Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Meriveden lämpötila noussee entisestään, sinilevää vaihtelevasti

Jaa

Tällä viikolla vesinäytteet otettiin Pakilan, Pikkukosken, Tapaninvainion, Mustasaaren, Pihlajasaaren, Suomenlinnan ja Uunisaaren uimarannoilta. Kaikki tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Uimaveden lämpötila on pysytellyt viime viikon kaltaisena vaihdellen 23–25 asteen välillä.

Sinilevää Laajasalon uimarannalla. Kuva: Janne Koivisto
Sinilevää Laajasalon uimarannalla. Kuva: Janne Koivisto

Näytteenoton yhteydessä Mustasaaressa havaittiin runsaasti sinileviä, Uunisaaressa, Pihlajasaaressa ja Suomenlinnassa havaittiin hieman vähemmän sinileviä. Pakilassa, Pikkukoskella ja Tapaninvainion uimarannoilla sinileviä ei havaittu vesinäytteenoton yhteydessä. Sinilevien määrä ja esiintyvyys voi kuitenkin vaihdella suuresti riippuen vallitsevista tuulista ja lämpötilasta sekä rannan suojaisuudesta.

Tällä viikolla vesinäytteet haettiin Mustasaaresta, Suomenlinnasta, Uunisaaresta ja Pihlajasaaresta. Sinilevälajistosta saarten havaintopaikoilla runsaimpia olivat Aphanizomenon ja Dolichospermum -sukujen sinilevät. Maksamyrkkyjä ja karsinogeenisia yhdisteitä tuottava Nodularia -suvun sinilevä oli runsastunut ja sitä löytyi jokaisista saarilta otetuista vesinäytteistä.

Sinilevien mahdolliset myrkyt saattavat säilyä vedessä vielä muutaman päivän kukinnan hajoamisen jälkeen, vaikka vesinäyttäisi silmämääräisesti havainnoituna kirkkaalta. Ympäristöpalvelut kehottaa välttämään uimista erityisesti näillä saarten uimarannoilla, jossa Nodularia –suvun leviä on havaittu.

Sinilevien runsastumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa veden korkea ravinnepitoisuus, lisääntynyt valon määrä sekä veden kohonnut lämpötila. Tyyni sää nostaa vedessä olevat sinileväsolut pintakerrokseen, jolloin muodostuu leväkukinta.

Jos vedessä näkyy runsaasti sinilevää, on suositeltavaa välttää uimista tai käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Sinileväpitoista vettä ei tule niellä, käyttää talous-, kastelu- eikä löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sinileväpitoista vettä.

Meriveden lämpötila yli 25 asteista

Meriveden pintalämpötila on kohonnut viime viikosta, ja on Helsingin edustalla yli 25 asteista. Sinilevien määrä Helsingin edustalla oli tälläkin viikolla vaihtelevaa. Saarten edustalla levien määrä oli hieman avomerta runsaampaa.

Helppo keino määrittää onko vedessä olevat hiput sinilevää, on ottaa vettä läpinäkyvään lasiin. Jos veden pinnalle nousee vihreitä hippuja noin tunnin kuluessa, on vedessä todennäköisesti sinilevää. Veden pintaa voi kokeilla myös kepillä. Mikäli keppiin tarttuu jotain, on kyseessä todennäköisimmin joko siitepölyä tai jotain muuta levää.

Mihin Helsingin ja Turun kaupunkien tulisi satsata vesien ja Itämeren suojelussa tulevina vuosina?

Helsinki ja Turku valmistelevat kolmatta yhteistä Itämeri-toimenpideohjelmaa vuosille 2019-2023. Nykyisen ohjelman viittä päämäärää tarkennetaan, ja kymmeniä uusia toimenpiteitä on valmisteilla. Uusia toimenpiteitä on suunnitteilla muun muassa liikenteen ja rakentamisen typpipäästöihin, teollisuuden riskienhallintaan, hiilineutraaliin vesiliikenteeseen sekä eroosion vähentämiseen.

Vaikuta Itämeren suojeluun ja kerro kantasi suunniteltuihin päämääriin ja toimenpideteemoihin verkkokyselyssä. Kysely on auki 19.8.2018 asti: https://www.webropolsurveys.com/S/5A497C30409444CE.par

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta

https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata Helsingin kaupungin tekemien veden laadun mittausten tuloksia tarkastelemalla seuraavista lähteistä:

-                           www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu)

-                           meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Uimarannat

- vs. terveysinsinööri Anni Korhonen, puh. 050 4025992, uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue

- tutkimusavustaja Soila Silvonen, puh. 040 1834261, soila.silvonen@hel.fi

Kuvat

Sinilevää Laajasalon uimarannalla. Kuva: Janne Koivisto
Sinilevää Laajasalon uimarannalla. Kuva: Janne Koivisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme