Digi- ja väestötietovirasto

MDB bedömer att personbeteckningarna enligt nuvarande modell räcker ännu i två år – nya skiljetecken garanterar tillräckligheten i framtiden

Jaa

Drifttagningen av personbeteckningar enligt en ny modell förbereds vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. I den nuvarande modellen finns det ett begränsat antal personbeteckningar per dag och vissa dagar är beteckningarna nära att ta slut. De nya skiljetecknen säkerställer att personbeteckningarna räcker till i fortsättningen. Inga ändringar sker i de befintliga personbeteckningarna.

Statsrådet utfärdade en förordning om nya skiljetecken den 8 juli. Genom förordningen blir skiljetecknet som ingår i personbeteckningen också en individualiserande del av beteckningen, dvs. personbeteckningarna kan särskiljas från varandra genom olika skiljetecken. Förordningsändringen träder i kraft den 1 januari 2023, då Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har beredskap att bevilja nya personbeteckningar. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata fortsätter dock att bevilja personbeteckningar enligt den nuvarande modellen så länge de räcker.

Personbeteckningen beviljas alla som föds i Finland och som flyttar till Finland. I många länder är det praxis att anteckna den första dagen i månaden, ofta januari, som personens födelsedag, om personens verkliga födelsedag inte är säker. I Finlands befolkningsregister antecknas födelsedagen enligt uppgifterna i personens pass. På grund av detta finns färre personbeteckningar som börjar på 0101 kvar.

De nya skiljetecknen tas i bruk uppskattningsvis hösten 2024

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata bedömer att personbeteckningar enligt den nuvarande modellen räcker ännu i cirka två år. Enligt den nuvarande uppskattningen ges nya skiljetecken för personbeteckningen enligt den nya förordningen om skiljetecken för första gången i september 2024. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata uppdaterar uppskattningen varje månad och den uppskattade tidpunkten för ibruktagandet finns på dvv.fi-webbplatsen.

Uppskattningen grundar sig på den genomsnittliga mängden beviljade personbeteckningar 2016-2021. Om behovet av personbeteckningar ökar till exempel för personer som flyttar till Finland på grund av arbete kan nya skiljetecken tas i bruk redan tidigare.

De nya skiljetecknen är

  • för personer födda på 2000-talet: B, C, D, E och F, med början från bokstaven B utöver den nuvarande bokstaven A
  • för personer födda på 1900-talet Y, X, W, V, U, med början från bokstaven Y utöver det nuvarande -tecknet.

Det lönar sig för organisationerna att i god tid förbereda sig för drifttagningen av personbeteckningar enligt den nya modellen

Reformen förutsätter ändringar i flera av de tjänster som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata producerar, såsom befolkningsdatasystemet, befolkningsdatasystemets informationstjänster och Suomi.fi-tjänsterna. Det är viktigt att de organisationer som behandlar personbeteckningar förbereder sig för ändringen och ser till att personbeteckningarna enligt den nya modellen fungerar i olika system.

På webbplatsen dvv.fi finns en Excel-tabell med fiktiva testpersoner med nya slags skiljetecken. Med hjälp av materialet kan organisationerna testa hur de nya personbeteckningarna fungerar i deras egna system.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ser till att reformerna genomförs i fråga om de tjänster som verket producerar och som i stor utsträckning också används av andra organisationer. Företrädare för organisationer kan kontakta Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och få stöd för drifttagningen. Du kan kontakta organisaatiopalvelut@dvv.fi eller i allmänna ärenden som gäller reformen hetu-uudistus@dvv.fi.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata deltar i finansministeriets projekt för att revidera personbeteckningen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata inrättades år 2020 och lyder under finansministeriet. Ämbetsverket uppstod 1.1.2020 när Befolkningsregistercentralen och magistraterna sammanförs till en ny helhet.

http://dvv.fi/sv

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi ja Viro sopivat väestötietojen sähköisestä vaihtamisesta – uudistus sujuvoittaa erityisesti maasta toiseen muuttavien henkilöiden tietojen päivittämistä22.9.2022 15:02:47 EEST | Tiedote

Kuntaministeri Sirpa Paatero ja Viron sisäministeri Lauri Läänemets allekirjoittivat Helsingissä 21. syyskuuta 2022 maiden välisen valtiosopimuksen väestötietojen vaihtamisesta. Suomessa sopimuksen käytännön toimeenpanosta vastaa väestötietojärjestelmää pitävä Digi- ja väestötietovirasto.

Utvecklingen av den digitala identitetshandlingen har redan kommit långt – testanvändarnas återkoppling styr när mobilappen färdigställs15.9.2022 14:51:30 EEST | Tiedote

I dag har en regeringsproposition om lagstiftning som möjliggör användning av en digital identitetshandling överlämnats till riksdagen. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata utvecklar en ny mobilapp med vilken man kan använda en digital identitetshandling. Enligt planerna ska appen börja användas 2023. Organisationer som kontrollerar identiteten kan redan testa appen så att de kan förbereda sig för införandet i god tid. Utifrån testarnas observationer finslipas appen kontinuerligt så att den blir bättre.

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kehittäminen on jo pitkällä – testikäyttäjien palaute ohjaa mobiilisovelluksen viimeistelyä15.9.2022 13:51:06 EEST | Tiedote

Tänään eduskunnalle on annettu hallituksen esitys digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käytön mahdollistavasta lainsäädännöstä. Digi- ja väestötietovirasto kehittää uutta mobiilisovellusta, jolla digitaalista henkilöllisyystodistusta voi käyttää. Sovellus on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023. Henkilöllisyyttä tarkastavat organisaatiot voivat jo testata sovellusta, jotta ne pystyvät valmistautumaan käyttöönottoon hyvissä ajoin. Testaajien havaintojen perusteella sovellusta hiotaan jatkuvasti paremmaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme