Helsingin yliopisto

Max Jakobsonin kirjasto -teos kertoo kokoajastaan

Jaa

Max Jakobsonin kirjasto – kokoajansa näköinen julkaistaan Kansalliskirjaston Kupolisalissa (Unioninkatu 36, Helsinki) keskiviikkona 13.6.2018 klo 12 alkavassa tilaisuudessa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Professori Seppo Hentilän kirjoittama teos Max Jakobsonin kirjasto – kokoajansa näköinen (Kansalliskirjasto 2018) tarjoaa näkökulman kansainvälisesti tunnetuimpiin kuuluvan suomalaisen diplomaatin persoonaan hänen lukemiensa kirjojen kautta. Erityisen kiinnostavaksi kirjaston tekee se, että Jakobson ei ollut bibliofiili: kirjasto karttui sitä mukaa, kun hän tarvitsi kirjoja työssään. Kirjat olivat työvälineitä.

Analysoimalla kirjastoa Hentilä on lähestynyt Jakobsonia lukijana ja kirjallisuuden käyttäjänä. Syventämällä tutkimusta katsauksella hänen kirjalliseen tuotantoonsa, kirja tarjoaa lukijoilleen Jakobsonin lukijaelämäkerran ohella kirjailijaelämäkerran, sekä yleisemmin katsauksen siihen, miten hänen kaltaisensa kansainvälisesti verkottunut intellektuelli käyttää työssään kirjallisuutta.

Kirjassa piirretään kokonaiskuva Jakobsonin kokoelmasta, sen rakenteesta ja sisällöstä. Ensimmäiseksi kuvataan, mihin kirjastoluokkiin kuuluvia teoksia hänellä oli, ja toiseksi Jakobsonille tärkeitä kirjoja ja niiden tekijöitä. Kansalliskirjaston julkaiseman laajalti kuvitetun 157 sivuisen teoksen on taittanut Maara Kinnermä, ja teoskuvat siihen on ottanut Niilo Hassi. Kirja julkaistaan sekä painettuna että e-kirjana vapaaseen verkkokäyttöön.

Ministeri Max Jakobsonin (1923-2013) tytär Linda Jakobson lahjoitti isänsä kirjallisen jäämistön vuonna 2014 Kansalliskirjastolle sekä Kansallisarkistolle. Noin 90 hyllymetrin laajuinen aineisto sisältää yli 2300 nidettä keskittyen erityisesti yhteiskuntatieteisiin, politiikkaan, valtiotieteeseen sekä historiaan. Valtaosa kokoelmasta on tulossa Kansalliskirjaston avokokoelmaan vapaasti lainattavaksi.

 

Lisätietoja:

Ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm, kai.ekholm@helsinki.fi, 040 587 7023

Professori Seppo Hentilä, seppo.hentila@helsinki.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

GSK ja Sanofi mukaan merkittävään suomalaiseen FinnGen-geenitutkimushankkeeseen22.1.2019 14:00Tiedote

GSK ja Sanofi ovat liittyneet mukaan FinnGen-tutkimuskonsortioon. FinnGen on laaja julkisen ja yksityisen sektorin yhteinen tutkimushanke, jonka tavoitteena on tuottaa geneettistä tietoa 500 000 suomalaisesta biopankkinäytteen antajasta. Genomitiedon yhdistäminen terveystietoihin mahdollistaa tutkimuksen tavoittelemat tieteelliset läpimurrot, paremman ymmärryksen sairauksien syntymekanismeista ja uusien hoitokeinojen kehittämisen.

Koirien pelon ja ihmisten mielenterveyshäiriöiden taustalla samoja tekijöitä21.1.2019 14:51Tiedote

Professori Hannes Lohen ryhmä on tunnistanut yli kolmensadan saksanpaimenkoiran aineiston avulla kaksi geenialuetta, joista toinen liittyy koirien pelokkuuteen ja toinen ääniarkuuteen. Pelokkuuteen liitetty geenialue vastaa ihmisten kromosomin 18 aluetta, joka on liitetty erilaisiin psykiatrisiin sairauksiin. Ääniarkuuteen liitetty alue sisältää puolestaan useita ihmisten ja koirien käyttäytymiseen sekä psykiatrisiin sairauksiin liittyviä geenejä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme