ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Mediakutsu: Tervetuloa seuraamaan kouluruoan huippuseminaaria 10.12. klo 12-16 Hanasaaressa

Jaa

Kouluruokailu, yksi Suomen merkittävimmistä innovaatioista, täyttää 70 vuotta vuonna 2018. Miten suomalainen kouluruokailu on kehittynyt, mikä on kouluruokailun merkitys tänään ja tulevaisuudessa?

Kutsuseminaari Kouluruoka vaikuttaa! Skolmat gör skillnad! kokoaa yhteen niin suomalaisia kun pohjoismaisia vaikuttajia, kehittäjiä, toimijoita, tutkijoita ja tekijöitä liittyen kouluruokailuun, julkisen ruokapalveluun ja ruokakasvatukseen. Seminaari koostuu elämyslounaasta, innostavista puheenvuoroista, infotorista sekä paneelikeskusteluista. Jokaisen paneelikeskustelun keskiössä on haaste, joka halutaan ratkaista. Samalla luodaan toimijoiden yhteinen visio siitä, mitä kohti haluamme kehittää kouluruokailua. 

Seminaarin puhujat Pohjoismaista nostavat esille toimivan kouluruokailun merkityksen. Tilaisuuden virallisen avajaispuheenvuoron pitää maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Pohjoismaisen tervehdyksen tuo Afton Halloran, Nordic Food Policy Lab, Pohjoismaisesta ministerineuvostosta. Pääpuhuja Marjaana Manninen, opetusneuvos Opetushallituksessa, havainnollistaa kouluruoan merkityksen ennen ja nyt. Johan Andersson, ruokailuun erikoistunut koordinaattori ja innostaja, Ruotsin Torsta Kunskapscentrumista ja Eva Sundberg, ruokailuun ja aterioihin erikoistunut asiantuntija Ruotsin Jordbruksverketista, valaisevat miten yhdessä voimme nostaa julkisen ruokapalvelun gastronomista tasoa.

Seminaarin järjestäjinä ovat ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC rf ja Finlands svenska Marthaförbund rf yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Tietoa seminaarin kaikista puhujista, paneelikeskustelujen osallistujista ja ohjelmasta löytyy alla. 

Median edustajat pyydetään ilmoittautumaan ennakkoon seminaarin koordinaattorille Jessica Åhman, jessica.ahman@martha.fi.
Haastatteluja suomalaisten ja pohjoismaiden asiantuntijoiden kanssa voi tehdä ennen seminaaria ja tauon aikana.

Seminaaria voi myös seurata suorana täällä: http://bit.ly/yayoutube

Lisätietoja antavat:
Bettina Lindfors, toimitusjohtaja ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, +358409209810, bettina.lindfors@elo-saatio.fi
Mia Wikström, viestintäpäällikkö Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, +358503553213, mia.wikstrom@slc.fi
Annika Jansson, toiminnanjohtaja Finlands svenska Marthaförbund, +358503023363, annika.jansson@martha.fi

OHJELMA

Klo. 12.00 Historiallinen koululounas
Elämyksellinen lounas Hanasaaren ravintolassa, jossa pääsee tutustumaan suomalaiseen kouluruokailuun, sen eri vaiheisiin sekä innostaviin tulevaisuuden mahdollisuuksiin.

Klo. 13.00 Tervetuloa! Juhlistamme Suomen kouluruokailua
Annika Jansson, toiminnanjohtaja, Finlands svenska Marthaförbund rf
Bettina Lindfors, toimitusjohtaja, ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Mia Wikström, viestintäpäällikkö, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC rf

Seminaarin juontajina Harriet Strandvik, kotitalousopettaja, Ahvenanmaa ja Bettina Lindfors

Tilaisuuden virallinen avaus
Jari Leppä, maa- ja metsätalousministeri, Suomi

Pohjoismainen tervehdys: kestävän julkisen ruokapalvelun tulevaisuus
Afton Halloran, Pohjoismainen ministerineuvosto ja Nordic Food Policy Lab, Kööpenhamina, Tanska

Klo. 13.20 Inspiraatioalustukset Ruotsista -Yhdessä nostamme julkisen ruokapalvelun gastronomista tasoa
Johan Andersson, ruokailuun erikoistunut koordinaattori ja inspiraattori, Torsta Kunskapscentrum, Ruotsi
Eva Sundberg, projektijohtaja MATtanken/Landsbygdsnätverket sekä ruokailuun ja aterioihin erikoistunut asiantuntija Jordbruksverket, Ruotsi

Klo. 13.40 Kouluruoka est. 1948 – kouluruokailun merkitys Suomessa ennen ja nyt
Marjaana Manninen, opetusneuvos, Opetushallitus, Suomi

Klo. 14.00 Paneelikeskustelu 1: Onko tähän varaa?
Huoli sekä kouluruokailun laadusta että toisaalta kustannuksista on kova. Onko kunnissa varaa hyvään kouluruokaan, onko kunnissa varaa olla panostamatta siihen? Mitä lasten lautasella on tulevaisuudessa, millä hinnalla?
Ratkaisijat:
Elina Ovaskainen, asiantuntija, Motiva
Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK
Mia Heijnsbroek-Wiren, kunnanvaltuutettu, Loviisan kaupunki
Johan Andersson, ruokailuun erikoistunut koordinaattori ja inspiraattori, Torsta Kunskapscentrum, Ruotsi
Elisabeth Eriksson, kotitalousneuvoja, Finlands svenska Marthaförbund rf
Nuorten ääni: Bertil Eriksson, opiskelija

Klo. 14.30 Kahvitauko & tutustuminen alan toimijoihin, sekä toisiimme kouluruoan osallistavalla infotorilla

Klo. 15.00 Paneelikeskustelu 2: Eiväthän ne edes syö!
Mistä on kyse ja mitä sille voidaan tehdä?
Ratkaisijat:
Minna Kaljonen, erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus
Veronika Franzén, Ruokahuolto- ja siivouspäällikkö, Uudenkaarlepyyn kaupunki
Thomas Snellman, projektikoordinaattori, EkoNu, YA Yrkesakademin Pohjanmaalla
Nicke Wulff, rehtori, Cygneus skola Turussa
Eva Sundberg, projektijohtaja MATtanken/Landsbygdsnätverket sekä ruokailuun ja aterioihin erikoistunut asiantuntija Jordbruksverket, Ruotsi
Nuorten ääni: Bertil Eriksson, opiskelija

Klo. 15.30 Paneelikeskustelu 3: Onko se edes terveellistä? Kouluruokailu aiheuttaa keskustelua kunnissa, mediassa ja vanhempainilloissa. Kuka päättää, mitä lasten lautasilla on ja onko se varmasti terveellistä?
Ratkaisijat:
Kirsi Salomaa, kotitalouden didaktiikan yliopistolehtori, Kotitalousopettajien liitto – Hushållslärarnas förbund ry
Arja Lyytikäinen, pääsihteeri, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Leo Gammals, toimittaja, Svenska YLE
Micaela Romantschuk, toiminnanjohtaja, Förbundet Hem och Skola i Finland rf
Anna-Karin Quetel, projektivastaava, Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg, Livsmedelsverket, Ruotsi
Nuorten ääni: Bertil Eriksson, opiskelija

Klo. 16.00  Tähtäimessä kouluruokailu työkaluna Suomen brändäyksessä ja erityisosaamisen viennissä ulkomaille.
Marjaana Manninen, Opetushallitus ja Afton Halloran, Nordic Food Policy Lab, Pohjoismaiden ministerineuvosto

Klo. 16.05 Seminaarin päätös

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Pajuniityntie 10
00320 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2019 -finalistit valittu - voittajat julkistetaan 6.4. klo 16:004.4.2019 20:10:15 EESTTiedote

Kahdeksan kokki- ja neljä ravintola-alan ammattilaista ovat selvittäneet tiensä Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija 2019 -kilpailujen finaaleihin Kevätmessuilla. Vuoden Tarjoilija -kilpailu huipentuu finaaliin perjantaina 5.4. klo 10:00-16:00. Vuoden Kokki -kilpailun finaali pidetään lauantaina 6.4. klo 10:00-14:00, jonka jälkeen klo 16:00 julkistetaan ja palkitaan kummankin kilpailun voittajat.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2019 voitosta kilpailee 16 kokkia ja seitsemän tarjoilijaa Kevätmessuilla 4-6.4.2.4.2019 15:00:00 EESTTiedote

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija suomenmestaruudesta kilpailee 16 kokkia ja seitsemän tarjoilijaa 4.-6.4.2019 Kevätmessuilla Messukeskuksessa Helsingissä. Yleisö pääsee kilpailupäivinä seuraamaan läheltä ravintola-alan huippuammattilaisten sali- ja keittiötyöskentelyä. Luvassa on korkeatasoiset SM-kilpailut niin rohkeilla tulokkailla kuin innokkailla konkareilla. Kilpailujen järjestäjä on ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2019 -kilpailujen semifinalistit valittu – kilpailut käydään Kevätmessuilla huhtikuussa11.3.2019 16:15:00 EETTiedote

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ovat loistava ponnahduslauta ravintola-alan ammattilaisille Suomessa. Alkukarsinnan kautta valittiin Vuoden Kokki 2019 -semifinaaliin 16 kilpailijaa ja Vuoden Tarjoilija 2019 -semifinaaliin seitsemän kilpailijaa. Luvassa on korkeatasoiset SM-kilpailut niin rohkeilla tulokkailla kuin innokkailla konkareilla, 4-6.4.2019 Kevätmessuilla Messukeskuksessa Helsingissä. Kilpailun järjestäjä on ELO-säätiö yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa.

Semifinalisterna i Årets Kock och Årets Servitör 2019 är klara – FM-tävlingarna ordnas på Vårmässan i april11.3.2019 16:15:00 EETTiedote

Årets Kock och Årets Servitör -tävlingarna utgör ett utmärkt språngbräde för professionella inom restaurangbranschen i Finland. Genom uttagning valdes 16 deltagare till semifinal i Årets Kock 2019 och sju deltagare till semifinal i Årets Servitör 2019. Bland semifinalisterna finns såväl nya talanger som erfarna deltagare. Årets Kock och Årets Servitör -tävlingarna ordnas den 4-6.4.2019 på Vårmässan i Messukeskus, Helsingfors. Tävlingarna arrangeras av ELO-Stiftelsen tillsammans med ett brett samarbetsnätverk.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme