Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Mediakutsu: Yläkoulu kutsuu! Kuuleeko maailma? Miltä näyttää huominen jo tänään?

Jaa

Ruusuvuoren koulu, Luomus ja sata teiniä kutsuvat sinut leffaan ja ryhmäkeskusteluun tiistaina 29.10.2019 klo 11.45 – 15.15.

"Huominen jo tänään" on noin sadan yläkouluikäisen kutsu aikuisille: lähde kanssamme katsomaan elokuva "Tomorrow, kohti parempaa huomista" ja keskustelemaan ilmastokriisistä koulussa. Tule unelmoimaan paremmasta ja kehittelemään konkreettisia, toteuttamiskelpoisia ideoita toivorikkaassa ja positiivisessa ilmapiirissä. Median edustajat ovat tervetulleita mukaan tapahtumaan tiistaina 29.10.2019 klo 11.45 – 15.15. Elokuvanäytös ja keskustelu järjestetään Helsingin Keskustakirjasto Oodin Kino Reginassa (Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki). Luomuksesta ovat mukana johtaja Leif Schulman ja joukko tutkijoita. Mukaan on kutsuttu myös poliitikkoja, virkahenkilöitä, tutkijoita ja järjestöaktiiveja.

Lisätietoja antavat:

Lehtori Sanni Virtanen, sanni.virtanen@eduvantaa.fi Vantaan kaupunki

Suunnittelija Anni Granroth, Anni.granroth@helsinki.fi Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, Helsingin yliopisto

Tapahtuman verkkosivut

Ruusuvuoren koulun vaikutusryhmän oppilaat ja Luomus

Nuorten huoli ilmastonmuutoksesta on kasvanut voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kuitenkin vaikutusmahdollisuudet ilmastokriisin torjumiseen ovat nuorilla vähäiset: Monet ovat äänestysiän ulkopuolella, ja kulutuspäätökset jäävät varsin pieniksi vähäisen rahankäytön mahdollisuuksien vuoksi. Mihin muutosvoiman voi kanavoida?

Koulut ovat keskeinen osa nuorten toimintakulttuuria ja jokapäiväistä elämää. Ilmastonmuutos on läsnä oppitunneilla, mutta opetettavat asiat ankkuroituvat valitettavan harvoin osaksi koulun arkea. Lajittelupisteitä saattaa löytyä, mutta kouluruokailussa eläinperäiset tuotteet hallitsevat ruokalistaa. Miksi eletään toisin kuin opetetaan?

Ruusuvuoren koulun aktiiviryhmä Korso valittaa päätti tarttua toimeen, ja aloitti kouluruoan kestäviin käytäntöihin tähtäävät toiminnan. Koulun opettajien aika ja voimavarat ovat kuitenkin rajalliset. Tästä ongelmasta sai alkunsa ”Huominen jo tänään” ja ”LunchBunch” -tapahtumat.

Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus ja Ruusuvuoren koulu aloittivat yhteishankkeen, jonka tarkoituksena on tuoda tosielämän asiantuntijat ja toimijat sekä koulumaailma saman pöydän ääreen. Hanke on kaksiosainen. LunchBunch jatkaa Ruusuvuoren aktiivinuorten kouluruokaprojektia, ja Huominen jo tänään -tapahtuma houkuttelee muita kouluja aktiivioppilaineen mukaan toiminnalliseen maailmanparantamiseen.

Huominen jo tänään tiistaina 29.10.2019

Aamupäivällä Ruusuvuoren koulun aktiivioppilaat tutustuvat Luonnontieteellisen museon Muutosta Ilmassa näyttelyyn. Vierailun aikana valotetaan ilmastotutkimuksen arkea ja hahmotetaan eri ongelmien ja ratkaisujen mittakaavoja yläkouluikään sopivalla tavalla.

Oppilaat käyvät tutustumassa Unicafén toimintaan ja kasvisruuan suosion nostattamisen salaisuuksiin.

Iltapäivällä suurempi joukko opiskelijoita useammasta koulusta pääkaupunkiseudulta saapuu Kino Reginaan katsomaan elokuvan ”Tomorrow - kohti parempaa huomista”. Elokuva on nähtävissä myös Luonnontieteellisen museon Muutosta Ilmassa -näyttelyssä.

Mukaan kutsutaan myös poliitikkoja, virkahenkilöitä, tutkijoita ja järjestöaktiiveja. Elokuvapäivä päättyy keskustelutilaisuuteen.

LunchBunch 29.-31.1.2020

Tammikuun 2020 lopussa ryhdytään tuumasta toimeen. Ruusiksen aktiivioppilaat ja kestävän ruuantuotannon asiantuntijat kokoontuvat Think Companyn tiloissa Tiedekulmassa kolmipäiväiseen ideointiriiheen, jossa pohditaan käytännön toteutusta kestävän ruokakulttuurin jalkauttamisesta koulumaailmaan. Onko lopputuotteena kasvisruokavaihtoehtoon kannustava appi, aktiivinen keskustelukanava keskuskeittiön kanssa vai jotain ihan muuta, jää nähtäväksi. Ideoinnin lopputuloksena on tarkoitus saada aikaan konkreettinen lopputulos, jonka avulla työskentelyä on helppo jatkaa koulun arjessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lehtori Sanni Virtanen, sanni.virtanen@eduvantaa.fi, Vantaan kaupunki

Suunnittelija Anni Granroth, anni.granroth@helsinki.fi, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, Helsingin yliopisto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Viestinnän asiantuntija Marjaana Lindy, marjaana.lindy@helsinki.fi, 050 5762960

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.

Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella. 

Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme