Suomen ympäristökeskus

MEDIAKUTSU: Katse kohti kulutuksen ilmastovaikutuksia – Suomen ympäristökeskus selvitti Suomen kaikkien kuntien ja maakuntien kulutusperusteiset ilmastopäästöt. Tiistai 31.1. klo 9-11. Ilmoittaudu mukaan!

Jaa
Mikä vaikutus kuntalaisten kulutuksella on ilmastopäästöihin? Kuinka suuret päästöt kunnan tekemät hankinnat aiheuttavat? Kuntien ja maakuntien merkitys päästöjen vähentämisessä on suuri, kun Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.
Kuvat: Filmbutik
Kuvat: Filmbutik

Suomen ympäristökeskus on laskenut ensimmäistä kertaa kaikille Suomen kunnille ja maakunnille kulutukseen perustuvat ilmastopäästöt.

Uuden päästötiedon avulla kunnat voivat entistä paremmin tunnistaa toimet, joilla ne voivat vaikuttaa omien toimintojensa ja kuntalaisten kulutuksesta aiheutuviin ilmastopäästöihin. Lisäksi päästölaskenta antaa tietoa kuntarajojen ulkopuolella syntyvistä päästöistä muualla Suomessa sekä ulkomailla.

Kuntien kulutusperäisessä päästötarkastelussa tavaroiden ja palveluiden koko tuotantoketjun päästöt lasketaan kuntiin hyödykkeiden loppukäytön perusteella. Päästöt jaotellaan kotitalouksien kulutukseen, kuntien hankintoihin ja investointeihin.

Aika ja paikka: tiistai 31.1.2023 klo 9.00–11.00, Tiedekulma, Think Lounge 2 krs., Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki

Ilmoittautumiset: s-postilla viestintäasiantuntija Hannele Ahposelle, hannele.x.ahponen@syke.fi ma 30.1. klo 12 mennessä. Tilaisuutta voi seurata myös striimistä, mutta sitä kautta ei oteta kysymyksiä tai kommentteja. Suosittelemme siis toimittajia tulemaan paikan päälle.

Ohjelma:

  • Mitä kulutuspäästöt kertovat – päästölaskennan päätulokset / erikoistutkija Santtu Karhinen ja tutkija Mari Heikkinen, Suomen ympäristökeskus
  • Julkisten hankintojen ja investointien päästövaikutukset / erikoistutkija Katriina Alhola, Suomen ympäristökeskus
  • Mistä kuntalaisen hiilijalanjälki muodostuu ja miten siihen voi vaikuttaa? / erikoistutkija Marja Salo, Suomen ympäristökeskus
  • Keskustelua ja kysymyksiä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hannele Ahponen
Viestintäasiantuntija
Suomen ympäristökeskus (Syke)
Viestintä ja markkinointi
P. 050 3275 997
hannele.x.ahponen@syke.fi
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Kuvat: Filmbutik
Kuvat: Filmbutik
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000https://www.syke.fi/fi-FI

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Syke Policy Brief: Biodiversitetsförlusten kan bekämpas med restaurering23.3.2023 07:41:08 EET | Tiedote

I EU bereds en förordning om restaurering och även Finland förbereder sig på att verkställa den. Restaurering av vattendrag, myrmarker och skogar reparerar sådana skador på den biologiska mångfalden som orsakats av människan. Det är absolut nödvändigt att stoppa naturförlusten för att trygga ekosystemens och människornas välbefinnande. I sin nya publikation Syke Policy Brief beskriver Finlands miljöcentral hurdana behov av restaurering som finns i Finland och vilken nytta man kan uppnå med restaureringsåtgärderna.

Syke Policy Brief: Luontokatoa voidaan torjua ennallistamalla23.3.2023 07:39:51 EET | Tiedote

EU:ssa valmistellaan ennallistamisasetusta, jonka toimeenpanoon myös Suomi varautuu. Vesistöjen, soiden ja metsien ennallistaminen korjaa ihmisen aiheuttamia haittoja luonnon monimuotoisuudelle. Luontokadon pysäyttäminen on välttämätöntä ekosysteemien ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Suomen ympäristökeskus hahmottelee uudessa Policy Brief -julkaisussaan, minkälaisia tarpeita Suomessa on ennallistamiselle ja mitä hyötyjä ennallistamistoimilla voidaan saavuttaa.

Tuet kohdentuvat suurituloisille ja pieniin remontteihin — tutkimushanke suosittaa muutoksia energia-avustukseen21.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Ilmastonmuutos ja energiakriisi ovat kannustaneet suomalaisia pohtimaan ja toteuttamaan energiaremontteja asunnoissaan. Niiden vauhdittamiseksi asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) on jakanut energia-avustusta vuodesta 2020 lähtien. Tänään julkaistun politiikkasuosituksen mukaan tätä tukimuotoa kannattaa jatkaa, mutta avustukseen pitää tehdä merkittäviä muutoksia, jotta se toimisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme