Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Mepit hyväksyivät EU:n yhteisöverojärjestelmän uudistuksen

Jaa

Euroopan parlamentin torstaina hyväksymän uudistuksen avulla on tarkoitus varmistaa, että yritykset maksavat veronsa siellä, missä niiden voitot syntyvät.

Yhteistä yhdistettyä yhteisöveropohjaa (CCCTB) koskeva esitys on osa tavoitetta luoda selkeä ja oikeudenmukainen yhtiöverojärjestelmä Eurooppaan. Mepit tukivat esitystä äänin 438 puolesta, 145 vastaan, 69 tyhjää.

Yhteistä yhteisöveropohjaa (CCTB) koskeva esitys, jolla pyritään luomaan perusteet yhtenäiselle yhtiöverojärjestelmälle, hyväksyttiin äänin 451 puolesta, 141 vastaan, 59 tyhjää.

”Digitaalinen läsnäolo” maassa määrittää veronalaisia tuloja

Näiden kahden ehdotuksen avulla pyritään poistamaan porsaanreikiä, joiden myötä jotkut digitaaliset ja kansainväliset yhtiöt ovat pystyneet joko rajaamaan huomattavasti verotustaan tai välttämään verojen maksun siellä, missä voitot tosiasiallisesti syntyvät. Ongelman ratkaisemiseksi olisi määrä ottaa käyttöön vertailuarvot, joilla pystyttäisiin määrittämään onko yhtiö ”digitaalisesti läsnä” ja siten verovelvollinen jossain EU-maassa.

Parlamentti haluaa, että komissio asettaisi vertailuarvoja koskien esimerkiksi käyttäjien määrää tai kerätyn digitaalisen sisällön määrää. Näin voitaisiin paremmin selvittää, missä maassa yhtiöiden voitot syntyvät. Useille yhtiöille, kuten Facebook, Amazon ja Google, kerätyt henkilötiedot ovat usein erittäin tärkeä resurssi voittojen luomiseksi, mutta tällä hetkellä näitä tietoja ei oteta huomioon verovelvollisuuksia määritettäessä.

Keskitetty yhteyspiste yhtiöverotukselle

Ehdotuksen mukaan yhtiöt laskisivat veronsa laskemalla yhteen niiden voitot ja häviöt kaikissa EU:n alueella sijaitsevissa yrityksissään. Tämä veromäärä jaettaisiin sitten EU-maiden kesken sen mukaan, missä voitot ovat syntyneet. Tavoitteena on päästä eroon tämänhetkisestä käytännöstä, jossa yhtiöt siirtävät verotuksensa alhaisen verotuksen maihin.

Esitysten myötä kaikissa jäsenmaissa otettaisiin käyttöön yhdenmukaiset verotussäännöt. Yhtiöiden ei enää tarvitsisi olla tekemisissä 28 erilaisen kansallisen lainsäädännön kanssa, vaan ne voisivat olla tekemisissä keskitetyn yhteyspisteen, ns. pääasiallisen veroviranomaisen kanssa.

Kommentit

“Tämä on hieno mahdollisuus ottaa iso askel yhtiöverotuksen alalla. Tämän lainsäädännön avulla voidaan luoda malli, joka sopii paremmin nykyiseen järjestelmään digitaalitalouden verotuksen myötä”, totesi CCCTB-mietinnön esittelijä Alain Lamassoure (EPP, Ranska).

“Kansalliset ja EU-johtajat ymmärtävät, että nykyinen yhtiöverojärjestelmä on vanhanaikainen eikä palvele kansalaisia tai pieniä yrityksiä. EU on paras ratkaisumme uudistamaan verojärjestelmäämme modernimpaan ja reilumpaan suuntaan”, sanoi CCTB-mietinnön esittelijä Paul Tang (S&D, Alankomaat).

Seuraavaksi

Esitykset siirtyvät nyt neuvoston ja komission käsiteltäväksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme