Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Mepit hyväksyivät parannuksia keikkatalouden työntekijöiden oikeuksiin

Jaa

Mepit hyväksyivät tiistain äänestyksessä vähimmäisoikeudet pätkätyötekijöille, tarvittaessa töihin kutsuttaville sekä alustatalouden (esim. Uber) työntekijöille.

  • Vähimmäisoikeudet satunnaisessa tai lyhyessä työsuhteessa oleville työntekijöille 
  • Työehtojen pitää olla selvät työntekijälle ensimmäisestä päivästä alkaen, perustellusta syystä enintään seitsemän päivän jälkeen  
  • Koeaika voi enimmillään olla kuusi kuukautta 

Uusilla säännöillä määritellään vähimmäisoikeudet satunnaisessa tai lyhyessä työsuhteessa oleville henkilöille, tarvittaessa kutsuttaville työntekijöille, pätkätyöntekijöille, maksusitoumuksen perusteella työskenteleville henkilöille ja alustatalouden työntekijöille sekä palkallisille harjoittelijoille. Työntekijöiden tulee tehdä töitä keskimääräisesti vähintään kolme tuntia viikossa sekä vähintään 12 tuntia neljässä viikossa. Säännöt eivät koske itsenäisiä ammatinharjoittajia.

Parlamentti ja neuvosto pääsivät alustavaan sopuun säännöistä helmikuun alussa.

Lisää avoimuutta

Uusien sääntöjen myötä kaikkein työntekijöiden pitää olla tietoisia ensimmäisestä työpäivästään lähtien työtehtävistään, työsuhteen aloituspäivämäärästä ja sen kestosta, palkasta sekä työpäivän kestosta tai viitetunneista, mikäli työaikataulut ovat hankalasti ennakoitavat. Perustellusta syystä työehdoista voidaan tiedottaa seitsemän päivän jälkeen työsuhteen alusta.

Uudet työn muodot: Parempaa suojaa työntekijöille

Säännöillä parannetaan erityisesti uuden tyyppisissä työsuhteissa olevien henkilöiden oikeuksia:

  • Tarvittaessa työhön kutsuttaville työntekijöille ja saman tyyppisissä työsuhteissa oleville henkilöille tulisi taata ennakoitavuuden vähimmäistaso esimerkiksi ennalta määritetyillä viitetunneilla ja -päivillä. Heidän tulisi pystyä kieltäytymään seuraamuksitta viitetuntien ulkopuolisesta työtehtävästä. Lisäksi heille tulisi maksaa korvaus, mikäli työtehtävää ei peruta ajoissa.
  • Jäsenmaiden pitää pyrkiä estämään väärinkäytökset kuten esimerkiksi työsopimusten käytön ja keston rajoittaminen.
  • Työnantaja ei saa estää työntekijöitä työskentelemstä muille työnantajille, mikäli nämä tehtävät ovat työntekijän työaikojen ulkopuolella. Muille työnantajille työskentelemisestä ei saa myöskään koitua työntekijälle seuraamuksia.

Uudet säännöt koeajalle

Uusissa säännöissä määritetään, että koeaika ei saa olla kuutta kuukautta pidempi tai mikäli kyseessä on määräaikainen työsuhde, tulee koeajan pituuden olla suhteellinen odotettuun työsuhteen kestoon. Mikäli työsuhde uusitaan samaan tehtävään, ei uutta koeaikaa saisi asettaa.

Kommentti

Esittelijä Enrique Calvet Chambon (ALDE, Espanja) sanoi: “Tämä direktiivi on ensimmäinen askel kohti Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin täytäntöönpanoa. Kaikille ns. välitilassa oleville työntekijöille taataan vähimmäisoikeudet tällä direktiivillä.”

Seuraavaksi

Uudet säännöt hyväksyttiin äänin 466 puolesta, 145 vastaan ja 37 tyhjää. Jäsenmailla on kolme vuotta aikaa saattaa säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme