassa

Kuka kaappasi auringon? ilmestyy 23.9., ja sen ilmestymisen kunniaksi Mauri Kunnas saapuu haastateltavaksi Suomalaisen Kirjakahvilaan kello 14. Haastattelua pääsee seuraamaan Suomalaisen Kirjakaupan Facebook-sivuilla.

Mauri Kunnas (s. 1950) on kuvittaja, sarjakuvataiteilija ja lastenkirjailija. Kunnas on julkaissut neljänkymmenen vuoden aikana lukuisia kuvakirjoja ja sarjakuvia, jotka ovat olleet jättimenestyksiä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kunnas on valloittanut koko maailman kirjoillaan, joita on käännetty 35 kielelle ja julkaistu ulkomailla kaikkiaan 36 maassa. Kirjoja on myyty maailmassa yhteensä yli kymmenen miljoonaa kappaletta.

Kirja on arvostelu- ja käsittelyvapaa julkaisupäivänään 23.9.2021

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Kuva: Niclas Mäkelä.
Kuva: Niclas Mäkelä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Millainen ihminen Danny on kulissien takana? Pirjo Kemppisen uutuuskirja Tuntematon Danny on rehellinen muotokuva legendaarisesta viihdetaiteilijasta13.10.2021 08:33:00 EEST | Tiedote

Musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsanen on luonut uraa viihdemaailman huipulla 57 vuotta ja julkaissut 102 listahittiä. Mutta minkälainen ystävä, puoliso, kollega, isä, työnantaja ja yhteistyökumppani Danny on ollut? Toimittaja Pirjo Kemppisen uutuuskirja Tuntematon Danny kuvaa legendaarisen viihdetaiteilijan julkisuudelta piilossa pysyneitä puolia.

Entinen karhuryhmäläinen ja huumepoliisi kertovat, miten toimia arjen vaikeissa kohtaamisissa11.10.2021 00:00:00 EEST | Tiedote

Oli kyseessä ristiriita työpaikalla, jännittävä liikeneuvottelu, keskustelu perheen säännöistä murrosikäisen kanssa tai haastava rikollisen kuulustelu, neuvottelun perustilanne on sama: mukana on voimakkaita tunteita, vastakkaiset intressit, persoonallisuuseroja, epäluottamusta ja stressiä. Ymmärtämällä ihmismielen toimintaa neuvottelutilanteessa ja neuvottelutaidoilla voi hallita neuvottelun kulkua ja päästä tehokkaammin tavoitteisiinsa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme