Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Mepit hyväksyivät päivityksen audiovisuaalisten mediapalveluiden sääntöihin

Jaa

Euroopan parlamentti hyväksyi audiovisuaalisia mediapalveluita koskevan sääntöjen päivityksen. Uudistuksen tavoitteena on suojata lapsia haitalliselta sisällöltä ja varmistaa, että 30 % verkkoalustojen valikoimasta on varattu eurooppalaiselle tuotannolle.

Uudistetut säännöt koskevat perinteisempiä tv-yhtiöitä ja suoratoistoalustoja, kuten Netflixiä, YouTubea tai Facebookia, sekä videonjakoalustojen suoria lähetyksiä.

Alaikäisten suojelu haitallisilta sisällöiltä

Uusilla säännöillä varmistetaan, että audiovisuaalisen median palveluntarjoajat pystyvät torjumaan sisältöjä, jotka yllyttävät väkivaltaan, vihaan tai terrorismiin. Säännöt ovat tiukemmat liiallisen väkivallan ja pornografian osalta. Verkkoalustojen pitää perustaa helppokäyttöinen ja tehokas järjestelmä, jonka kautta käyttäjät voivat ilmoittaa haitallisesta sisällöstä. Verkkoalustojen pitää ryhtyä toimiin, kun niille tulee ilmoitus järjestelmän kautta.

Päivityksessä määritellään myös uudet säännöt tuotesijoittelulle lasten TV-ohjelmissa. Euroopan parlamentin neuvottelijat onnistuivat lisäksi varmistamaan, että uusissa säännöissä turvataan lasten tietosuoja. Uudella tietosuojajärjestelmällä taataan, että audiovisuaalisen median tuottajien keräämät tiedot eivät päädy kaupalliseen käyttöön.

Uudet määrärajat mainonnalle

Jatkossa mainonnan osuus saa olla enintään 20 % lähetysajasta aamukuuden ja iltakuuden välillä, mikä jättää tv-yhtiöille mahdollisuuden joustavuuteen mainosten sijoittelussa. Myös parhaaseen katseluaikaan iltakuuden ja puolenyön välillä TV-mainosten osuus saa olla enintään 20 %.

Tarjonnasta 30 % oltava eurooppalaista tuotantoa

Euroopan parlamentin jäsenet varmistivat myös, että 30 % suoratoistopalveluiden videovalikoimasta on jatkossa oltava eurooppalaista tuotantoa. Tavoitteena on tukea eurooppalaisen audiovisuaalisen sektorin kulttuurista monimuotoisuutta.

Suoratoistoalustoja pyydetään jatkossa osallistumaan eurooppalaisen audiovisuaalisen tuotannon tukemiseen rahoittamalla suoraan tuotantoa tai kansallisia alan rahastoja. Tuen suuruus kutakin maata kohden määräytyy kyseisestä maasta saatavan tuoton mukaan.

Seuraavaksi

Ennen sääntöjen astumista voimaan EU:n ministerineuvoston on vielä hyväksyttävä direktiivi. Sääntöjen tultua voimaan EU-mailla on 21 kuukautta saattaa säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Uudet säännöt hyväksyttiin äänin 452 puolesta, 132 vastaan, 65 tyhjää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Ilmastokeskustelua ja palkittu aktivistielokuva – tutustu EU:n Maailma kylässä -festivaaliohjelmaan22.5.2019 10:38:51 EESTTiedote

Maailma kylässä -festivaali juhlii 20. tapahtumavuottaan 25.–26.5. Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla Helsingissä. Tänä vuonna festivaalin teemana on ilmastonmuutos. Euroopan parlamentin Suomen-toimisto ja Euroopan komission Suomen-edustusto ovat mukana festivaalin pääyhteistyökumppaneina herättelemässä festivaalikävijöitä pohtimaan ilmastonmuutosta niin keskustelun kuin elokuvataiteen kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme