Aalto-yliopisto

Mediakutsu: Sydämen toimintaa mittaava sairaalasänky ja muut opiskelijoiden taidonnäytteet esillä Mekatroniikan sirkuksessa 5. huhtikuuta

Jaa

Tervetuloa myös digiaamiaiselle kuulemaan, miten teollisuus hyötyy digitaalisista kaksosista ja IoT:stä ja mistä älykampuksessa ja fiksussa energiankulutuksessa on kysymys.

 • Aika ja paikka: 5. huhtikuuta, Otaniemi, Espoo
  klo 8.00–10.15 digiaamiainen puheenvuoroineen (englanniksi), Otakaari 5, auditorio Jeti
  klo 10–16 Mekatroniikan sirkus, Puumiehenkuja 5 E

Digitaaliset kaksoset ja esineiden internet eli IoT yleistyvät teollisuudessa vauhdilla. Digitaalisella kaksosella tarkoitetaan laitteen, prosessin tai systeemin reaaliaikaista digitaalista kopiota, jota voidaan hyödyntää tuotteen elinkaaren hallinnassa aina tuotesuunnittelusta ennakoivaan kunnossapitoon. Antureiden tuottamaa IoT-dataa on nykyään helposti saatavilla, mikä laajentaa huomattavasti digitaalisten kaksosten käyttömahdollisuuksia.

Digiaamiaisen ohjelma

8.00 aamupalaa tarjolla

8:30–10:15  

 • Opening words by Gary Marquis, dean, Aalto University
 • Research ambitions of Aalto Industrial Internet Campus
  Martti Mäntylä, Professor, Aalto University
 • Digital twin of the crane
  Petri Asikainen, Director, Core Technology, Konecranes
 • Digital twin of a rotor
  Petri Kuosmanen, Professor, and Kari Hiekkanen, Research manager, Aalto University
 • Smart campus 
  Antti Tuomela, Managing Director, Aalto University Properties Ltd.
 • Smart control of energy consumption
  Sanna Syri, Professor, Aalto University
 • Future competence needs in Finnish technology industries
  Laura Juvonen, Managing Director, Technology Industries of Finland Centennial Foundation
 • Metex award
  Presented by Jussi Neuvo on behalf of Technology Industries of Finland Centennial Foundation

Aamiaistilaisuuden jälkeen on tilaisuus tutustua opiskelijoiden mekatroniikan kursseilla rakentamiin älykkäisiin laiteprototyyppeihin ja täysin uuteen tutkimukseen. Esillä ovat muun muassa:

Potilaan sydämen toiminnan mittaaminen sairaalasängystä

Perinteisesti sydämen toimintaa mitataan kiinnittämällä kehoon antureita, mikä ei esimerkiksi leikkauksessa ole aina mahdollista. Opiskelijat rakensivat laitteen, joka mittaa potilaan sydämen pumppauskykyä sänkyyn kiinnitetyillä antureilla. 

Sellun kuivain tutkimuskäyttöön

Sellukuituja käytetään paperin lisäksi monissa eri tuotteissa. Hygieniatuotteissa hyvä imukyky saavutetaan erottelemalla kuidut toisistaan. Opiskelijoiden kehittämä laite erottelee kuidut toisistaan hellävaraisesti kuuman ilman avulla. 

Nanoselluloosan kuivatuslaite

Nanoselluloosan lujuutta ja jäykkyyttä hyödynnetään esimerkiksi paperin valmistuksessa. Nanoselluloosan kuivaaminen on kuitenkin vaikeaa. Opiskelijat ovat kehittäneet laitteen, jossa veden erottumista on tehostettu korkeataajuisella värähtelyllä. 

Kaikki esillä olevat opiskelijatyöt löytyvät täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmoittautumiset ja haastattelupyynnöt:

Viestintäpäällikkö Suvi Lavinto
p. 050 361 5568
suvi.lavinto@aalto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopisto
PL 18000
00076 AALTO

09 47001, viestinta@aalto.fihttp://aalto.fi

Aalto-yliopisto. Kohti parempaa maailmaa. Aalto-yliopisto on rohkeiden ajattelijoiden yhteisö, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Tunnistamme ja ratkaisemme yhteiskunnan suuria haasteita ja rakennamme innovatiivista tulevaisuutta. Yliopistossa on kuusi korkeakoulua, 12 000 opiskelijaa ja 400 professoria. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme