Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Mepit vastustavat EU:n alueellisen rahoituksen sitomista taloudellisiin tavoitteisiin

Jaa

Mepit hyväksyivät keskiviikkona yhteiset EU:n alueita koskevat rahoitussäännöt vuosille 2021-2027. He vastustivat alueellisen rahoituksen sitomista kansallisiin taloudellisiin tavoitteisiin.

  • Alueita koskevan investointibudjetin rahoitus vuosille 2021-2027 tulisi pitää nykyisellä tasolla
  • Tarkoituksena lisätä rahastojen välisiä positiivisia yhteisvaikutuksia
  • Lisätukea vähemmän kehittyneille alueille

Vuodet 2021-2027 kattavat rahoitussäännöt koskevat EU:n alue-, koheesio- ja sosiaalimenoja. Säännöillä taataan alueellisen rahoituksen jatkuminen ja tuki vähemmän kehittyneille alueille.

Uudet säännöt hyväksyttiin äänin 460 puolesta, 170 vastaan ja 47 tyhjää.

Rahoitustasot

Meppien mukaan rahoitus tulisi pitää nykyisellä tasolla, mikä vastaisi 378,1 miljardia euroa vuosille 2021-2027. Lisäksi mepit korostivat, että vähemmän kehittyneille alueille on annettava mahdollisuus enintään 85 %:n yhteisrahoitusosuuteen. Komissio ehdotti enintään 70 %:n yhteisrahoitusosuutta. Vähemmän kehittyneille alueille tulisi lisäksi jakaa 61,6 %:n osuus alueellisista kehitys-, sosiaali- ja koheesiorahoista. Mepit nostaisivat yhteisrahoitusosuutta 50 %:sta 65 %:iin siirtymävaiheessa oleville ja kehittyneemmille alueille. Syrjäisimmille alueille tulisi varata 1,6 mrd. euroa (0,4 %) lisärahoitusta.

Pääperiaatteet

Yhteiset säännöt sidotaan nyt tiukemmin EU:n poliittisiin tavoitteisiin, kuten:

  • kilpailukyvyn kasvattaminen ja pienten ja keskisuurten yritysten vahvistaminen,
  • tehostamistoimet energian tarjontaan ja kysyntään,
  • ympäristönsuojelu ja ilmastonsuojelu,
  • älykkään ja kestävän liikkuvuuden edistäminen,
  • perusoikeudet, sukupuolten välinen tasa-arvo ja syrjinnän estäminen.

Kommentit

Esittelijä Constanze Krehl (S&D, Saksa) sanoi: “Parlamentti tukee yksinkertaistamista koskevia periaatteita sekä kaikkien yhteistyökumppanien mukaan ottamista kumppanuussopimuksin. Alueellisen rahoituksen sitominen makroekonomisiin ehtoihin komission ehdotuksen mukaisesti olisi kuitenkin epäreilusti rankaissut alueellisia viranomaisia maan hallituksen päätöksistä. Parlamentti ei tästä syystä hyväksynyt kyseisiä ehdotuksia.”

Esittelijä Andrej Novakov (EPP, Bulgaria) totesi: “Kaikki hyötyvät EU:n koheesiopolitiikasta, sillä se tuo meidät yhteen. On olemassa vain yksi kategoria eurooppalaisia: nettovoittajat. Olemme tyytyväisiä, että pysyimme tiukassa lainsäädäntöaikataulussa. Voimme nyt aloittaa heti neuvottelut neuvoston kanssa.”

Seuraavaksi

Parlamentti on valmis aloittamaan neuvottelut neuvoston kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme