Helsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkanslia

MEDIAKUTSU: Valoa Ukrainaan Senaatintorilla 24. helmikuuta – kaikille avoimessa tilaisuudessa sytytetään kynttilä ja muistetaan sodan uhreja

Jaa
Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan aloituspäivästä tulee 24.2.2023 kuluneeksi vuosi. Samana päivänä Senaatintorilla järjestettävä sodan uhrien muistotilaisuus on kaikille avoin. Tilaisuus alkaa kello 16 ja päättyy kello 20.
Valoa Ukrainaan -tilaisuus järjestetään Senaatintorilla 24.2.2023 kello 16–20. Kuva: Jere Huttunen / Helsinki Material Bank
Valoa Ukrainaan -tilaisuus järjestetään Senaatintorilla 24.2.2023 kello 16–20. Kuva: Jere Huttunen / Helsinki Material Bank

Tilaisuus alkaa Tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä. Kynttilöiden laskun kirkon portaille aloittavat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova, opetusministeri Li Andersson (vas.), pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.), työministeri Tuula Haatainen (sd.), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) sekä järjestäjätahojen edustajat Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki ja Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom.

Tämän jälkeen kaikki paikalle saapuvat pääsevät osoittamaan myötätuntoaan ukrainalaisille sytyttämällä kynttilän Tuomiokirkon portaille. Halutessaan kynttilän voi hankkia itse ja kirjoittaa siihen tervehdyksensä, mutta kynttilöitä on varattu osallistujille veloituksetta myös järjestäjien toimesta yhteensä 2 000 kappaletta. Tilaisuuden päätteeksi Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry kerää kynttilät ja toimittaa ne Ukrainaan rintamalle, jossa niiden steariinia hyödynnetään energia- ja valolähteenä.

Tuomiokirkon kellot soivat tilaisuuden aikana toistamiseen kello 18, jolloin Helsingissä myös muut kirkot yhtyvät soittoon. Esimerkiksi ortodoksinen ja katolinen seurakunta ovat mukana kellojen soitossa. Samaan aikaan kodeissa voidaan sytyttää ikkunalle kynttilä Ukrainan itsenäisyydelle. 

Senaatintorille voi saapua itselleen sopivana aikana. Alkuillasta noin kello 18.05 torilla voi kuulla Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kuoron esittämänä kappaleet "Plyve kacha" ja "Prayer for Ukraine". Heidän jälkeensä Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti esittää Finlandia-hymnin.

Ukrainaan lähtee jälleen myös konkreettista apua

Senaatintorilla järjestettävän tilaisuuden päivänä, 24. helmikuuta, julkistetaan pääkaupunkiseudun Generators of Hope -kampanjan keräystulos. Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit osallistuivat EU-parlamentin ja Eurocities-verkoston käynnistämään ”Generators of Hope” -kampanjaan, jonka aikana kerättiin uusia ja käytettyjä sähkövirran tuotantoon ja lämmitykseen tarkoitettuja generaattoreita ja laitteita Ukrainaan. Keräysaika pääkaupunkiseudulla päättyi 10. helmikuuta.

Samana päivänä julkaistaan myös Helsingin kaupungin humanitaarinen lisäavustus Ukrainaan.

Senaatintorilla 24. helmikuuta järjestettävän tilaisuuden aikana on mahdollisuus tehdä lahjoitus Ukrainaan Kirkon Ulkomaanavun lipaskerääjien kautta. Ukrainaa ja ukrainalaisia voi auttaa myös lahjoittamalla kansainvälisten keräysten kautta muun muassa seuraavien organisaatioiden välityksellä: Punainen Risti, Unicef, Pelastakaa Lapset, SOS Lapsikylä, Plan International, UN Women, World Vision ja Fida, Kirkon Ulkomaanapu ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry (autaukrainaa.fi). Lisäksi voi auttaa vapaaehtoistoiminnan ja esimerkiksi vaate- ja tavaralahjoitusten avulla. Tietoa erilaisista auttamisen tavoista on kootusti sivustolla: Ukrainan humanitaarinen kriisi – auttamisen mahdollisuudet pääkaupunkiseudulla.

Valoa Ukrainaan -tilaisuuden ohjelma

Kello 16

Tilaisuus alkaa Tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä.

Tilaisuuden kutsuvieraat ja järjestäjätahojen edustajat sytyttävät ensimmäiset kynttilät.

Kello 18

Tuomiokirkon ja koko kaupungin kirkkojen kellot soivat eri kirkkokuntien liittyessä soittoon.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kuoro esiintyy: "Plyve kacha" ja "Prayer for Ukraine".

Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti esiintyy: Finlandia-hymni.

Samaan aikaan kodeissa voidaan sytyttää ikkunalle kynttilä Ukrainan itsenäisyydelle.

Kello 20

Tilaisuus päättyy.


Valoa Ukrainaan – 
sodan uhrien muistotilaisuuden Senaatintorilla 24.2.2023 järjestävät Helsingin kaupunki, Helsingin seurakuntayhtymä ja Helsingin yliopisto yhteistyössä valtioneuvoston kanslian ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kanssa. Tilaisuudessa on mukana myös Ukrainan suurlähetystö.

Tilaisuus sosiaalisessa mediassa:
#WeStandWithUkraine #Helsinki

Tiedote uutisoidaan hel.fi-verkkosivuilla myös ruotsiksi, englanniksi, ukrainaksi ja venäjäksi.


Mediailmoittautumiset

Pyydämme toimituksenne edustajia ilmoittautumaan tilaisuuteen 24. helmikuuta kello 10 mennessä ja ilmoittamaan samalla mahdolliset haastattelupyynnöt: viestintäasiantuntija Laura Itävaara, s-posti: laura.itavaara@hel.fi tai puh. 050 547 5706.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäasiantuntija Laura Itävaara, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 050 547 5706, s-posti: laura.itavaara@hel.fi

Kuvat

Valoa Ukrainaan -tilaisuus järjestetään Senaatintorilla 24.2.2023 kello 16–20. Kuva: Jere Huttunen / Helsinki Material Bank
Valoa Ukrainaan -tilaisuus järjestetään Senaatintorilla 24.2.2023 kello 16–20. Kuva: Jere Huttunen / Helsinki Material Bank
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme