Pesäpuu ry, valtakunnallinen lastensuojelujärjestö

Mediakutsu: Nuorten elämä päihteiden ympärillä – Päihteet? –koulutusfoorumi ammattilaisille 4.9.2018 Jyväskylässä

Jaa

"Huumeet on nykyaikaa. Huumeita on helpompi saada kuin apua.” Jokainen nuori tietää, mistä huumeita saa. Nuoret kertovat, että ammattilaiset eivät osaa tunnistaa nuorten päihteiden käyttöä tai puuttua siihen. Päihteet? –koulutusfoorumissa 4.9. klo 10–16 Jyväskylän Veturitalleilla (Veturitallinkatu 6) kuullaan sijaishuollossa asuvien nuorten ajatuksia päihteistä, elämästä päihteiden ympärillä ja siitä, millaista apua päihteitä käyttävä nuori tarvitsee.

Pesäpuu ry jalkautui kevään ja kesän 2018 aikana Keski-Suomessa nuorisokoteihin, nuorisotilalle ja jälkihuollon nuorten pariin tutkimaan nuorten päihdemaailmaa yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa. Valtakunnallinen nuorten foorumi järjestettiin Jyväskylässä, jossa oli ympäri Suomen sijaishuollossa olevia ja olleita nuoria keskustelemassa päihteistä. Tapaamiset osoittivat, että päihteet ovat nuorten arkipäivää: huumeita on helpompi saada kuin alkoholia ja tupakkaa. Nuoret toivat myös esille, että ammattilaiset eivät osaa tunnistaa nuorten päihteiden käyttöä tai puuttua siihen. Päihdeongelmat saattavat jopa kärjistyä lastensuojelulaitoksissa, kun tutustuu muihin päihteitä käyttäviin nuoriin. Samalla nuoret kuitenkin puhuivat keinoista, joilla nuoria voidaan auttaa ja tukea pääsemään irti päihteistä.

Nuorten ajatusten lisäksi koulutuksessa kuullaan terapeutti ja toimittaja Katariina Laurilaa, joka on erikoistunut päihdekuntoutukseen ja nuorisopsykiatriaan. Laurila on työskennellyt Los Angelesissa muun muassa nuorille tarkoitetussa päihdekuntoutuslaitoksessa ja kodittomille aikuisille suunnatulla päihdeklinikalla. Koulutusfoorumin tarkoitus on rakentaa yhteistä kuvaa sekä ammattilaisille että nuorille esille nousseista päihdekysymyksistä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanna Barkman, 040 514 4855, johanna.barkman(a)pesapuu.fi
Katriina Nokireki, p. 044 715 0221, katriina.nokireki(at)pesapuu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pesäpuu ry, valtakunnallinen lastensuojelujärjestö
Pesäpuu ry, valtakunnallinen lastensuojelujärjestö
Ilmarisenkatu 17 A
40100 Jyväskylä

014 332 2500http://www.pesapuu.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pesäpuu ry, valtakunnallinen lastensuojelujärjestö

Sijoitetuille lapsille koulunkäynnin sujuminen on elintärkeää – Sisukas tuo tuen lähelle lasta21.11.2018 11:45:04 EETTiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 12.11.18 julkaiseman seurantatutkimuksen mukaan sijaishuollon piirissä olevien nuorten määrä on tuplaantunut kymmenessä vuodessa. Tutkimus osoittaa, että lasten hyvinvointiongelmien taustalla vaikuttavat usein perheeseen kasaantuneet haasteet, jotka puolestaan heijastuvat lasten koulumenestykseen. Sisukas-malli tarjoaa lähiverkoston avulla työkaluja alakouluikäisten sijoitettujen lasten koulunkäynnin varhaiseen tukemiseen, suojaavien tekijöiden vahvistamiseen sekä monitoimijaisen yhteistyön haasteisiin.

Mediakutsu: VIII valtakunnalliset lastensuojelun perhehoidon päivät 7.–8.11. Laukaassa – Lapsille parasta mahdollista hoivaa perhehoitajan hyvinvoinnista huolehtimalla1.11.2018 12:17:54 EETKutsu

Tampereen ammattikorkeakoulussa juuri tehdyn kyselytutkimuksen mukaan perhehoitajat kokevat vointinsa ja elämänlaatunsa kohtalaisen hyväksi. Noin puolet kyselyyn vastanneista perhehoitajista kuitenkin kertoo, että ovat viimeisen puolen vuoden aikana olleet huolissaan mielialastaan. Suurin osa vastaajista ei ole käynyt perhehoitajille tarkoitetuissa terveys- ja hyvinvointitarkastuksissa tai eivät ole tienneet mahdollisuudesta päästä tarkastukseen. Perhehoitajan hyvinvointi nousee vastaajien kokemusten mukaan joko harvoin tai ei koskaan puheeksi sosiaalityöntekijän kanssa. Perhehoidon päivillä hyvinvointia lähestytään kokonaisvaltaisesti eri näkökulmista yhdessä kaikkien perhehoidon osapuolten kanssa.

Lapset kehittämässä parempaa lastensuojelua – Salapoliisi Mäyrän musiikkivideo tekee näkyväksi pienten kanssa tehtävää vaikuttamistyötä29.8.2018 09:21:53 EESTTiedote

Valtakunnallinen lastensuojelujärjestö Pesäpuu ry kehittää lastensuojelua yhdessä lasten kanssa, jotta myös pienempien ääni ja kokemukset saataisiin esiin. Lasten kehittämistyötä eli Salapoliisitoimintaa johtaa käsinukke Mäyrä, jonka juuri julkaistu laulu tekee lasten osallisuutta näkyväksi ja kutsuu lapsia ja aikuisia toimintaan mukaan.