Gummerus

Mediatiedote: Ghettopäiväkirja kuvaa riipaisevasti puolalaistytön elämää juutalaisvainojen keskellä

Jaa

14-vuotiaan Rywka Lipszycin Ghettopäiväkirja (Gummerus) on harvinainen dokumentti elämästä puolalaisessa ghetossa. Neuvostoarmeijan naislääkäri löysi nuhjuisen vihkon Auschwitzin tuhkista vuonna 1945, mutta vasta vuonna 2008 paljastui että kyseessä oli merkittävä löytö. Taustatiedoilla ja kuvituksella varustettuna teinitytön päiväkirja on vaikuttava muistutus siitä millaisissa oloissa ghetoissa jouduttiin elämään.

Ghettopäiväkirja sisältää 14-vuotiaan Rywka Lipszycin arjen kuvausta vuosilta 1943–44. Elämää varjostavat ympärillä luhistuvan juutalaisyhteisön kauhu, pelko ja nälkä sekä väkivallan ja kuoleman jatkuva läsnäolo. Tytön vanhemmat ovat kuolleet, osa hänen sisaruksistaan siirretään toiselle leirille varmaan kuolemaan ja Rywka joutuu työskentelemään pitkiä päiviä varmistaakseen jokapäiväisen ruoka-annoksensa. Kärsimystä on jatkunut vuosikausia, mutta teinin elämänjano ei sammu.

Rywka oli syvästi uskonnollinen ortodoksijuutalainen ja älyllisesti kunnianhimoinen nuori, joka suhtautui maailmaan uteliaasti, omaa identiteettiään etsien. Kouluvihkon sivuille hän kirjasi arjen tapahtumia sekä vuodatti tunteitaan, talletti muistojaan ja uskoutui ongelmistaan. Päiväkirja luo uuden näkökulman elämään ja eloonjäämistaisteluun Lodzin ghetossa, mutta kertoo myös siitä, miten äärimmäisen vaikeaa oli kasvaa kohti aikuisuutta keskellä epäinhimillisiä oloja.

Päiväkirjan lisäksi teos sisältää valokuvia ja artikkeleita, jotka sijoittavat tytön tarinan juutalaisten kansanmurhan tarinaan ja kertovat ghetossa asuneiden myöhemmistä kohtaloista. Ghettopäiväkirja etsii vastausta myös siihen mitä Rywkalle lopulta tapahtui.

”Haluaisin tehdä niin paljon maailman eteen, sillä näen miten valtavasti onkaan puutetta. Minun tulee niin sääli, että en tiedä miten päin olisin. Mutta tajuan, että enhän minä merkitse yhtään mitään tässä maailmassa, olen vain pelkkä tomuhaituva enkä voi tehdä mitään. Silloin olo tuntuu entistäkin surkeammalta, ahdistaa niin kauheasti, etten tiedä mitä tekisin… Silloin rohkaisen itseäni sanomalla: ”Toisaalta olen vielä nuori, kovin nuori, ja mitä kaikkea vielä voikaan tapahtua?” Mutta aika kuluu… On jo viides sotavuosi… […] Ainoa, mistä saan vähän voimaa (kuten jo kirjoitin) on se, että asiat eivät aina tule olemaan tällä lailla ja että olen vielä nuori. Ehkä jonain päivänä minusta vielä tulee jotakin, ja silloin voin tehdäkin asioille jotakin.” - Ote Rywka Lipszycin päiväkirjasta

Rywka Lipszyc
Ghettopäiväkirja
Nuoren tytön elämä Lodzin ghetossa

Alkuteos The Diary of Rywka Lipszyc
Suomennos Tapani Kärkkäinen
246 sivua

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja arvostelukappalepyynnöt:
markkinointiviestinnän harjoittelija Laura Kurki, 050 338 0700, laura.kurki@gummerus.fi

Kuvat

Ghettopäiväkirja (kansi: Jenni Noponen)
Ghettopäiväkirja (kansi: Jenni Noponen)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Syrjäytymistä, hyväosaisten pahoinvointia ja rikokseen päättyvä nuoruus – Petja Lähteen Yksi neljästä aloittaa uuden Itä-Helsinkiin sijoittuvan dekkarisarjan8.2.2023 08:50:00 EET | Tiedote

Kirjailija, käsikirjoittaja, näyttelijä ja ohjaaja Petja Lähteen uuden dekkarisarjan avausosa tutustuttaa lukijat murharyhmän rikostutkijaan Terhi Nuoraan, joka on myös tietokoneelle hautautuneen nuorenmiehen yksinhuoltaja. Kirjassa kuljetaan Vuosaaren merenrannan luksustaloista Kontulan lähiöpubin kantisten pöytään. Yksi neljästä (Gummerus) ilmestyy 6.3.

Ennakkotiedote: Miten Pohjola reagoi Venäjän uhkaan? Itämeren turvatarkastus ilmestyy Venäjän suurhyökkäyksen vuosipäivänä 24.2.20236.2.2023 09:38:31 EET | Tiedote

Itämeren turvatarkastus – Kun sodan uhka palasi (Gummerus) on reportaasikirja siitä, miten Itämeren alueen turvallisuustilanne mullistui sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa seuraavien toimittajien Kaja Kunnaksen ja Marjo Näkin tietokirja ilmestyy suurhyökkäyksen vuosipäivänä.

Ympäristömyrkkyjä, loisia ja lobbaamista – Vieras laji on tyrmäävä paljastuskirja norjalaisesta lohibisneksestä30.1.2023 14:14:14 EET | Tiedote

Norjalaistoimittajien Vieras laji – Kuinka lohesta tuli miljardibisnes kertoo lohenkasvatuksen hätkähdyttävän tarinan. Kirja paljastaa muun muassa, kuinka kasvatusloheen päätyi ympäristömyrkkyjä, ja miten lohensyönnin terveellisyyttä kyseenalaistavia tutkijoita on vaiennettu. Äänikirjana teos ilmestyy 27.2. Jasper Pääkkösen lukemana.

Kaarlen palkinnot Ann-Christin Antellille, Marttaliitolle, Marja Luomalle ja Sampsa Peltoselle27.1.2023 22:00:00 EET | Tiedote

Kaarlen palkinnon kaunokirjailijalle saa historialliseen Turkuun sijoittuvan Puuvillatehdas-menestyssarjan kirjoittanut Ann-Christin Antell. Tietokirjapalkinto myönnetään Marttaliitolle tunnustuksena aihettaan suuremmiksi kasvavista klassisista käytännön tietokirjoista. Suomentajat Marja Luoma ja Sampsa Peltonen palkitaan Mohamed Mbougar Sarrin romaanin Miesten syvimmät salaisuudet loisteliaasta suomennoksesta. Kaarlen palkinnot on nimetty Gummeruksen vuonna 1872 perustaneen Kaarle Jaakko Gummeruksen mukaan.

Menestysromaani vie tulevaisuuden Amerikkaan, joka on häiritsevän helppo kuvitella23.1.2023 09:32:40 EET | Tiedote

Celeste Ngin Kadonneet sydämemme (Gummerus) on polttavan ajankohtainen romaani äidin ja pojan väisestä murtamattomasta rakkaudesta. Se kuvaa pelon hallitsemaa yhteiskuntaa, jossa poliisiväkivalta, lasten pakkosiirrot, kirjojen kieltäminen ja aasialaistaustaisten ihmisten syrjintä ovat arkipäivää ja taloudellisen epävarmuuden ja levottomuuksien ratkaisuksi on tarjottu ”amerikkalaisen kulttuurin säilyttäviä” lakeja. Romaani on ollut myynti- ja arvostelumenestys, ja se nousi heti ilmestyttyään useille bestseller-listoille USA:ssa ja Isossa-Britanniassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme