Aalto-yliopisto

Mediakutsu: Riittävätkö arvometallit, kun uusiutuvan energian käyttö ja sähköinen liikenne lisääntyvät?

Jaa

Tervetuloa kuulemaan kiinnostavia puheenvuoroja metallien kiertotaloudesta ja tapaamaan alan asiantuntijoita.

  • Aika: Maanantaina 19. marraskuuta klo 9.15 (kahvitarjoilu klo 8.45 alkaen)
  • Paikka: Dipoli, kokoustila Takka, Otakaari 24, Espoo.

Metallien kiertotalouteen keskittyvän CloseLoop-projektin järjestämässä tilaisuudessa pohditaan, miten arvometallit voidaan korvata kestävän energiatekniikan, elektroniikan ja raskaan teollisuuden sovelluksissa. CloseLoop-projektia rahoittaa Strateginen tutkimusneuvosto (STN).

VTT:n Tiina Koljonen tarkastelee tilaisuuden aluksi keskeisten metallien tarvetta maailman siirtyessä yhä enemmän uusiutuvan energian käyttöön ja sähköiseen liikenteeseen. Kestävä energiatalous tarvitsee tuekseen kestävän mineraalitalouden.

Professori Robert Freer Manchesterin yliopistosta ja professori Antti Karttunen Aalto-yliopistosta kertovat termosähköisistä ratkaisuista, joilla hukkalämpöä voidaan muuttaa sähköksi ja selittävät, miten ratkaisuissa yleisesti käytetyt mutta harvinaiset vismutti- ja telluurimetallit voidaan korvata yleisillä oksidi-raaka-aineilla. 

Tutkija Klemen Pirnat espanjalaisesta POLYMAT-tutkimuslaitoksesta ja professori Maarit Karppinen Aalto-yliopistosta pohtivat, voitaisiinko litiumakuissa nykyään käytetyt metallit kuten koboltti, nikkeli ja mangaani, korvata uusiutuvista raaka-aineista tuotettavilla orgaanisilla yhdisteillä.

VTT:n Elina Huttunen-Saarivirta esittelee raskaan teollisuuden uusia materiaalivaihtoehtoja, professori Albert Nasibulin Skolkovon tiede- ja teknologiakeskuksesta hiilinanoputkien käyttöä elektroniikan sovelluksissa ja professori Tanja Kallio Aalto-yliopistosta jalometallien käytön optimointia vetyteknologiaan liittyvissä katalyysisovelluksissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa ja ohjelma: http://closeloop.fi/workshop/

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopisto
PL 18000
00076 AALTO

09 47001, viestinta@aalto.fihttp://aalto.fi

Aalto-yliopisto. Kohti parempaa maailmaa. Aalto-yliopisto on rohkeiden ajattelijoiden yhteisö, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Tunnistamme ja ratkaisemme yhteiskunnan suuria haasteita ja rakennamme innovatiivista tulevaisuutta. Yliopistossa on kuusi korkeakoulua, 12 000 opiskelijaa ja 400 professoria. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme