Luonnonvarakeskus

Mediakutsu: Tule maailmanennätystempaukseen Lietoon – tarjolla luomukvinoapuuroa ja -tietoutta

Jaa

Kvinoasta on kehittynyt varsin lietolainen erikoiskasvi. Sitä on viljelty Rainingon luomutilalla Liedossa lähes kymmenen vuoden ajan, ja viljelyalat ovat kasvaneet hehtaarista moninkertaiseksi.

Kvinoan tie suomalaispellolle on hyvä esimerkki siitä, minkälaista innovaatiota luonteva yhteistyö tutkimuksen ja yritystoiminnan välillä voi synnyttää alkutuotantoon. Median edustajat ovat tervetulleita Rainingon luomutilalle tutustumaan kvinoaan ja maistamaan vatsalle lempeää kvinoapuuroa.

Aika: 6.9.2017 klo 10–14

Paikka: Rainingon luomutila, Isohallintie 10 21430 Yliskulma.

Alun perin Etelä-Amerikasta kotoisin olevaa ravinteikasta kasvia viljeltiin alueella jo ennen ajanlaskun alkua, ja se on ollut tärkeä vuoristoseutujen ravinnon lähde. Suomessa sysäys kvinoan viljelyyn lähti Luonnonvarakeskuksen (Luke), lietolaisen erikoistutkijan Marjo Keskitalon esitelmästä. Myös lietolaiset Rainingot olivat kuulemassa puhetta niin ikään Liedossa pidetyssä tilaisuudessa ja siitä yhteistyö alkoi.

Kvinoan suosio suomalaisten ruokapöydässä on kasvanut tiedon, kotimaisen saatavuuden ja kokemuksen kautta. Kehitystyö on vaatinut merkittäviä investointeja ja asiaan paneutumista luomutilaa pyörittävältä Rainingon perheeltä. Tuotantomenetelmät, jatkojalostus ja markkinointi on pitänyt luoda itse, sillä valmista tuotantoketjua ei kvinoalle maassamme ollut.
- Pioneerihenkeä on vaadittu eikä työtunteja ole voinut laskea, pohtii Juha Raininko.

Nyt myös Liedon kunta haluaa olla mukana nostamassa kvinoaa Suomen kartalle nimenomaan lietolaisena erikoiskasvina. Päivän aikana tarjoillaan 3000 kvinoa-annosta kunnan kouluissa ja muissa ruokapaikoissa.


Aamupäivän ohjelma (muutokset mahdollisia)

10.00 Tilaisuuden avaus, Juha Raininko
10.10 Liedon kunnan terveiset, kunnanjohtaja Esko Poikela
10.20 Luomupuuron tarjoilu (jatkuu klo 14 saakka)
10.40 MTK:n terveiset, Terhi Löfstedt
10.50 Tuloksia kvinoatutkimuksista, Marjo Keskitalo, Luonnonvarakeskus

Tilaisuus on osa kansallista luomupuuron syönnin maailmanennätyskisaa, ja siihen on vapaa pääsy. Tapahtuman järjestää Rainingon luomutila yhdessä Luken FutureCrops-hankkeen kanssa.

Yhteyshenkilöt

Rainingon luomutila, Juha Raininko, 0400802052
Marjo Keskitalo, Luonnonvarakeskus, marjo.keskitalo@luke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Ruokaketjun hävikki suurta – ravitsemispalveluiden ruokahävikki pudonnut viidenneksen15.9.2017 10:18Tiedote

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Ravintolafoorumissa mitattu ruoan kokonaishävikki näyttää vähentyneen 20 prosenttia mukana olleilla toimialoilla. Suomalaisen ruokaketjun syömäkelpoinen ruokahävikki on 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa. Koko ketjun hävikin vähentämiseksi selvitetään muun muassa lainsäädännön kehittämisen tarpeita ja keinoja hävikkimäärien seurantaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme