Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Mepit vaativat Magnitski-lakia pakotteiden asettamiseksi ihmisoikeusloukkaajille

Jaa
Mepit hyväksyivät torstaina päätöslauselman, jossa vaaditaan EU:n ihmisoikeuspakotteita törkeisiin loukkauksiin syyllistyneille henkilöille.

Eurooppalainen ihmisoikeusloukkausten seuraamusjärjestelmä asettaisi varojen jäädytyksiä ja viisumikieltoja ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyville henkilöille. Pakotteet pitäisi pystyä kohdistamaan valtiollisiin sekä valtiosta riippumattomiin toimijoihin, jotka ovat vastuussa tai osallisina törkeissä ihmisoikeusloukkauksissa, väärinkäytöksissä ja järjestelmällisessä korruptiossa.

Mepit korostavat, että järjestelmän uskottavuuden ehtona on, että pakotepäätökset perustuisivat selkeisiin, avoimiin ja yksiselitteisiin kriteereihin ja että ne olisivat suorassa yhteydessä tehtyyn rikokseen. Mepit myös kehottavat EU-maita perustamaan pakotteille eurooppalaisen valvonta- ja täytäntöönpanomekanismin, sillä viime kuukausina on tullut esiin tapauksia, joissa eurooppalaiset yritykset ja jopa EU-maat ovat rikkoneet EU:n asettamia pakotteita.

Mepit toteavat, että uusi järjestelmä vahvistaisi EU:n roolia globaalina ihmisoikeustoimijana. Se olisi nimettävä Sergei Magnitskin mukaan. Magnitski oli venäläinen kirjanpitäjä, joka kuoli vuonna 2009 venäläisessä vankilassa, jossa häntä kidutettiin ja pidettiin epäinhimillisissä oloissa. Vastaavaa lainsäädäntöä on tällä hetkellä Virossa, Latviassa, Liettuassa, Britanniassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Euroopan parlamentti on toistuvasti vaatinut ottamaan käyttöön ihmisoikeuksia koskevan pakotejärjestelmän. Alankomaat käynnisti marraskuussa 2018 keskustelun aiheesta EU-maiden hallitusten välillä. Asiaa käsitellään tällä hetkellä neuvostossa työryhmätasolla.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 447 puolesta, 70 vastaan ja 46 tyhjää.

Taustatietoa

Presidentti Barack Obama hyväksyi vuonna 2012 ns. Magnitski-lain. Taustalla oli venäläisen kirjanpitäjän Sergei Magnitskin kuolema, johon venäläisviranomaiset katsottiin osallisiksi.

EU:n pakotteista on tullut tärkeä osa EU:n ulkosuhdepolitiikkaa kahden viimeisen vuosikymmenen aikana. Tällä hetkellä 34 maahan kohdistuu yli 40 erilaista rajoittavaa toimenpidettä. Arviolta kaksi kolmasosaa EU:n maakohtaisista pakotteista on määrätty ihmisoikeus- ja demokratiatavoitteiden tueksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Sessionsinfo 22-25 april 2024, plenarsammanträde i Strasbourg19.4.2024 10:50:29 EEST | Tiedote

Stärka konsumenternas rätt till reparation På tisdag väntas Europaparlamentet godkänna nya regler som underlättar reparationer av varor. Syftet är att främja hållbar konsumtion och minskade kostnader för nya inköp. Slutomröstning om nya EU-regler för hållbara förpackningar På onsdag håller Europaparlamentet en slutomröstning om nya regler som syftar till att minska mängden förpackningar i EU samt främja återanvändning och återvinning. Parlamentet väntas anta den första EU-lagen någonsin för att bekämpa våld mot kvinnor De nya reglerna syftar till att förhindra våldtäkt och öka medvetenheten om samtycke. Samtidigt klassificeras kvinnlig könsstympning och tvångsäktenskap som brott enligt EU-lagstiftningen. Ledamöterna väntas anta nya krav för att förbättra luftkvaliteten i EU till 2030 Den nya lagen syftar till att minska luftföroreningarna i EU, så att medborgarna kan åtnjuta en renare och hälsosammare miljö, i linje med EU:s nollföroreningsvision för 2050. Penningtvätt: slutomröstning

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye