Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Meret Oppenheimin surrealistista taidetta, muotia ja runoutta EMMAn kevään päänäyttelyssä

Jaa

EMMAn kevään 2018 päänäyttely Meret Oppenheim: Mielen peilit esittelee yhden harvoista naispuolisista surrealisteista. Taiteilijan omaehtoinen feminismi oli aikaansa edellä ja taiteessaan hän ammensi alitajunnastaan ja unistaan.

Meret Oppenheimia (1913–1985) on kutsuttu feminismin pioneeriksi: hän halusi kyseenalaistaa modernissa yhteiskunnassa vallitsevia sukupuoleen liittyviä normeja ja antaa naiselle vapaamman aseman. Oppenheim ei uskonut perinteisiin sukupuolirooleihin, vaan ajatteli mielen olevan androgyyni.

Identiteetin ja seksuaalisuuden pohdinta nousi yhdeksi taiteilijan tuotannon keskeisimmäksi teemaksi. Näyttelyssä arjen esineet, asusteet ja huonekalut saavat yllätyksellisen uuden elämän: pöytä linnunjalan muotoisen jalan, mekko materiaalikseen paperin, rannerengas turkispäällyksen. Oppenheim ei luonut käyttömuotia, vaan toteutti ideoitaan, jotka viittasivat usein seksuaalisuuteen ja fetisismiin. Hän käytti asuissaan ja koruissaan mielellään luonnonmateriaaleja. Luonto oli tärkeä inspiraation lähde myös hänen runoissaan. Oppenheim uudisti surrealismia käsitetaiteen suuntaan erottuen radikaalisti aikansa miessurrealisteista. Salvador Dalin ja Max Ernstin suurieleisestä taiteesta poiketen Oppenheimin surrealismi on herkkää, leikillistä ja älyllistä.

Oppenheimin kokeellinen ja yllätyksellinen taide haastaa sukupuolirooleja vielä tänäkin päivänä. Vapaa ja itsellinen Oppenheim puhui jo 1950-luvulla sukupuolineutraaliuden puolesta. Oppenheim kritisoi ihmiskunnan jakamista kahteen vastakkaiseen sukupuoleen, peräänkuulutti sukupuolten välisen taistelun unohtamista ja naiseuden uudelleen arvioimista.

Laaja näyttely tarjoaa harvinaisen tilaisuuden tutustua yhden omaperäisimmän surrealistin tuotantoon. Mielen peilit -näyttely jatkaa EMMAn kansainvälisten modernistien esittelysarjaa, jossa on nähty muun muassa Carol Raman, Viktor Vasarelyn ja Joan Miròn taidetta. Näyttelyn tuotannollisena yhteistyökumppanina on toiminut ARTOMA Art and Cultural Management, Hampuri.

Lehdistökuvat: https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Meret+Oppenheim/
Salasana: emmamuseum


Meret Oppenheim: Mielen peilit, 14.2. - 12.8.2018

#emmamuseum #MeretEMMA #IamMeret

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA
pilvi.kalhama@emma.museum , +358 40 533 4070

Arja Miller, intendentti, EMMA
arja.miller@emma.museum, +358 50 336 1980

Tiina Penttilä, näyttelyn kuraattori, amanuenssi, EMMA
tiina.penttila@emma.museum, +358 46 877 2420

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Espoon Tapiolassa sijaitsevan EMMA - Espoon modernin taiteen museon kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. Arkkitehtonisesti vaikuttavassa professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa WeeGee-talossa sijaitsevat EMMAn näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat. Puhdaslinjainen moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Upeat valoteokset loistavat Espoossa lokakuun viimeisenä viikonloppuna17.10.2018 14:44Tiedote

Espoossa nautitaan jälleen upeasta valotaiteesta, kun Tapiolan keskuksen ympäristöön levittäytyy näyttäviä teoksia lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Taiteilijoiden Alexander Reichsteinin, Timo A. Aallon, Lotta-Pia Kallion, Teemu Salosen ja Jarkko Lievosen teokset tuovat esiin valotaiteen monimuotoisuuden ja erilaiset esitystavat modernissa kaupunkiympäristössä. Mukana myös valokontti, jossa pääsee itse toteuttamaan oman valotaideteoksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme