Aalto-yliopisto

Mediakutsu: Miten audiovisuaalisen alan työkulttuuri muutetaan tasa-arvoiseksi? Tervetuloa seuraamaan keskustelua 24. maaliskuuta

Jaa
Tasa-arvoinen ja turvallinen työyhteisö on kaikkien oikeus. Audiovisuaalisen alan naistekijöiden kokemukset kertovat kuitenkin muuta. Alan toimintatavat ja työkulttuuri ovat tarkastelun kohteena pyöreän pöydän keskustelussa 24. maaliskuuta klo 9.30–11. Tule mukaan tapahtumaan Tiedekulmassa tai seuraa suoraa verkkolähetystä!

Av-ala on yhä kaukana tasa-arvoisesta: naiset ovat miehiin verrattuna huonommin palkattuja, työllistyvät heikommin ja saavat vähemmän tuotantorahaa. Tutkitusti työkulttuuria kuvataan hierarkkisena ja miehisenä, vaikka valmistuneista ammattilaisista yli puolet ovat naisia. Miten alan tasa-arvoa voidaan parantaa? 
 
Työkulttuurilla ja tasa-arvolla on merkitystä, kun puhutaan alan vastuullisuudesta, sosiaalisesti kestävästä kehityksestä ja ympäristövastuusta. Työkulttuurin muutos edellyttää tasa-arvo- ja palkkatietoa. Siksi Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen laitoksen Action!-hanke on koonnut alan tekijöitä, ammattilaisia ja asiantuntijoita pohtimaan muutoksia, joita av-alan työelämä tarvitsee, jotta se vastaa 2020-luvun työntekijöiden tarpeita.  
 
Aika: 24.3. klo 9.30–11  
Paikka: Tiedekulman Stage, Yliopistonkatu 4, Helsinki. Ilmoittaudu tilaisuuteen täällä.

Voit myös seurata suoraa verkkolähetystä täällä (linkki päivittyy sivulle ennen tapahtumaa 24.3.2022).

Keskustelemassa ovat elokuvaohjaaja, näyttelijä Pamela Tola, puheenjohtaja, professori Elina Knihtilä Women in Film and Television Finland -yhdistyksestä, työelämän tasa-arvon asiantuntija Marika Väisänen, tuottaja, tutkijakoulutettava Asta Viertola Aalto-yliopistosta, työhyvinvoinnin asiantuntija Jarna Savolainen Työturvallisuuskeskuksesta ja työehtoasiamies Terhi Tarvainen Journalistiliitosta. Puhetta johtaa ihmisoikeus- ja vastuullisuusasiantuntija Merja Pentikäinen.  
 
”Uutismedia, elokuvat ja televisio ovat keskeinen osa suomalaisten arkea. Väliä ei ole ovatko ne faktaa vai fiktiota, sillä ne vahvistavat käsityksiämme siitä, kuka johtaa, kuka saa työpaikan ja kuka jää kuvan ulkopuolelle”, sanoo Action!-hankkeen projektitutkija Nina Maskulin Aalto-yliopistosta. 
 
Tasa-arvokysymyksen taustalla vaikuttavat av-alaa ja erityisesti ammattinaisia koskevat työllisyyskysymykset, työvoimapula sekä yritysten kilpailu työvoimasta. Työelämän laadukkuus ja taito pitää huolta henkilöstöstä edellyttävät työkulttuurin kehittämistä. Työkulttuurin muutos edellyttää tutkittua tietoa ja seurantaa sekä ohjausta ja johtamista, kun tavoitteena on sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä, tasa-arvoinen av-ala.  
 

* * *

Kevään työpajat keskittyvät moniarvoisuuteen ja osallisuuteen

Action!-hankkeen pyöreän pöydän keskustelut ovat pohjustaneet työpajoja, joissa tunnistetaan ja puretaan sukupuoliin ja moninaisuuteen liittyviä vinoumia ja otetaan haltuun osallisuutta lisääviä työkaluja. 
 
Kevään aikana järjestettävät työpajat: 
 
2.4.2022 Valta, toiseus ja representaatiot - työkaluja muuttuvaan maailmaan Kohderyhmä: av-alan ammattinaiset, kouluttajina Sonya Lindfors ja Olga Palo. Ilmoittautuminen aukeaa 21.3.2022.
 

7.4.2022 Tietämättään ennakkoluuloinen?
Kohderyhmä: av-alan rahoittajat, päättäjät ja yritysten johto. Kouluttajana Sara Salmani. Työpaja toteutetaan yhteistyössä Suomen Elokuvasäätiön kanssa. Ilmoittautuminen aukeaa 18.3.2022.
 
Ilmoittaudu mukaan Action!-hankkeen verkkosivuilla. https://www.aalto.fi/fi/actionproject
 
Action!-hankkeen tavoitteena on edistää ammattinaisten työllistymistä audiovisuaalisella alalla, kehittää toimenpiteitä esteiden poistamiseksi ja tukea työllistämistoimia sektorilla. Euroopan sosiaalirahaston rahoittama kolmevuotinen hanke toteutetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun elokuva- ja lavastustaiteen laitoksen ja Women in Film and Television Finland (WIFT Finland) ry:n välisenä yhteistyönä. Action!-hankkeen tapahtumissa noudatetaan ekologisesti kestävän audiovisuaalisen tuotannon periaatteita (Ekosetti).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Action! -hanke
Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitos
projektitutkija Nina Maskulin
nina.maskulin@aalto.fi, p.  050 476 2268

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

twitter.com/aaltouniversity

youtube.com/aaltouniversity

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Aalto-yliopisto erottui edukseen kansallisissa ja kansainvälisissä arvioinneissa vuonna 202321.3.2024 13:41:01 EET | Tiedote

Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 19.3.2024 hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2023. Vuonna 2023 Aalto-yliopisto erottui edukseen sekä kansallisissa että kansainvälisissä arvioinneissa ja yliopistovertailuissa. Keväällä yliopisto läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) toteuttaman laatujärjestelmän auditoinnin ja sai arvion erinomainen kaikilta arviointialueilta. Aalto nousi Suomen ykköseksi kansainvälisen QS-rankingin kokonaisvertailussa ja oli koko maailmassa sijalla 109. Alakohtaisissa vertailuissa taide ja muotoilu oli sijalla 6 maailmassa. Times Higher Education arvioi Aalto-yliopiston maailman 53. kansainvälisimmäksi yliopistoksi ja maailman 40. parhaaksi nuoreksi (alle 50-vuotiaaksi) yliopistoksi. Suomen Akatemian vuosittaisessa Tieteen tila -arvioinnissa Aalto-yliopiston kaikki keskeiset tutkimusalat ylittävät julkaisutoimintansa vaikuttavuudessa top 10 -indikaattorilla arvioituna suomalaisten yliopistojen keskiarvon, ja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye