Suomen Punainen Risti SPR

Med bidrag från Hungerdagsinsamlingen hjälper vi i Jemen när coronakrisen fördystrar situationen i landet

Jaa

Hungerdagens bössinsamling ordnades 24-26.9 och insamlingen fortsatte på webben till slutet av oktober. Finländarna donerade sammanlagt över 2 miljoner euro till Finlands Röda Kors katastroffond.

Foto: Marjaana Malkamäki
Foto: Marjaana Malkamäki

I Finland hjälper vi med Hungerdagens insamlingsmedel de mest utsatta människorna i undantagsförhållanden och plötsliga olyckssituationer. Finlands Röda Kors bekämpar coronaviruset även internationellt och lindrar dess konsekvenser i Europa, Afrika, Mellanöstern och Asien. I september öppnade Röda Korset en coronavårdcentral i Jemen.

- Coronaepidemin försvårar den synnerligen allvarliga situationen i Jemen ytterligare. I landet pågår världens värsta humanitära kris, miljontals människor lever i brist på grundläggande förnödenheter och mindre än hälften av landets hälsovårdstjänster fungerar. Röda Korsets vårdcentral gör det möjligt för coronapatienter att få tillgång till vård. Arbetet vid vårdcentralen och det därtill anslutna förebyggande arbetet i lokalsamhällena är mycket viktigt i synnerhet nu inför en eventuell andra coronavåg, säger chefen för internationell katastrofhjälp vid Finlands Röda Kors Tiina Saarikoski.

När det gäller coronapandemin behövs brådskande hjälp bland de mest utsatta människorna som har större risk att insjukna till exempel på grund av brist på information, dålig hygien och begränsad tillgång till hälsovård. Röda Korsets biståndsarbete hjälper sjuka att komma till vård, sprider hälsoinformation samt förbättrar tillgången till rent vatten, sanitet och hygien. Biståndsarbetet utförs tillsammans med det lokala Röda Korset i flera länder i Afrika och Asien.

Hjälpviljan är stor

I höst försvårade coronasituationen den traditionella bössinsamlingen och insamlarna på gatorna var inte lika många som vanligt. Vid sidan av bössinsamlingen fick digiinsamlingen en framhävd betydelse och det var enkelt att delta i den hemifrån.

- Trots den utmanande situationen vill människorna hjälpa och vi nådde ett fint resultat i Hungerdagsinsamlingen. Med bidragspotten på över 2 miljoner euro kan vi hjälpa nödställda människor i katastrofer och plötsliga olyckor samt utgöra utvecklingsarbete på lång sikt. Vi vill tacka varje bidragsgivare och insamlare, som gör att vi kan hjälpa de människor som har det svårast i vårt eget land och ute i världen, säger Röda Korsets chef för medelsanskaffning Sirpa Solehmainen.

Ytterligare upplysningar:

Chef för medelsanskaffning Sirpa Solehmainen, tfn 050 567 6629
Chef för internationell katastrofhjälp Tiina Saarikoski, tfn 040 189 4885
Kommunikationssakkunnig Senni Puustinen, tfn 040 610 9447

Avainsanat

Kuvat

Foto: Marjaana Malkamäki
Foto: Marjaana Malkamäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme