Gummerus

Mediatiedote: Heidi Jaatisen suuri sukuromaani Koski kuvaa uusperheen elämää 1910-luvulla

Jaa
Heidi Jaatisen Koski (Gummerus) kertoo Koskenjoen varrella asuvasta korskeasta suvusta, jonka miehet ovat tottuneet haluamaan ja naiset mielivät rakastaa. Se on romaani sodasta, uusista aluista ja ihanteiden luhistumisesta, hinnasta, jonka jälkipolvet maksavat. Silti: ei koskaan niin kipeää etteikö maistuisi tirripaisti. Jaatisen tyyli on mehevää, herkkää ja kirpakkaa.

2016. Kirjailija istuu sairaalassa isänsä vuoteen vieressä ja kirjaa mustakantiseen vihkoon tarinoita suvun menneisyydestä. Hän pyrkii selvittämään, keitä nämä menneet ihmiset olivat? Nämä metkat ja ankarat.

1912. Tuure on suuri mies mitoiltaan, Kosken talon isäntä, jolla on paljon palvelusväkeä ja pitkä liuta lapsia. Aina näin ei ole ollut. Välttääkseen Venäjän armeijan Tuure etsi talon, josta puuttui isäntä, ja änkesi vävyksi. Kun vaimo Hilma yksitoista lasta synnytettyään kuolee lapsivuoteelle, Tuure astelee Hilman sisaren luokse ja pyytää vanhimman tyttären kättä. Hädin tuskin aikuisesta Stiinasta tulee kertaheitolla kokonaisen lapsilauman äiti, emännänavaimien kantaja, palvelusväen käskijä ja Tuuren vaimo. Päällimmäisenä Stiina pohtii, miten ikinä saa laitettua niin paljon ruokaa, että Tuure tulee kylläiseksi.

"Stiinan samettisen aamutakin laahus hulmahti ohi. Tuon tämä talo vielä nylkisi. Punaposkena Koskelle tulleen. Vaikka kehenpä se ei jälkeä jättäisi."

1917. Ajan vyöryminen uomassaan kiihtyy ja aletaan nähdä outoja ja kummallisia asioita. Kun halla käy heinäkuussa ja elokuun kuumuus lannistaa, alkaa Tuuren poika Paavo puhua suojeluskunnan perustamisesta Kiuruvedelle. Seuraavana vuonna Paavo tarttuukin lusikan sijaan Parabellumiin, sitoo valkoisen nauhan käsivarteensa ja lähtee sotaretkelle Varkauteen ja Vienaan.

"Sellaista se oli lähtö. Uljuus ja nuoruus, velvollisuus ja miehuus, soturiparvi jolle isänmaa oli henkeä kalliimpi! Lain ja oikeuden puolesta taistoon, vatsa täynnä ja saappaita viemisinä! Rintamalle karkaistavaksi, vapauden puolesta hilpein mielin! Kuoloon, kuoloon! Rinta rinnan, isännät ja torpparit, opettajat ja kauppa-apulaiset. Loiset ja rengitkin pääsivät, lampuotien pojat, kauppiaan pojat, hopeaseppä, rakennusmestari, työmiehet, papin pojat, pankin prokuristi, seppä, meijeristi ja lääkäri! Kuulasateeseen kaikki tyynni!"

Heidi Jaatinen
Heidi Jaatinen (s. 1968) on kiuruvetinen kirjailija, joka on työskennellyt opettajana, toimittajana, emäntänä ja ohjannut perustamassaan harrastajateatterissa. Harrastukseen hän keräilee urheiluvälineitä ja tuppautuu yllättäen sukuloimaan. Jaatiselta on aikaisemmin ilmestynyt romaanit Ei saa katsoa aurinkoon (2010), Jono (2011) ja Finlandia-palkinnon ehdokkaana ollut Kaksi viatonta päivää (2014).

Heidi Jaatinen, Koski
649 sivua

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja sekä haastattelu- ja kuvapyynnöt
Eeva Herrainsilta, viestintäpäällikkö, p. 040 514 6360, eeva.herrainsilta@gummerus.fi


Arvostelukappalepyynnöt
Rosa-Maria Kari, markkinointiviestinnän harjoittelija, p. 050 477 9332, rosa-maria.kari@gummerus.fi

Kuvat

Koski
Koski
Lataa
Heidi Jaatinen, kuva: Hanne Manelius
Heidi Jaatinen, kuva: Hanne Manelius
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet 145-vuotiaan Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Gummerus aloittaa audiodraamatuotannon – uudenlaiset audioteokset Juha Itkoselta, Taina Latvalalta, Emmi Pesoselta ja Sisko Savonlahdelta27.3.2024 13:25:36 EET | Tiedote

Gummeruksen audiodraamatuotanto käynnistyy Kohtaamisia-sarjalla, jossa kuuntelijat viedään elämän käännekohtien äärelle. Eturivin kirjailijoiden omaäänisten audiodraamojen ytimessä ovat merkitykselliset tapaamiset ja dialogi, jonka tunnetut näyttelijät tulkitsevat ainutlaatuiseksi kuunteluelämykseksi. Sarjan avaa Juha Itkosen toukokuussa julkaistava Sivuraide, jonka rooleissa kuullaan näyttelijät Heidi Herala, Jarkko Lahti ja Eeva Soivio.

ENNAKKOTIEDOTE: Löytääkö sitoutumiskammoinen mies rakkauden? – Erkka Mykkäsen autofiktiivinen esseeromaani rakkaudesta, seksistä, Frendit-sarjasta ja itsensä kumppanina olemisesta25.3.2024 13:40:10 EET | Tiedote

Voiko rakkautta saada ilman perinteistä parisuhdetta? Mistä sitoutumisen pelko johtuu? Erkka Mykkäsen Sellainen mies (Gummerus) käsittelee rakkautta, sukupuolirooleja, seksiä ja ystävyyttä tavalla, joka pakottaa lukijan miettimään omia toiminta- ja ajatusmallejaan ihmissuhteissa. Kirja ilmestyy 22.4.

Paula Havasteen historiallinen romaani Luode saa pohtimaan sodan hintaa sekä sotilaan motiiveja ja moraalia22.3.2024 07:50:00 EET | Tiedote

Paula Havasteen Luode (Gummerus) on vauhdikas matka hakkapeliittojen sotaretkille Baltiaan 1600-luvun alkupuolella. Se kertoo nuoren suomalaissotilaan kasvutarinan ja kuvaa sodasta aiheutuvaa kärsimystä niin rintamalinjassa kuin kaukana sieltä. Samalla lukija pääsee perehtymään kansanperinteeseen sekä vanhoihin tapoihin ja uskomuksiin kodinhaltioista metsän väkeen ja juhannustaioista kasvivärjäyksen saloihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye