Mediakutsu: Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija tutustuvat Varsinais-Suomen saariston maatalousyrittäjiin ja ruoantuotantoon 12.-13.8.
Maatilaretken monipuoliset tutustumiskohteet sijaitsevat Kemiönsaarella, Paraisilla, Korppoossa ja Nauvossa. Retkipäivien aikana tutustutaan saaristoalueen ruoantuotantoon mm. kasvinviljelyyn, tuotantoeläimiin ja niiden kasvatuksen sekä kotimaisiin juomiin. Tarkempaa tietoa maatilakohteista löytyy päiväkohtaisesta ohjelmasta.
Maataloustuottajien, kokkien ja tarjoilijoiden yhteistyön kautta yhdistyvät kestävä ruoantuotanto ja kestävä gastronomia. Kokit ja tarjoilijat ovat myös avainhenkilöitä keskustelussa vastuullisista tuotantotavoista, kotimaisen ruoan arvostuksesta ja kestävän ruokakulttuurin edistämisestä. Maatilaretki toteutetaan tuottajajärjestöjen MTK:n ja SLC:n sekä ELO-säätiön yhteistyönä.
Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija –kilpailut käytiin huhtikuussa Kevätmessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Vuoden Kokki 2019 -kilpailun voitti Mikko Kaukonen (Food Camp Finland, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2019 -kilpailun voitti Heidi Martikainen (ravintola Savoy, Helsinki). Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut järjestää ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa.
Tervetuloa tutustumaan Varsinais-Suomen saariston monipuoliseen ruoantuotantoon yhdessä ruoka-alan huippujen kanssa!
Ohjelma
Aika: 12.-13.8.2019
Paikka: Varsinais-Suomen saaristo (mm. Kemiönsaari, Parainen ja Nauvo)
Päivä 1: maanantai 12. elokuuta
11.00 Tilavierailu Anders Abrahamssonin tilalla Rosendal, jossa viljellään jäävuorisalaattia, kukkakaalta, parsakaalta, kesäkurpitsaa, vesimelonia ja kurkkua sekä viljaa
Kullas Gård, Rosendal Östra 50 B, 25860 BJÖRKBODA (Kemiönsaari)
12.00 Tilavierailu Oscar Ekholmin tilalla Nyborg gård, jossa viljellään perunaa, sipulia, parsaa, mansikkaa, valkosipulia ja tilliä.
http://bonde.slc.fi/nyborg/
Nyborg gård, Skinnarvikvägen 188, 25860 BJÖRKBODA (Kemiönsaari)
13.00 Taxivene Grunnesta Paraisten porttiin
13.30 Lounas, Paraisten portti
Paraisten Portti, Atuntie 1025, 21600 PARAINEN
14.20 Taksivenekuljetus Paraisten portista Sorpo Herefordille
14.30 Tilavierailu Johan ja Nina Hermanssonin nautakarjatilalla Sorpo Hereford, jossa vastuullisesti ja eettisesti kasvatetaan lihakarjaa ja tuotetaan tilan omia lihatuotteita
https://www.facebook.com/sorpohereford/
Sorpo Hereford, Sorpovägen 167, 21600 PARGAS
15.45 Taksivenekuljetus Heisalaan
16.00-17.00 Tilavierailu Toni Rahkosen omenatilalla Heisalan saarella ja tutustuminen
omenatuotteisiin ja -juomiin, joita tuotetaan yhteistyössä Skärgårdscider-
yhtiön kanssa
https://www.facebook.com/Rahkosen-Hedelmätarha-315340835148724/
https://www.facebook.com/Skärgårdscider-521898964852210/
Toni Rahkonen, Heisalavägen 320, 21600 PARGAS (Parainen)
Päivä 2: tiistai 13. elokuuta
9.00 Tilavierailu Sverker ja Anette Blombergin maitotilalla Vestergård Nauvossa, jossa perhe tuottaa maitoa Länsimaidolle (Valio)
Vestergård, Andtbölevägen 76, 21670 PÄRNÄS (Parainen)
10.30-12.30 Tilavierailu ja lounas Kirsi ja Greger Anderssonin lammastilalla Korsnäs
Östergård Nauvossa, jossa luonnonlaitumilla laiduntavien karitsoiden
lihaa myydään mm. suoramyyntinä. Valmistamme yhdessä lounasta mm.
lammasmaksasta.
http://www.avoinmaaseutu.fi/tilat/lammastila-sheepfarm-nagu-korsnas-ostergard
https://www.facebook.com/saaristolammas
Korsnäs Östergård, Korsnäsvägen 33, 21670 PÄRNÄS (Parainen)
Varusteet ja ruokailu
Säänmukainen pukeutuminen ja kävelyä varten mukavat jalkineet. Mikäli noudatat erityisruokavaliota, kerro siitä ilmoittautumisen yhteydessä.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen
Vahvista osallistumisesi 9.8.2019 mennessä:
- Viestintäpäällikkö Mia Wikström, SLC, p. 050 355 3213, mia.wikstrom@slc.fi
- Aluepäällikkö Terhi Löfstedt, MTK Varsinais-Suomi, p. 0400 294 123, terhi.lofstedt@mtk.fi
Lisätietoa Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija-kilpailuista:
- Toimitusjohtaja Bettina Lindfors, ELO Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, p. 040 920 9810, bettina.lindfors@elo-saatio.fi
- Kuvia Vuoden Kokki 2019 Mikko Kaukosesta ja Vuoden Tarjoilija 2019 Heidi Martikaisesta löytyy ELO-säätiön kuvapankista: https://www.flickr.com/photos/elosaatio/albums/72157690288872953
- http://www.elo-saatio.fi/vuodentarjoilija/, @vuodentarjoilija (Fb, IG)
- http://www.elo-saatio.fi/vuodenkokki/, @vuodenkokki (Fb, IG)
- #vuodenkokki, #vuodentarjoilija, #ruokakulttuuri, #juomakulttuuri #elosäätiö
Tervetuloa!
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC (https://slc.fi)
Maa ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK (https://www.mtk.fi)
ELO-säätiö, Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut (http://www.elo-saatio.fi)
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maatilamatkailu Ilomäki valittiin Maaseutumatkailun Vuoden Kellokkaaksi ja Karkausmäen Kammari Vuoden kehittyväksi maaseutumatkailuyritykseksi20.3.2024 21:00:00 EET | Tiedote
Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry on ylpeänä valinnut Maatilamatkailu Ilomäen Vuoden 2024 Kellokkaaksi. Tämä korkein tunnustus myönnetään yrityksille ja henkilöille, jotka ovat toimineet erityisen ansiokkaasti maaseutumatkailun saralla. Vuoden 2024 kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus puolestaan myönnettiin Karkausmäen Kammarille. Tämä arvostettu tunnustus myönnetään yrityksille ja henkilöille, jotka ovat osoittaneet rohkeaa otetta ja innovatiivisuutta maaseutumatkailun kehittämisessä.
Metsänomistajien tyytyväisyys puukauppaan nousussa20.3.2024 14:52:25 EET | Tiedote
Metsänomistajien tyytyväisyys ja aktiivisuus puukauppaan on kasvussa, selviää kevään Metsätutka-kyselystä. Vaikka viime vuosina on tehty puukauppaa ahkerasti, on kolmanneksella metsänomistajista puunmyyntiaikomuksia myös kuluvalle ja ensi vuodelle. Puun hinnannousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on myös noussut voimakkaasti.
Eurooppa tarvitsee parempaa EU:ta19.3.2024 10:45:00 EET | Tiedote
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK haluaa omalla EU-vaaliohjelmallaan olla rakentamassa vahvempaa, vakaampaa ja turvallisempaa Euroopan unionia. Kesäkuussa valittavan uuden europarlamentin ja tulevan komission on kyettävä palauttamaan kansalaisten ja yritysten luottamus tulevaan. Se tapahtuu luopumalla pikkuasioilla näpertelystä ja keskittymisellä oleelliseen. Tienviitat löytyvät MTK:n tänään julkaisemasta ohjelmasta ”Kymmenen teesiä elävälle Euroopalle”.
Ruokamarssi tuo traktoreita toreille eri puolilla Suomea19.3.2024 10:07:40 EET | Tiedote
Maatilojen ahdinko ruokamarkkinoilla näkyy tällä viikolla myös suurelle yleisölle. Itä- ja Keski-Suomen tuottajia kokoontuu perjantaina Kuopion torille. Pohjoisen vastaava tilaisuus nähdään samana päivänä Ylivieskan Rysky-päivillä. Lauantaina tuottajan asemaa ”reiluutetaan” Seinäjoen Ravikeskuksessa Etelä-Pohjanmaalla.
MUISTUTUS: Tervetuloa MTK:n tiedotustilaisuuteen: Traktorit lähtevät liikkeelle ja MTK julkistaa EU-vaalitavoitteensa18.3.2024 08:45:12 EET | Kutsu
Aika: tiistaina 19.3.2024 klo 9-10.30. Paikka: MTK:n henkilöstökahvila Venla, Simonkatu 6, Helsinki. ------- Tiedotustilaisuudessa MTK kertoo medialle ensi viikon #Ruokamarssi2024 -tapahtumista, joissa traktorit lähtevät liikkeelle eri puolilla Suomea. Ruokamarssin taustalla on kasvava huoli ruokaketjun tulonjaosta. Kaupan ennätystulokset kertovat karua kieltä siitä, minne ruokaketjun rahat todella valuvat. Ketjun alkupäässä olevat maatilat kamppailevat yhä vaikeampien haasteiden edessä. Samassa tilaisuudessa MTK julkistaa EU-vaalitavoitteensa, jotka kiteytyvät "10 teesiin elävälle Euroopalle". Pääviesti korostaa vahvan ja ennustettavan EU:n tarvetta, joka edistää kansalaisten, yritysten ja ympäristön hyvinvointia sekä turvaa maaseutualueiden kestävän kehityksen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme