Vaasan kaupunki - Vasa stad

MEDDELANDE: Gösta Diehls hela produktion kartläggs för en utställning i Vasa

Dela

Vasa stads museer utreder med tanke på en planerad utställning den finländska modernisten Gösta Diehls hela produktion. Vidare söker man verk av konstnärer som hört till konstnärsgruppen Prisma. Utställningen kommer att presenteras i slutet av år 2021 i Kuntsi museum för modern konst.

Vasa stads museer söker för sin kommande utställning verk av den kända modernisten, Gösta Diehl (1899-1964) från hans hela verksamma tid, och vilka förläggs till decennierna 1920-1960. Med kartläggningen försöker man hitta verken och samla värdefull information om konstnärens hela produktion.

I museet är man främst intresserad av var konstverken finns och deras bakgrundsuppgifter. Verkens ägare eller innehavare kan kontakta museet och i mån av möjlighet foga till sitt svar tilläggsuppgifter, t.ex. ett foto av verket. Vi önskar att ni tar kontakt så fort som möjligt, men senast ändå före sommaren.

Utställningen är riksomfattande sett viktig eftersom den presenterar, som den första i sitt slag, en omfattande retrospektiv överskikt av konstnärens karriär och verk. Utställningen baserar sig på konsthistoriker FM Camilla Granbackas omfattande undersökning samt en biografisk publikation om Gösta Diehl som är under arbete.

Verk av konstnärsgruppen Prisma intresserar även

På utställningen kommer även en egen del för verk av konstnärer som har hört till konstnärsgruppen Prisma att ingå. Till konstnärsgruppen hörde utöver Diehl även Yngve Bäck, Ragnar Ekelund, Torger Enckell, Unto Pusa, Sigrid Schauman och Sam Vanni.

Utställningens planerare är speciellt intresserade av verk som i tiderna har varit utställda i Österbottens museum år 1957. Enligt förteckningen över verken är det fråga om sammanlagt 51 verk, vilkas namn man känner till.

Utställningen kommer att presenteras i Vasa 20.11.2021–20.3.2022 i Kuntsi museum för modern konst.

Nyckelord

Kontakter

Utställningsassistent Sonja Koivisto, sonja.koivisto@vasa.fi, + 358 40 4824253

Amanuens Anna Franck, anna.franck@vasa.fi, +358 40 672 5415

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Språkutbudet vid rådgivningsstället Welcome Office har blivit ännu mer mångsidigt14.4.2021 09:26:01 EEST | Tiedote

Welcome Office är ett informations- och rådgivningsställe med låg tröskel i Vasa, där man får information om sådant som rör invandring, det finländska samhället, offentliga tjänster, språkkurser och rekrytering på finska, svenska och engelska. Nu har rådgivningens språkutbud blivit ännu mer mångsidigt genom Arbets- och näringsministeriets projektfinansiering med rådgivning även på arabiska, somaliska, persiska, dari och urdu.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum