Jyväskylän yliopisto

Mediakutsu: Tieteen ja kulttuurin moniottelija Osmo Pekosen muistokirjan julkistustilaisuus 27.4.

Jaa
Viime vuoden lokakuussa kuollut professori Osmo Pekonen oli monilahjakkuus, joka hallitsi kymmenkunta tieteenalaa matematiikasta ja fysiikasta aina kielitieteisiin ja taidealoihin. Hänen muistokseen on toimitettu kirja, jonka sisältö koostuu kolmestakymmenestä Osmon ystävän ja kollegan kirjoituksesta. Kirjan ovat koonneet professori Pekka Neittaanmäki, toimittaja Kirsti Becker ja tietokirjailija Timo Siukonen.
Meidän Osmomme -kirjan kansi. Kannen kuva: Jussi Nuorteva
Ulkoasu: Keijo Halttunen.
Meidän Osmomme -kirjan kansi. Kannen kuva: Jussi Nuorteva Ulkoasu: Keijo Halttunen.

Meidän Osmomme -kirjanjulkistustiedote

Embargo / julkaisuvapaa: 27.4. klo 13.00.

Professori Osmo Pekosen (2.4.1960 – 12.10.2022) poikkeuksellisen monialaisesta toiminnasta akateemisena tutkijana, kääntäjänä ja kirjoittajana sekä hänestä perheenjäsenenä, ystävänä ja työtoverina kerrotaan nyt julkaistavassa teoksessa Meidän Osmomme.

Kirjaan on koottu yhteen neljässä laajassa muistotilaisuudessa pidetyt puheenvuorot. Puheenvuorot on koottu yhteen Osmon ystävän professori Pekka Neittaanmäen aloitteesta.

"Tiesin, että Osmo on äärimmäisen monipuolinen ja laajasti verkostoitunut henkilö. Kirjaa tehdessä kävi kuitenkin ilmi, että Osmo oli jopa monipuolisempi ja verkottuneempi, kuin minäkään osasin ajatella. Kirja avaa lukijalle sitä, miten monipuolinen henkilö Osmo oli.”, Professori Pekka Neittaanmäki Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Kirjaa ovat olleet kokoamassa Pekka Neittaanmäen lisäksi toimittaja Kirsti Becker ja tietokirjailija Timo Siukonen.

Kirja koostuu kaikkiaan kolmestakymmenestä Osmon ystävän ja kollegan kirjoituksesta, joissa muistellaan Osmoa, hänen elämäänsä ja saavutuksiaan. Kirjaan ovat antaneet panoksensa muun muassa Osmon veli Petri Pekonen, Suomen Ranskan-instituutin entinen johtaja professori ja kirjailija Tarmo kunnas sekä Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Useat kirjoittajista eivät olleet aiemmin tavanneet tai tienneet toisistaan: muistotilaisuudet ja tämä teos ovat saattaneet eri aloilla toimivat ihmiset yhteen.

”Kun pidimme Agorassa Osmon ystävien muistotilaisuutta, niin ajattelin heti tuoreeltaan, että tämä historia pitää saattaa kirjamuotoon. Se on myös akateeminen tapa ja toimintamuoto. Kun on uutta ja mielenkiintoista kerrottavaa, se pitää saattaa kirjalliseen muotoon, jotta myös muut pääsevät tutustumaan sisältöön.”, Neittaanmäki kertoo.

Professori Osmo Pekonen oli monilahjakkuus, matemaatikko, kirjailija, runoilija, historioitsija ja neljän eri yliopiston dosentti. Hän kuoli yllättäen sairaskohtaukseen ollessaan pyöräretkellä Ranskan Uzèsissa 12. lokakuuta 2022.

 

Meidän Osmomme -kirjan julkistustilaisuus järjestetään Suomalaisen tiedeakatemian tiloissa Mariankatu 5 A:ssa Helsingissä torstaina 27.4. klo 12–13. Kirjan digitaalinen versio on luettavissa Jyväskylän yliopiston verkkosivuilla osoitteessa https://r.jyu.fi/EVy.

Kirjan on koonnut professori Pekka Neittaanmäki yhdessä toimittaja Kirsti Beckerin kanssa. Heitä on avustanut tietokirjailija Timo Siukonen. Media on tervetullut tilaisuuteen. Kirjasta painettu fyysinen painos jaetaan Osmon ystäville ja tuttaville.

Ilmoittautuminen

Tilaisuuteen ilmoittautumiset sähköpostitse Jussi Nuortevalle osoitteeseen jussi.nuorteva@gmail.com. Tilaisuuteen mahtuu enimmillään 30 henkilöä.

Lisätietoja

Pekka Neittaanmäki
Unesco Professori
Jyväskylän yliopisto
pekka.neittaanmaki@jyu.fi
+358 40 5507005

Meidän Osmomme -kirjan julkistustilaisuus
Suomalainen Tiedeakatemia
Mariankatu 5A, Helsinki
Torstai 27.4.2023 klo 12–13

Lataa kirja pdf-muodossa Jyväskylän yliopiston verkkosivuilta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Meidän Osmomme -kirjan kansi. Kannen kuva: Jussi Nuorteva
Ulkoasu: Keijo Halttunen.
Meidän Osmomme -kirjan kansi. Kannen kuva: Jussi Nuorteva Ulkoasu: Keijo Halttunen.
Lataa
Meidän Osmomme -kirjan takakansi. Kannen kuva: Jussi Nuorteva
Ulkoasu: Keijo Halttunen.
Meidän Osmomme -kirjan takakansi. Kannen kuva: Jussi Nuorteva Ulkoasu: Keijo Halttunen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle Suomen Akatemian rahoitus30.5.2023 16:30:41 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle. Rahoituksen tarkoituksena on edistää suomalaisen tieteen uudistumista ja monimuotoisuutta, sekä parantaa tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta. Rahoituskausi on 01.09.2023 - 31.08.2027. Kaikkiaan BTY-toimikunta osoitti yhteensä lähes 41 miljoonaa euroa 73 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan 91 osahanketta. Noin 18,5 prosenttia hakemuksista sai rahoituksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme