DiakonissalaitosDiakonissalaitos

Mediakutsu julkistamistilaisuuteen: ”Toivon, että mun aurinko vähän paistaa, nyt on ollut ihan pimeää, vieläkin!” – 16-vuotias turvapaikanhakija

Jaa

Tervetuloa Diakonissalaitoksen artikkelikokoelman ”Näkökulmia monikulttuurisen taustan omaavan lapsen ja perheen tukemiseen” julkistamiseen maanantaina 16.11.2020 klo 9.00–10.00. Julkistaminen tapahtuu etänä Teams-sovelluksella. Julkistamiseen osallistuu myös artikkelien kirjoittajia.

Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén

Ilmoittautuminen julkistamiseen sähköpostilla markku.niskanen@hdl.fi
Teams-linkki toimitetaan ilmoittautujan sähköpostiosoitteeseen. Linkki julkaisuun (PDF) embargolla 16.11.2020 myös mahdollinen.

Artikkelikokoelma koostuu seitsemästä itsenäisestä artikkelista, joiden sisällöt kumpuavat Diakonissalaitoksen työssä vuosien varrella tehdyistä havainnoista lastensuojelussa, alaikäisten turvapaikanhakijoiden palveluissa sekä sodan ja pakolaisuuden traumatisoimien ihmisten kuntoutuksessa. Punaisena lankana artikkelikokoelman taustalla on vuoden 2015 tilanne, jolloin Eurooppaan saapui 95 000 alaikäistä yksin tullutta turvapaikanhakijaa. Heistä hieman yli 3 000 päätyi Suomeen.

Artikkelit avaavat pakolaisuuden prosessia, yksin maahan tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden toimijuutta, heidän omia kokemuksiaan ja näkemyksiään sekä työskentelyä heidän kanssaan palveluissa ja vapaaehtoistoiminnassa. Julkaisuun on koottu monipuolisesti sitä säädös- ja ohjeistuspohjaa, jota kansainvälisesti ja meillä Suo­messa on sitouduttu noudattamaan suhteessa alaikäi­siin.  

 

”Lähtökohtaisesti työtä lasten ja nuorten kanssa on tehtävä heidän yksilöllisistä tarpeistaan käsin. On kui­tenkin mahdollista luoda rakenteita ja tapoja toimia, jotka tukevat sitä, että yksilöllisyys kyetään ottamaan huomioon mahdollisimman hyvin”, sanoo johtaja Tuija Åstedt, Diakonissalaitoksen Globaali vastuu ja lähimmäisyys toiminta-alueelta.

Julkaisussa on perusteltuja toimenpide-ehdotuksia, jotka koskevat lapsen oikeutta perheeseen, lapsen oikeutta kasvuun ja kehitykseen,  turvapaikkaprosessin aikaista odottamista ja yhteiskunnallista keskustelua. Toimenpiteiden avulla voidaan onnistua entistä paremmin tukemaan maahamme tavalla tai toisella päätyviä mo­nikulttuurisen taustan omaavia lapsia ja nuoria.

Åstedtin mukaan tavoitteena on vahvistaa tosiasioihin perustuvaa ja yhteiskun­tarauhan kannalta välttämätöntä myötätuntopu­hetta tietoisesti.

”Asetetaan julkilausutuksi tavoitteeksi toiseuden kunnioittaminen ja uuden ymmärtäminen. Aito vuorovaikutus muuttaa suhdettamme sekä vie­raaseen että omaan kulttuuriimme.”

Markku Niskanen, Tuija Åstedt (toim.): Näkökulmia monikulttuurisen taustan omaavan lapsen ja perheen tukemiseen, Diakonissalaitos 2020. ISBN 978-952-9854-33-2 (nid.), ISBN 978-952-9854-34-9 (PDF). Artikkelien kirjoittajat: Kaisa Eichhorn, Ilkka Kantola, Marja Katisto, Ulla Kärki, Mari Levander, Hanna Myllynen, Timo Pasanen, Marja Pentikäinen, Bettina Salin, Sanna Soukkio.

  

16.11. vietetään YK:n yleiskokouksen julistamaa kansainvälistä suvaitsevaisuuden päivää. Se muistuttaa siitä, kuinka olennaista ihmisten moninaisuuden, vapauden ja tasa-arvon kunnioittaminen on kansainväliselle rauhalle sekä taloudelliselle ja sosiaaliselle kehitykselle. Tuona päivänä on myös hyväksytty Unescon suvaitsevaisuuden periaatteiden julistus, jossa todetaan kaikkien ihmisten jakamat ihmisoikeudet.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Tuija Åstedt, johtaja
Globaali vastuu ja lähimmäisyys, Diakonissalaitos
p. 040 719 0094
tuija.astedt@hdl.fi

Viestintä
Markku Niskanen, viestintäpäällikkö
Diakonissalaitos
p. 050 306 8634
markku.niskanen@hdl.fi

Kuvat

Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Tietoa on, jos tahtoa löytyy: tulevat kuntapäättäjät avainasemassa rakentamassa nuorten tulevaisuutta10.5.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

Suomessa on lähes miljoona 15–29-vuotiasta nuorta. Suurella osalla heistä menee hyvin, mutta samaan aikaan nuorten ryhmä on entistä polarisoituneempi. Nuoria koskevissa päätöksissä kuntapäättäjät ovat avainasemassa. Päätösten tulisi perustua tietoon, mutta sitä ei ole tarjolla systemaattisesti. Kaikista julkisista päätöksistä tulisi tehdä nuorisovaikutusten arviointi.

Diakonissalaitos muistaa perustajaansa soolotanssiteoksella Auroran Karamzinin monet kengät9.3.2021 09:16:47 EET | Tiedote

Diakonissalaitos juhlistaa perustajaansa Ole Aurora-kampanjalla ja tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmin soolotanssiteoksella Aurora Karamzinin monet kengät. Taiteilija tulkitsee suomalaisen hyväntekijän ja Diakonissalaitoksen perustajan Aurora Karamzinin (1808-1902) elämää yhden yön aikana, jolloin hänen kenkänsä kummittelevat. Alun perin ensi-illan piti olla Auroran nimipäivänä 10.3.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme