DiakonissalaitosDiakonissalaitos

Mediakutsu julkistamistilaisuuteen: ”Toivon, että mun aurinko vähän paistaa, nyt on ollut ihan pimeää, vieläkin!” – 16-vuotias turvapaikanhakija

Jaa

Tervetuloa Diakonissalaitoksen artikkelikokoelman ”Näkökulmia monikulttuurisen taustan omaavan lapsen ja perheen tukemiseen” julkistamiseen maanantaina 16.11.2020 klo 9.00–10.00. Julkistaminen tapahtuu etänä Teams-sovelluksella. Julkistamiseen osallistuu myös artikkelien kirjoittajia.

Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén

Ilmoittautuminen julkistamiseen sähköpostilla markku.niskanen@hdl.fi
Teams-linkki toimitetaan ilmoittautujan sähköpostiosoitteeseen. Linkki julkaisuun (PDF) embargolla 16.11.2020 myös mahdollinen.

Artikkelikokoelma koostuu seitsemästä itsenäisestä artikkelista, joiden sisällöt kumpuavat Diakonissalaitoksen työssä vuosien varrella tehdyistä havainnoista lastensuojelussa, alaikäisten turvapaikanhakijoiden palveluissa sekä sodan ja pakolaisuuden traumatisoimien ihmisten kuntoutuksessa. Punaisena lankana artikkelikokoelman taustalla on vuoden 2015 tilanne, jolloin Eurooppaan saapui 95 000 alaikäistä yksin tullutta turvapaikanhakijaa. Heistä hieman yli 3 000 päätyi Suomeen.

Artikkelit avaavat pakolaisuuden prosessia, yksin maahan tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden toimijuutta, heidän omia kokemuksiaan ja näkemyksiään sekä työskentelyä heidän kanssaan palveluissa ja vapaaehtoistoiminnassa. Julkaisuun on koottu monipuolisesti sitä säädös- ja ohjeistuspohjaa, jota kansainvälisesti ja meillä Suo­messa on sitouduttu noudattamaan suhteessa alaikäi­siin.  

 

”Lähtökohtaisesti työtä lasten ja nuorten kanssa on tehtävä heidän yksilöllisistä tarpeistaan käsin. On kui­tenkin mahdollista luoda rakenteita ja tapoja toimia, jotka tukevat sitä, että yksilöllisyys kyetään ottamaan huomioon mahdollisimman hyvin”, sanoo johtaja Tuija Åstedt, Diakonissalaitoksen Globaali vastuu ja lähimmäisyys toiminta-alueelta.

Julkaisussa on perusteltuja toimenpide-ehdotuksia, jotka koskevat lapsen oikeutta perheeseen, lapsen oikeutta kasvuun ja kehitykseen,  turvapaikkaprosessin aikaista odottamista ja yhteiskunnallista keskustelua. Toimenpiteiden avulla voidaan onnistua entistä paremmin tukemaan maahamme tavalla tai toisella päätyviä mo­nikulttuurisen taustan omaavia lapsia ja nuoria.

Åstedtin mukaan tavoitteena on vahvistaa tosiasioihin perustuvaa ja yhteiskun­tarauhan kannalta välttämätöntä myötätuntopu­hetta tietoisesti.

”Asetetaan julkilausutuksi tavoitteeksi toiseuden kunnioittaminen ja uuden ymmärtäminen. Aito vuorovaikutus muuttaa suhdettamme sekä vie­raaseen että omaan kulttuuriimme.”

Markku Niskanen, Tuija Åstedt (toim.): Näkökulmia monikulttuurisen taustan omaavan lapsen ja perheen tukemiseen, Diakonissalaitos 2020. ISBN 978-952-9854-33-2 (nid.), ISBN 978-952-9854-34-9 (PDF). Artikkelien kirjoittajat: Kaisa Eichhorn, Ilkka Kantola, Marja Katisto, Ulla Kärki, Mari Levander, Hanna Myllynen, Timo Pasanen, Marja Pentikäinen, Bettina Salin, Sanna Soukkio.

  

16.11. vietetään YK:n yleiskokouksen julistamaa kansainvälistä suvaitsevaisuuden päivää. Se muistuttaa siitä, kuinka olennaista ihmisten moninaisuuden, vapauden ja tasa-arvon kunnioittaminen on kansainväliselle rauhalle sekä taloudelliselle ja sosiaaliselle kehitykselle. Tuona päivänä on myös hyväksytty Unescon suvaitsevaisuuden periaatteiden julistus, jossa todetaan kaikkien ihmisten jakamat ihmisoikeudet.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Tuija Åstedt, johtaja
Globaali vastuu ja lähimmäisyys, Diakonissalaitos
p. 040 719 0094
tuija.astedt@hdl.fi

Viestintä
Markku Niskanen, viestintäpäällikkö
Diakonissalaitos
p. 050 306 8634
markku.niskanen@hdl.fi

Kuvat

Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Diakonissalaitokselta uusia avauksia maahantulijalapsen ja -perheen tukemiseen. ”Toivon, että mun aurinko vähän paistaa, nyt on ollut ihan pimeää, vieläkin!” – 16-vuotias turvapaikanhakijanuori16.11.2020 09:00:00 EETTiedote

Mediatiedote 16.11.2020 klo 09.00. Diakonissalaitos on julkaissut artikkelikokoelman, jonka sisällöt kumpuavat sen työssä vuosien varrella tehdyistä havainnoista lastensuojelussa, alaikäisten turvapaikanhakijoiden palveluissa ja traumatisoituneiden kuntoutuksessa. Punaisena lankana artikkelikokoelman taustalla on vuoden 2015 tilanne, jolloin Eurooppaan saapui 95 000 alaikäistä yksin tullutta turvapaikanhakijaa. Heistä hieman yli 3 000 päätyi Suomeen.

Antti Pentikäinen valmistelee totuus- ja sovintoprosessia Yhdysvalloissa – ”Yhdysvallat tarvitsee toivoa ihmisarvon toteutumisesta kaikille”6.11.2020 07:00:00 EETTiedote

Vuosi sitten komennukselle Yhdysvaltoihin lähtenyt sovintoprosessien asiantuntija Antti Pentikäinen on sihteerinä ryhmälle, joka valmistelee totuus- ja sovintoprosessia Yhdysvalloille. ”En osannut odottaa näin suurta vastuuta, mutta olen tavattoman kiitollinen, että olen voinut auttaa taustalla maata valmistautumaan tervehtymisprosessiin, joka on osoittautunut päivä päivältä yhä välttämättömämmäksi”, Pentikäinen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme