Gummerus

Mediatiedote: Oliko suomalaissotilaan teloitus ansaittu rangaistus vai oikeusmurha?

Jaa

Toimittaja Martti Backmanin tarinallinen tietokirja Rintamalääkärin kuolema (Gummerus) kertoo sotapelkuruudesta kuolemaantuomitun lääketieteen kandidaatin Urpo Viinikan tarinan. Viinikka (1920–1944) oli ainoa päällystöön kuulunut suomalainen sotilas, joka teloitettiin viime sotien aikana. Dokumentteihin perustuva, pysäyttävä ja hurja kertomus Viinikan kohtalonhetkistä näyttää sodan sankaritarinoiden kääntöpuolen: ankaran pelon ja mielen järkkymisen.

Martti Backman, kuva: Marek Sabogal
Martti Backman, kuva: Marek Sabogal

Kranaattikammosta kärsivä Urpo Viinikka pakenee joukkosidontapaikalta kiivaan pommituksen säikäyttämänä heinäkuussa 1944. Hän ei kerta kaikkiaan enää kykene mielipuoliselta vaikuttavaan sotaan. Viinikka päätyy sairaalaan, jossa hän alkaa toipua – huonoksi onnekseen. Hänet palautetaan rintamalle. Pikaoikeus langettaa tuomion, ja Viinikka teloitetaan vain kymmenen päivää ennen jatkosodan päättävää aselepoa. Leski, Fogelbergin kulttuuriperheen tytär Ruth ”Toto” Viinikka, haluaa selvittää miehensä kuolemaan johtaneet asiat perin pohjin ja saada siitä päättäneet henkilöt vastuuseen.

Martti Backman kertoo Viinikan tapauksen jakavan mielipiteitä sotahistorian harrastajien keskuudessa. ”Osa pitää sitä oikeusmurhana, osan mielestä potilaansa heitteille jättänyt rintamalääkäri sai ansaitsemansa kohtalon. Tutustuttuani jutun taustoihin havaitsin, että tapaus on kaikkea muuta kuin mustavalkoinen. Siinä kiteytyvät sotaoikeuden ja sotilaskurin perimmäiset kysymykset: miten saada miehet taistelemaan, kun rintama on luhistumassa? Voittavatko kurinpidon vaatimukset aina lopulta oikeuden ja laillisuuden? Viinikan tarina on sodan mikrohistoriaa, mutta se kasvaa myös eräänlaiseksi pienoiskuvaksi jatkosodan draaman koko kaaresta, hurmoksesta katkeraan masennukseen”, Backman luonnehtii.

Martti Backman on saanut kiitosta jännitysromaanin lailla etenevien tietokirjojen tekijänä. ”Kirjoittajana asetan itselleni vaatimuksen, että kaikkien oleellisten tapahtumien pitää olla tosia, asiakirjoilla todistettavia. Kaikki kirjan henkilöt ovat oikeita, eläneitä ihmisiä ja heidän toimintansa kuvataan tasapuolisesti, totuuteen pyrkien. Kerronnassa tavoittelen kuitenkin tarinallista, eläytyvää esitystapaa, jossa dokumenttitietoa elävöitetään kaunokirjallisuudesta tutuilla keinoilla, kuten vuoropuheluilla, toiminnan ja miljöön kuvauksilla. Mielikuvituksen käyttö ei saa kuitenkaan johtaa lukijaa harhaan missään olennaisessa historian faktassa”, hän kuvailee.

Martti Backman
Toimittaja Martti Backman (s. 1948) on Iltalehden ja Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja. Hän oli myös tutkivana toimittajana Yleisradion MOT-ohjelmassa 15 vuoden ajan. Backmanin Vakoojat – Vilho Pentikäisen pako ja neuvostovakoilun romahdus 1933 oli Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas vuonna 2017.

Martti Backman, Rintamalääkärin kuolema – Urpo Viinikan sota
213 sivua

Lisätietoja sekä haastattelupyynnöt: eeva.herrainsilta@gummerus.fi
Arvostelukappale- ja kuvapyynnöt: rosa-maria.kari@gummerus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Martti Backman, kuva: Marek Sabogal
Martti Backman, kuva: Marek Sabogal
Lataa
Rintamalääkärin kuolema
Rintamalääkärin kuolema
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 749 / Lapinlahdenkatu 1 C
00101 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Mediatiedote: Milja Kauniston uutuus vie vuoden 1900 Pariisiin kuvanveistäjä Ville Vallgrenin jalanjäljille20.9.2019 13:01:09 EESTTiedote

Ennen asettumistaan Etelä-Ranskan maaseudulle kirjailija ja musiikintekijä Milja Kaunisto asui vuosikausia Pariisissa, ja hän tuntee Montmartren kujien kutkuttavan historian. Tulenpunaisessa kabareessa (Gummerus) seurataan Pariisin maailmannäyttelyn pystytystä suomalaisen kuvanveistäjä Ville Vallgrenin ja pahamaineisen Saint-Lazaren naisvankilan vartijakokelas Albert S. Grosjeanin silmin.

Mediatiedote: Ranskalaisfeministi Mona Chollet’n tietokirja noitavainoista on ajankohtainen puheenvuoro maailmalla jylläävästä naisvihasta19.9.2019 08:47:54 EESTTiedote

1500- ja 1600-lukujen noitavainojen perintö elää yhä: monet samat ennakkoluulot rajoittavat naisten elintilaa nyky-yhteiskunnassakin, kirjoittaa Mona Chollet menestystietokirjassaan Naisia vai noitia? – Naisvainot ennen ja nyt (Gummerus). Ranskan eturivin feministi pohtii myös, miksi noituus on juuri nyt iso ilmiö maailmalla.

Mediatiedote: Storytel ostaa yhden Suomen suurimmista kustantamoista17.9.2019 14:30:26 EESTTiedote

Pohjois-Euroopan johtava äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu Storytel AB (”Storytel”) ostaa Suomen kolmanneksi suurimman kustantamon, Gummerus Kustannus Oy:n (”Gummerus Kustannus”). Gummerus Kustannus julkaisee bestseller-kirjailijoita, kuten Minna Rytisalo, Matti Rönkä, Pauliina Rauhala, Sisko Savonlahti, Camilla Grebe ja Jojo Moyes. Yrityskaupan myötä Storytel vahvistaa merkittävästi asemaansa sekä jakelijana että kustantajana suomalaisilla kirja- ja suoratoistomarkkinoilla.

Mediatiedote: Kirja antisankari Jeesuksesta, punkista ja kirkon kriisistä12.9.2019 08:00:00 EESTTiedote

Vantaalaiseksi ammattikouludropoutiksi itseään luonnehtiva pappi Henrik Wikström kirjoittaa rohkeasti kirkon kriisistä 2000-luvulla. Kirjassaan Mitä Jeesus tekisi? (Gummerus) hän pohtii Jumalaa, tabuja, sankareita ja antisankareita, miehen ja naisen rooleja yhteiskunnassamme, rakkautta, hyvyyttä ja pahuutta. Lisäksi Wikström peräänkuuluttaa rohkeutta elää. ”Todelliset antisankarit eivät downshiftaa, he upshiftaavat siihen asti, että päätyvät ristille.”

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme