Gummerus

Mediatiedote: Katriina Ranteen elegantti romaani rinnastaa rakkauden ja fysiikan lait

Jaa

Lontoolaiskaupan ilmoitustaululle jätetty lappu johdattaa bulgarialaissiivoja Lalan ja suomalaisfyysikko Aaron kirjeenvaihtoon, jossa he avaavat toisilleen elämäänsä ja muistojaan. Miten valo putoaa (Gummerus) kuvaa kahden ihmisen välille sattumalta syntyvää yhteyttä, rakastamista ja muistamista aforistisen tarkasti ja oivaltavasti.

Katriina Ranne, kuva: Marek Sabogal / Gummerus
Katriina Ranne, kuva: Marek Sabogal / Gummerus

"Valo on näkymätöntä, mutta ellei se siroaisi kohteista joihin se osuu, me emme näkisi mitään. Rakkaus on näkymätöntä, mutta sen osuessa kohdallemme me yhtäkkiä näemme kaiken uudessa valossa. Kaikki on kirkasta."

Katriina Ranteen toinen romaani kuvaa, kuinka kaksi Lontooseen muuttanutta ihmistä löytää toisensa sattumalta. Bulgarialaissyntyinen Lala on valokuvausta rakastava siivooja, Aaro taas eläköitynyt suomalaisfyysikko, jota vanhat tutkimuskysymykset eivät jätä rauhaan. Heidän koko ajan syvenevässä kirjeenvaihdossaan alkaa paljastua, miten toinen pakeni maasta ja miten toinen jäi kiinni menetettyyn kotiin.

Samalla kun romaani kertoo kahden erilaisen etsijän tarinan, se valottaa rakkauden, muistojen ja sattuman merkitystä. Miten valo putoaa on tarkkasanainen ja herkkävireinen romaani siitä, miten valonnopeudessa ja rakkauden kipeimmillä hetkillä aika pysähtyy.

Katriina Ranne sai idean fysiikkaa käsittelevään romaaniin luettuaan uutisen, jonka mukaan antimateriaa oli ensimmäistä kertaa onnistuttu tallentamaan, vaikkakin vain pieneksi hetkeksi. 

– Tuo tieto yhdistyi mielessäni rakkauden vangitsemisen vaikeuteen. Vietin kesän 2013 kesäpaikallamme ja luin kaikki Noormarkun kirjaston fysiikkaan liittyvät kirjat. Mitä enemmän luin, sitä symbolisemmalta ja runollisemmalta fysiikka tuntui, Katriina kertoo romaaninsa synnystä.

– Romaanin esilukijana toiminut fyysikkoystäväni muuten kommentoi, että on outoa kuinka vähän kirjallisuudessa käsitellään fysiikkaa, vaikka fysiikka selittää maailman perustavanlaatuisimpia ilmiöitä, hän jatkaa.

Katriina Ranne syntyi vuonna 1981 Noormarkussa viiden tyttären perheeseen. Hän on väitellyt filosofian tohtoriksi Lontoossa, opettanut swahilia ja suomentanut afrikkalaisen runouden antologian. Ranne kirjoittaa aina käsin, ja hänen esikoisromaaninsa Minä, sisareni ilmestyi vuonna 2010. Runoteos Ohikulkijan tuoksu ilmestyi 2014.

Katriina Ranne: Miten valo putoaa
176 sivua
Saatavana myös sähkökirjana

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:
tiedottaja Jonna Tapanainen, 040 737 9016, jonna.tapanainen@gummerus.fi

Kuvat

Katriina Ranne, kuva: Marek Sabogal / Gummerus
Katriina Ranne, kuva: Marek Sabogal / Gummerus
Lataa
Katriina Ranne: Miten valo putoaa (Gummerus), kansi: Laura Noponen
Katriina Ranne: Miten valo putoaa (Gummerus), kansi: Laura Noponen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 749 / Lapinlahdenkatu 1 C
00101 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet 145-vuotiaan Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Mediatiedote: Rakastettu ranskalaiskomisario Adamsberg selvittää myrkyllisiä salaisuuksia21.6.2018 10:46Tiedote

Ranskan suosituimman dekkaristin Fred Vargasin Kalmankuoriaiset (Gummerus) jatkaa Pariisin rikospoliisin murharyhmän omaperäisestä johtohahmosta komisario Adamsbergistä kertovaa sarjaa. Vargasin kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa kappaletta, ja niitä on käännetty 45 kielelle. Hän on voittanut neljästi CWA International Dagger -rikoskirjallisuuspalkinnon.

Mediatiedote: Dekkaristi Vera Vala inspiroitui Seychelleillä viettämästään vuodesta13.6.2018 09:00Tiedote

20 vuotta Italiassa asunut Vera Vala muutti perheineen vuodeksi Seychelleille. Uusi asuinympäristö paratiisisaarilla näkyy Valan kuudennessa dekkarissa Suden hetki (Gummerus), joka kuvaa myös palmurantojen varjoisia puolia. Aurinkoinen veroparatiisi houkuttelee lomailijoiden lisäksi rikollisia ja tropiikissa vaanii myös näkymätön uhka, saarelta toiselle leviävä tautiepidemia.

Mediatiedote: Action, scifi ja mindfulness kohtaavat ensimmäistä kertaa kotimaisessa trillerissä11.6.2018 14:07Tiedote

Jarmo Jonkan esikoisromaani Verhottu voima (Gummerus) on ajatuksennopea jännitystarina. Se pohtii ajankohtaisia ekologiaan, inhimilliseen vastuuseen ja itsetuntemukseen liittyviä kysymyksiä. Kun tapahtumat alkavat vyöryä nopeassa tahdissa mantereelta toiselle ja maailmanpoliittinen tilanne kärjistyy suurvaltojen energiateknologiseksi sodankäynniksi, on Suomi yhtäkkiä yksi solmukohdista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme