Pesäpuu ry, valtakunnallinen lastensuojelujärjestö

Mediakutsu: VIII valtakunnalliset lastensuojelun perhehoidon päivät 7.–8.11. Laukaassa – Lapsille parasta mahdollista hoivaa perhehoitajan hyvinvoinnista huolehtimalla

Jaa
Tampereen ammattikorkeakoulussa juuri tehdyn kyselytutkimuksen mukaan perhehoitajat kokevat vointinsa ja elämänlaatunsa kohtalaisen hyväksi. Noin puolet kyselyyn vastanneista perhehoitajista kuitenkin kertoo, että ovat viimeisen puolen vuoden aikana olleet huolissaan mielialastaan. Suurin osa vastaajista ei ole käynyt perhehoitajille tarkoitetuissa terveys- ja hyvinvointitarkastuksissa tai eivät ole tienneet mahdollisuudesta päästä tarkastukseen. Perhehoitajan hyvinvointi nousee vastaajien kokemusten mukaan joko harvoin tai ei koskaan puheeksi sosiaalityöntekijän kanssa. Perhehoidon päivillä hyvinvointia lähestytään kokonaisvaltaisesti eri näkökulmista yhdessä kaikkien perhehoidon osapuolten kanssa.

Pesäpuu ry ja Perhehoitoliitto ry järjestävät kahdeksannet valtakunnalliset lastensuojelun perhehoidon päivät Laukaan Peurungassa 7.8.11.2018. Päivien teema on hyvinvointi perhehoidossa. Päiville on tulossa noin 300 lastensuojelun perhehoitajaa, perhehoidon työntekijöitä ja muita lastensuojelun ammattilaisia.

Päivillä esitellään muun muassa perhehoitajille tehdyn hyvinvointikyselyn tuloksia. Kyselytutkimukseen vastasi 168 perhehoitajaa. Tutkimus osoittaa, että suurin osa perhehoitajista kokee esimerkiksi oman hyvinvointinsa, perheen ilmapiirin ja arjen sujumisen melko hyväksi. Sijaisvanhemmuutta ajatellen näyttää siltä, että perhehoitajat ovat saaneet suurimmalta osin riittävästi tukea sijaisvanhempina, he kokevat tulevansa kuulluksi ja pystyvänsä vaikuttamaan positiivisesti sijoitetun lapsen elämään.

Osa vastaajista kuitenkin kokee, ettei heidän hyvinvoinnistaan keskustella tarpeeksi sosiaalityöntekijän kanssa tai että heidän huoliinsa ei ole reagoitu. Perhehoitajien hyvinvointia haastavia tekijöitä ovat vastaajien mukaan sijoitetun lapsen levottomuus, kiintymyssuhteet tai traumakokemusten vaikutukset.

Tutkimus osoittaa, että myös perhehoitajien hyvinvointi tulee ottaa huomioon puhuessa perhehoidon kokonaisuudesta. Perhehoidon ensisijainen tehtävä on lapsen ja nuoren hyvinvoinnin lisääminen ja turvaaminen, ja siksi on tärkeää yhteistyössä perhehoitajien, sosiaalityötekijöiden sekä lastensuojelun ammattilaisten kanssa keskittyä sitä edistäviin tekijöihin. Juuri tätä yhdessä tekemistä tuodaan perhehoidon päivillä esiin.

Päivien pääpuhujia ovat kirjailija Aino Suhola, psykiatrian erikoislääkäri Asko Niemelä ja Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaalakka. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko avaa päivät valtiovallan videotervehdyksellä keskiviikkona 7.11.

Puheenvuorojen lisäksi ohjelmassa on monipuolisia työpajoja ja perhehoidossa kasvaneiden kokemusasiantuntijoiden Saako rakkaudesta puhua? -paneelikeskustelu. Media on lämpimästi tervetullut tilaisuuteen.

#perhehoidonpäivät18 #hyvinvointia18

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja Jari Ketola, puh. 040 848 1917, jari.ketola@pesapuu.fi


Viestinnän asiantuntija Marjukka Koskenkorva, puh. 044 715 0211, marjukka.koskenkorva@pesapuu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pesäpuu ry, valtakunnallinen lastensuojelujärjestö
Pesäpuu ry, valtakunnallinen lastensuojelujärjestö
Ilmarisenkatu 17 A
40100 Jyväskylä

014 332 2500http://www.pesapuu.fi/

Pesäpuu ry on valtakunnallinen lastensuojelujärjestö, jonka tehtävänä on lisätä lasten ja heidän läheistensä hyvinvointia lastensuojelussa. Visiomme on, että jokainen lapsi lastensuojelussa on turvassa, osallinen ja arvokas. Se on meidän Lupaus Lapselle.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pesäpuu ry, valtakunnallinen lastensuojelujärjestö

Sijoitetuille lapsille koulunkäynnin sujuminen on elintärkeää – Sisukas tuo tuen lähelle lasta21.11.2018 11:45:04 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 12.11.18 julkaiseman seurantatutkimuksen mukaan sijaishuollon piirissä olevien nuorten määrä on tuplaantunut kymmenessä vuodessa. Tutkimus osoittaa, että lasten hyvinvointiongelmien taustalla vaikuttavat usein perheeseen kasaantuneet haasteet, jotka puolestaan heijastuvat lasten koulumenestykseen. Sisukas-malli tarjoaa lähiverkoston avulla työkaluja alakouluikäisten sijoitettujen lasten koulunkäynnin varhaiseen tukemiseen, suojaavien tekijöiden vahvistamiseen sekä monitoimijaisen yhteistyön haasteisiin.

Mediakutsu: Nuorten elämä päihteiden ympärillä – Päihteet? –koulutusfoorumi ammattilaisille 4.9.2018 Jyväskylässä30.8.2018 11:33:40 EEST | Kutsu

"Huumeet on nykyaikaa. Huumeita on helpompi saada kuin apua.” Jokainen nuori tietää, mistä huumeita saa. Nuoret kertovat, että ammattilaiset eivät osaa tunnistaa nuorten päihteiden käyttöä tai puuttua siihen. Päihteet? –koulutusfoorumissa 4.9. klo 10–16 Jyväskylän Veturitalleilla (Veturitallinkatu 6) kuullaan sijaishuollossa asuvien nuorten ajatuksia päihteistä, elämästä päihteiden ympärillä ja siitä, millaista apua päihteitä käyttävä nuori tarvitsee.

Lapset kehittämässä parempaa lastensuojelua – Salapoliisi Mäyrän musiikkivideo tekee näkyväksi pienten kanssa tehtävää vaikuttamistyötä29.8.2018 09:21:53 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen lastensuojelujärjestö Pesäpuu ry kehittää lastensuojelua yhdessä lasten kanssa, jotta myös pienempien ääni ja kokemukset saataisiin esiin. Lasten kehittämistyötä eli Salapoliisitoimintaa johtaa käsinukke Mäyrä, jonka juuri julkaistu laulu tekee lasten osallisuutta näkyväksi ja kutsuu lapsia ja aikuisia toimintaan mukaan.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye