Espoon kaupunki - Esbo stad

Mera studentbostäder planläggs på Serviudden på campuset i Otnäs

Jaa

Stadsplaneringsnämnden behandlar förslaget till detaljplanen Serviudden 13.2.2018.

Nya studentbostäder och gator planläggs i Teknologbyn och på andra ställen på Serviudden. I området planläggs studentbostäder för hundra personer. Den befintliga bebyggelsen kompletteras samtidigt som naturen och det värdefulla byggnadsbeståndet i Teknologbyn beaktas. Teknologbyn består av studentbostäder som byggdes på 1950-talet. Först användes de nya bostäderna för inkvartering av deltagare i olympiska spelen i Helsingfors 1952. Översiktsplanen över campuset har ritats av arkitekt Alvar Aalto.

Aalto-universitetets campus växer

Detaljplanen Serviudden är ett led i utvecklingen av Aalto-universitetet och campuset i Otnäs. Det synligaste resultatet hittills är de nya lokalerna för Högskolan för konst, design och arkitektur samt för Handelshögskolan. Byggnaden färdigställs hösten 2018. Vid campuset behövs det mera studentbostäder. På campuset jobbar 15 000 studenter och 16 000 övriga. Metron förenar campuset med det övriga Esbo och med Helsingfors.

Det kommer också att byggas bostäder vid Otsvängen och nära metrostationen på nordvästra sidan av Bergsmansvägen. Där planläggs också ett center för studenterna. Ett annat projekt som är på kommande är snabbspårvägen Jokerbanan, som ytterligare kommer att förbättra förbindelserna till Otnäs.

Serviudden ligger intill Bredvikens naturskyddsområde

Serviudden är beläget intill Bredvikens naturskyddsområde som ingår i det europeiska programmet Natura 2000. Detta ställer särskilda krav på planläggningen. Byggnaderna placeras på sådana platser där de inte påverkar naturskyddsområdet.I ett tidigare skede föreslogs bebyggelse nära stranden på Serviuddens norra del, men dessa planer har skrinlagts.I detaljplanen ingår en park som bildar en skyddszon mot naturskyddsområdet, ekologiska korridorer för flygekorren och födosöksområden för fladdermusen.

Strandpromenaden i Esbo följer stranden också på Serviudden. När detaljplanen genomförs kommer även belysningen på Strandpromenaden och de övriga parkvägarna att förbättras.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Planeringschef Meiri Siivola, Esbo stad, tfn 046 877 2587

Kuvat

Illustration: Ark-house Arkkitehdit Oy.
Illustration: Ark-house Arkkitehdit Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21

www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme