Luonnonvarakeskus

Mediakutsu: Tule maailmanennätystempaukseen Lietoon – tarjolla luomukvinoapuuroa ja -tietoutta

Jaa

Kvinoasta on kehittynyt varsin lietolainen erikoiskasvi. Sitä on viljelty Rainingon luomutilalla Liedossa lähes kymmenen vuoden ajan, ja viljelyalat ovat kasvaneet hehtaarista moninkertaiseksi.

Kvinoan tie suomalaispellolle on hyvä esimerkki siitä, minkälaista innovaatiota luonteva yhteistyö tutkimuksen ja yritystoiminnan välillä voi synnyttää alkutuotantoon. Median edustajat ovat tervetulleita Rainingon luomutilalle tutustumaan kvinoaan ja maistamaan vatsalle lempeää kvinoapuuroa.

Aika: 6.9.2017 klo 10–14

Paikka: Rainingon luomutila, Isohallintie 10 21430 Yliskulma.

Alun perin Etelä-Amerikasta kotoisin olevaa ravinteikasta kasvia viljeltiin alueella jo ennen ajanlaskun alkua, ja se on ollut tärkeä vuoristoseutujen ravinnon lähde. Suomessa sysäys kvinoan viljelyyn lähti Luonnonvarakeskuksen (Luke), lietolaisen erikoistutkijan Marjo Keskitalon esitelmästä. Myös lietolaiset Rainingot olivat kuulemassa puhetta niin ikään Liedossa pidetyssä tilaisuudessa ja siitä yhteistyö alkoi.

Kvinoan suosio suomalaisten ruokapöydässä on kasvanut tiedon, kotimaisen saatavuuden ja kokemuksen kautta. Kehitystyö on vaatinut merkittäviä investointeja ja asiaan paneutumista luomutilaa pyörittävältä Rainingon perheeltä. Tuotantomenetelmät, jatkojalostus ja markkinointi on pitänyt luoda itse, sillä valmista tuotantoketjua ei kvinoalle maassamme ollut.
- Pioneerihenkeä on vaadittu eikä työtunteja ole voinut laskea, pohtii Juha Raininko.

Nyt myös Liedon kunta haluaa olla mukana nostamassa kvinoaa Suomen kartalle nimenomaan lietolaisena erikoiskasvina. Päivän aikana tarjoillaan 3000 kvinoa-annosta kunnan kouluissa ja muissa ruokapaikoissa.


Aamupäivän ohjelma (muutokset mahdollisia)

10.00 Tilaisuuden avaus, Juha Raininko
10.10 Liedon kunnan terveiset, kunnanjohtaja Esko Poikela
10.20 Luomupuuron tarjoilu (jatkuu klo 14 saakka)
10.40 MTK:n terveiset, Terhi Löfstedt
10.50 Tuloksia kvinoatutkimuksista, Marjo Keskitalo, Luonnonvarakeskus

Tilaisuus on osa kansallista luomupuuron syönnin maailmanennätyskisaa, ja siihen on vapaa pääsy. Tapahtuman järjestää Rainingon luomutila yhdessä Luken FutureCrops-hankkeen kanssa.

Yhteyshenkilöt

Rainingon luomutila, Juha Raininko, 0400802052
Marjo Keskitalo, Luonnonvarakeskus, marjo.keskitalo@luke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>