Meconet Oy

Meconetin valmistama Triplan kauppakeskuksen julkisivupaneeli on voittanut pääpalkinnon Plootu Fennica 2018 -ohutlevytuotekilpailussa

Jaa

Lanka-, meisto- ja syvävetotuotteita sekä jousia valmistava Meconet Oy on voittanutyhdessä YIT:n ja Arkkitehdit Soini & Horton kanssa muotoilusarjan pääpalkinnon Plootu Fennica 2018 -ohutlevytuotekilpailussa. Työ on myös valittu vuoden ohutlevytuotteeksi. Voitto saavutettiin innovatiivisella syvävedetyllä julkisivupaneelilla, jota tullaan käyttämään Pasilaan rakentuvan Triplan kauppakeskuksen julkisivussa. Palkinto jaettiin Konepaja 2018 -messuilla 20. maaliskuuta.

Havainnekuva YIT:n Triplan kauppakeskuksen julkisivusta. Kuva: Arkkitehdit Soini & Horto Oy.
Havainnekuva YIT:n Triplan kauppakeskuksen julkisivusta. Kuva: Arkkitehdit Soini & Horto Oy.

Tripla on Helsingin Pasilaan rakentuva YIT:n suurhanke. Kolmen korttelin kokonaisuus käsittää kauppakeskuksen, uuden Pasilan aseman, pysäköintilaitoksen, hotellin, toimistoja ja noin 430 asuntoa. Hankkeen kokonaislaajuus on yhteensä 360 000 bruttoneliötä (noin 190 000 kerrosneliötä) ja se valmistuu kokonaisuudessaan vuonna 2020. Kauppakeskus avautuu syksyllä 2019 samaan aikaan uuden juna-aseman ja pysäköintilaitoksen kanssa. Triplan arkkitehtisuunnittelusta ovat vastanneet Arkkitehdit Soini & Horto Oy ja Sweco yhdessä YIT:n kanssa.

”Tripla on kunnianhimoinen ja innovatiivinen hanke, jossa arkkitehtuurille on asetettu korkeat vaatimukset”, kertoo Triplan rakennuttamisesta vastaava johtaja Jarkko Pakkala.

Triplan kauppakeskuksen julkisivun tulee olla sekä näyttävä että kestävä, sillä se sijaitsee katutasossa ja on ohikulkijoiden katseiden alla.

”Suunnittelussa oli tärkeää luoda osittain läpinäkyvä julkisivu, joka tuo esiin kauppakeskuksen pulssin. Näkymät sekä sisältä että ulkoa suodattuvat rei’itetyn 3D-metallijulkisivun läpi. Ilta-aikaan dynaaminen valaisujärjestelmä vahvistaa entisestään julkisivun luonnetta. Kauppakeskukselle haluttiin luoda vahva identiteetti, joka muistetaan ja Meconetiltä löytyi julkisivupaneelin valmistamiseen soveltuva, kilpailukykyinen valmistustekninen osaaminen”, kertoo Triplan arkkitehti Stefan Ochsner Arkkitehdit Soini & Hortolta.

Meconetin syvävetomenetelmä valikoitui julkisivun toteutukseen designmahdollisuuksiensa ja kilpailukykyisyytensä ansiosta. Julkisivupaneelin muoto saadaan aikaan syvävetotekniikalla, jonka avulla paneeliin tehdään kaksikymmentäkolme erikokoista kuppia. Tämän jälkeen kuppeihin tehdään aukotukset 3D-laserleikkaamalla. Kyseessä on innovatiivinen julkisivuratkaisu, joka on toteutettu julkisivuissa vielä ennestään harvinaisella menetelmällä.

”Tuotekehitysvaiheessa hyödynnettiin simulaatiota ja 3D-tulostamista, joilla voitiin varmistaa julkisivulevyn valmistettavuus, kestävyys ja design. Iso osa tuotekehitystä oli myös oikean materiaalin valinta. Ruostumaton teräs valikoitui materiaaliksi sen työstö- ja käyttöominaisuuksien ansiosta”, avaa Meconetin asiakaspäällikkö Tomi Ropanen.

”Voittoisa julkisivuratkaisu toteutettiin tiiviissä ja innovatiivisessa tuotekehitysyhteistyössä Meconetin, arkkitehtien ja YIT:n välillä”, vahvistaa Jarkko Pakkala.

Julkisivua varten Meconet tulee valmistamaan yli viisituhatta kolmiulotteista elementtiä Äänenkosken tehtaalla. Julkisivuelementtien lisäksi Meconet on toteuttanut myös tuotteen valmistusmenetelmän suunnittelun ja tarvittavat syvävetotyökalut. Pasilan väliaikaisella asemalla on ohikulkijoiden nähtävillä testijulkisivu, jolla varmistetaan rakennettavan julkisivun ympärivuotinen säänkestävyys. Julkisivuelementtien asennus Triplassa käynnistyy toukokuussa.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Tuomas Vaskuri, asiakaspäällikkö
Meconet Oy, puh. +358 40 730 9005
tuomas.vaskuri@meconet.net

Tomi Ropanen, asiakaspäällikkö
Meconet Oy, puh. +41 76 608 4854
tomi.ropanen@meconet.net

Jarkko Pakkala, rakennuttamisesta vastaava johtaja
YIT Rakennus Oy/Tripla, puh. +358 40 830 7204
jarkko.pakkala@yit.fi

Stefan Ochsner, arkkitehti
Arkkitehdit Soini & Horto Oy
+ 358 45 6387017
stefan.ochsner@soinihorto.fi

Kuvat

Havainnekuva YIT:n Triplan kauppakeskuksen julkisivusta. Kuva: Arkkitehdit Soini & Horto Oy.
Havainnekuva YIT:n Triplan kauppakeskuksen julkisivusta. Kuva: Arkkitehdit Soini & Horto Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Meconet Oy
Meconet Oy
Pavintie 8
01260 VANTAA

+358 207 699 300https://www.meconet.net/fi

Meconet Oy on pohjoiseurooppalainen jousien, lanka-, meisto- ja syvävetotuotteiden valmistaja. Yritys suunnittelee ja valmistaa tarkkoja metallikomponentteja ja vaativia kokoonpanoja asiakkaiden tarpeisiin. Meconetin valmistus tapahtuu kuudessa omaan osaamisalueeseen keskittyvässä tehtaassa. Toimipisteet sijaitsevat Vantaalla, Äänekoskelle, Pihtiputaalla, Tallinnassa, Tukholmassa ja Pietarissa. www.meconet.net

Arkkitehdit Soini & Horto Oy on vuonna 2007 perustettu helsinkiläinen arkkitehtitoimisto. Yrityksen tarjontaan kuuluu perinteisen arkkitehtisuunnittelun lisäksi asiantuntijapalveluita aina kaupallisista konsepteista maankäyttö- ja kaupunkisuunnittelukonsultointiin. Yrityksen liiketoiminta yhdistää pitkäaikaisen kokemuksen rakentamisen, arkkitehtisuunnittelun ja kiinteistökehittämisen aloilta. www.soinihorto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.