Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Mepit haluavat parantaa EU:n kyberturvallisuutta ja NATO-yhteistyötä

Jaa

Euroopan parlamentin jäsenet toteavat keskiviikkona hyväksytyssä päätöslauselmassa, että EU:n kyberpuolustusta pitää vahvistaa mm. perustamalla nopean kybertoiminnan ryhmä ja tehostamalla NATO-yhteistyötä.

Kyberturvallisuutta koskevassa päätöslauselmassaan mepit toteavat, että Venäjä, Kiina ja Pohjois-Korea sekä valtioista riippumattomat toimijat ovat tehneet kyberhyökkäyksiä tärkeää infrastruktuuria vastaan EU:n alueella, kybervakoilleet, levittäneet valeuutisia ja rajoittaneet verkkoon pääsyä (esimerkiksi Wannacry- ja NonPetya-kiristysohjelmat).

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 476 puolesta, 151 vastaan, 36 tyhjää.

Enemmän yhteistyötä kyberpuolustuksen osalta

Mepit korostavat, että Euroopan haavoittuvuus kyberiskuille johtuu hajanaisista puolustusstrategioista ja -menetelmistä. Mepit kehottavat EU-maita kehittämään kansallisten asevoimien kykyä tehdä yhteistyötä EU-tasolla sekä NATO:n ja muiden kumppanien kanssa. Tämä tarkoittaisi enemmän yhteisiä kyberharjoituksia, sotilaiden koulutusta ja vaihto-ohjelmia, kyberrikostutkinnan asiantuntijoiden palkkaamista ja kyberpuolustuksen osaamisen lisäämistä EU:n operaatioissa.

Mepit suhtautuvat positiivisesti pysyvän rakenteellisen yhteistyön puitteissa aloitettuun kahteen kyberprojektiin, jotka ovat kybertapahtumia koskevien tietojen jakamiseen tarkoitettu foorumi ja kybertapahtumia käsittelevään nopean toiminnan ryhmä. He toivovat, että tämä johtaa eurooppalaisen nopean kybertoiminnan ryhmän perustamiseen. Tämän ryhmän tehtävänä olisi koordinoida, havaita ja torjua yhteisiä kyberuhkia.

EU:n ja NATO:n välinen yhteistyö

Erillisessä EU:n ja NATO:n välistä suhdetta koskevassa päätöslauselmassa mepit korostavat, että kummallakaan organisaatiolla ei ole valmiuksia vastata uusiin turvallisuushaasteisiin.

Kyberpuolustusyhteistyön tehostamisen lisäksi mepit haluavat, että EU:n ja NATO:n yhteistyö keskittyy luottamuksellisen tiedon jakamiseen, laittomaan muuttoliikkeeseen vastaamiseen ja sotilaallisten voimavarojen nopean liikkumisen varmistamiseen EU:ssa.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 411 puolesta, 182 vastaan, 57 tyhjää.

Kommentit

Kyberturvallisuuspäätöslauselman esittelijä Urmas Paet (ALDE, Viro) sanoi: ’’Kyberiskulla voidaan ydinvoimala muuttaa ydinpommiksi tai aiheuttaa kaaos sairaalassa niin, että potilaiden terveys ja henki vaarantuu. Jotta pystyisimme suojautumaan tällaisilta iskuilta, meidän pitää vahvistaa kyberpuolustustamme esimerkiksi tehostamalla yhteistyötä jäsenmaiden, EU:n ja NATO:n välillä.”

EU:n ja NATO:n välistä yhteistyötä koskevan päätöslauselman esittelijä Ioan Mircea Paşcu (S&D, Romania) sanoi: ”Krimin valtaamisen jälkeen EU:n ja NATO:n välinen yhteistyö on kasvanut ja tällä hetkellä EU:lla ja NATO:lla on 74 yhteistä toimea. Yhteistyötä tehdään hybridiuhkien torjunnassa, selviytymiskyvyn parantamisessa, terrorismin torjunnassa ja sotilasvoimavarojen liikkuvuuden alalla.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme