Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Mepit: Liian täydet vankilat voivat edistää radikalisoitumista

Jaa

Mepit ovat huolissaan siitä, että liian täydet vankilat saattavat edistää radikalisoitumista. He kehottavat kansallisia viranomaisia suosimaan muita mahdollisia vaihtoehtoja vankilarangaistuksille.

EU-maiden tulisi parantaa vankiloiden oloja vankien ja henkilökunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi, jotta vankien yhteiskuntaan sopeutuminen helpottuisi ja radikalisoitumisen riski pienenisi, todetaan parlamentin torstaina hyväksymässä päätöslauselmassa. Radikalisoitumisen ehkäisemiseksi mepit kehottavat lisäksi kouluttamaan henkilökuntaa, parantamaan vankiloiden tiedustelutoimintaa, tukemaan uskontojen välistä vuoropuhelua ja psyykkisen hoidon lisäämistä.

Mepit toteavat päätöslauselmassaan, että vangitsemiseen, erityisesti tutkintavankeuteen, tulisi päätyä vain viimeisenä vaihtoehtona ja vain laillisesti perustelluissa tapauksissa. Mepit pitävät vankeusrangaistuksia erityisen sopimattomana haavoittuville henkilöille kuten alaikäisille, vanhuksille, raskaana oleville naisille ja henkilöille, joilla on vakava sairaus.

Vaihtoehtoja vankeusrangaistuksille

Vangeille, jotka eivät aiheuta vakavaa vaaraa yhteiskunnalle, olisi harkittava ensisijaisesti vaihtoehtoisia rangaistuksia kotiarestin, yhteiskuntapalvelun ja sähköisen paikannuksen käyttöä lisäämällä.

Parlamentti kannustaa jäsenmaita kunnostamaan ja uudistamaan vankiloitaan, muokkaamaan vankeussääntöjä vankien ja heidän aiheuttamansa riskin mukaisesti ja tarjoamaan vangeille tasapainoisia toimintaohjelmia ja mahdollisuuksia viettää aikaa sellien ulkopuolella. Naisvankien tarpeet tulisi myös ottaa huomioon erityisesti raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen.

Mepit varoittavat lisäksi, että vankilajärjestelmien lisääntyvä yksityistäminen saattaa johtaa vankilaolojen huonontumiseen ja heikentää perusoikeuksen kunnioitusta. Mepit esittävät huolensa vankien korkeasta itsemurha-asteesta ja tuomitsevat joidenkin jäsenvaltioiden soveltaman vankiloiden hajauttamiskäytännön, koska se on lisärangaistus vankien perheille.

Tämä ei-lakiasäätävä päätöslauselma hyväksyttiin äänin 474 puolesta, 109 vastaan ja 34 tyhjää.

Kommentti

Parlamentin esittelijä Joëlle Bergeron (EFDD, Ranska) sanoi: “Suurimmassa osassa EU-maita yhteiskunta on unohtanut vankilat, joista suurin osa on vanhoja ja liian täynnä. On aika omaksua inhimillisempi näkökulma vankilaelämään ja kieltää liian isot vankilat, suosia vaihtoehtoisia rangaistusmuotoja ja muokata vankiloita vankien mukaisesti. Koska tämä asia on osa kansallista toimivaltaa, EU-instituutioiden tulee ohjata maita kohti ihmisoikeuksia kunnioittavaa vankila- ja vankihallintoa.”

Taustatietoa

Vuonna 2014 EU:n alueen vankiloissa oli yli puoli miljoonaa vankia - sekä vankilarangaistukseen tuomittuja henkilöitä että tutkintavankeudessa olevia henkilöitä. Eurostatin mukaan vangeista 20 % on tutkintavankeudessa.

Euroopan neuvoston viimeisimpien rikosoikeudellisten tilastojen, joiden pariin kuuluu koko Eurooppa eikä vain EU-alue, mukaan vankien määrä laski Euroopassa 6,8 % vuodesta 2014 vuoteen 2015. Vankiloiden ylikansoitus on tästä huolimatta ongelma 15 Euroopan maassa. Suomi ei kuulu näihin maihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme