Vaasan kaupunki - Vasa stad

Medling i brott- och tvistemål blev vanligare år 2017 – Österbottens medlingsbyrå ingick nästan 350 medlingsavtal

Jaa

Enligt Institutet för hälsa och välfärd steg antalet brott- och tvistemål som hänvisas till medling med 16 procent på riksnivå. Till medling hänvisades sammanlagt 15 168 fall, av vilka 14 471 var brott och 697 tvistemål.

Sedan början av år 2017 har förutom Österbotten även Mellersta Österbotten hört till Österbottens medlingsbyrås verksamhetsområde. Området inbegriper sammanlagt 23 kommuner. Inom medlingsbyråns verksamhetsområde ingicks nästan 350 medlingsavtal år 2017.

- I Österbotten är det allmännaste brott som medlas ett våldsbrott som har begåtts i berusat tillstånd. Att mötas i en medlingssituation slutar ofta med att man ber om ursäkt och skakar hand, säger Nora Muotio, ansvarig för Österbottens medlingsbyrå.

Av de brott som hänvisades till medling var cirka 60 procent våldsbrott. Av alla initiativ var andelen närrelationsvåld 18 procent. Den vanligaste medlingsformen var att be om ursäkt.

Av de initiativ som kommit in till Österbottens medlingsbyrå har 75 procent gått vidare till medlingsförhandling. I brottmål är det oftast en polis som är initiativtagaren. Enligt en kundenkät har kunderna nästan utan undantag varit nöjda med servicen i Österbotten och Mellersta Österbotten.

Yhteyshenkilöt

Nora Muotio, tfn 040 750 5349, nora.muotio@vasa.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme