SDP EDUSKUNTA

Merja Mäkisalo-Ropponen: Ihmislähtöisen politiikan aika

Jaa

Tuleviin vaaleihin käydään nyt poikkeuksellisen jakautuneissa tunnelmissa. Viimeisen neljän vuoden ajan politiikka on jakanut kansaa, mikä on näkynyt niin palveluiden heikkenemisenä, sosiaaliturvan indeksien jäädytyksessä, koulutusleikkauksissa ja aktiivimallissa, mutta toisaalta myös hyvätuloisia suosivissa veronalennuksissa. Lukemattomat tapaamiset ja keskustelut vaalikentillä ovat tuoneet viestiä, että nyt tarvitaan suunnan muuttamista. On vihdoin ihmislähtöisen politiikan aika.

Vaalikentillä ja kahvipöydissä puhutaan vanhusten hoidosta ja hoivasta - ja siinä yhteydessä myös hoitajien jaksamisesta. Ihmiset ymmärtävät, ettei hyvä hoito ja hoiva ole mahdollista, jos ikäihmisten hoivakodeissa ei ole riittävästi koulutettua henkilökuntaa. Kotihoidon tilanne on monin paikoin sekä asiakkaiden hoidon ja laadun, että hoitajien jaksamisen näkökulmasta lähes katastrofaalinen.

Kotihoidon työ on muuttunut pelkiksi kurkistuskäynneiksi. Eniten hoitajia uuvuttaa ammatti-identiteetin ja todellisuuden välinen ristiriita. Hoitajat tietävät, miten pitäisi toimia, mutta heille ei anneta mahdollisuuksia toimia näin. Tämä on syy miksi kymmeniä tuhansia hoitoalan koulutettuja työntekijöitä on viime vuosina hakeutunut pois oman alan töistä.

Toinen iso esiin tullut asia on toimeentulon riittävyys. Olen kuullut monta tarinaa siitä, miten vaikeaa on pienellä eläkkeellä olevan ihmisen arjesta selviytyä. Rahat eivät kerta kaikkiaan riitä kaikkiin perustarpeisiin. Kymmenet ihmiset ovat myös kysyneet minulta, että peruttehan varmasti aktiivimallin. Olen kuullut useita tarinoita työttömien aktiivisuudesta ja siitä, miten aktiivisuudesta huolimatta aktiivimalli heitä rankaisee. Se vie ihmisiltä itsetunnon ja johtaa jopa vihan tunteiden kasvuun.

Ihmiset ovat kertoneet myös ammatillisen koulutuksen kurjasta tilanteesta. Nuori, 16 - 17 vuotias, ei oppi ammattiin itsenäisellä opiskelulla tai oman ryhmän kanssa - ilman opettajaa - ryhmätöitä tekemällä. Myös työnantajat ovat kertoneet, ettei opiskelijoilla ole riittäviä perusvalmiuksia tulla työpaikalle oppimaan, eikä heillä ole mahdollisuutta opettaa perusasioita - ne pitäisi opettaa koulussa. Tarvitsemme riittävästi opettajien ja lähiopetusta.

Ihmisillä on nyt paljon sydämellään asioita ja he odottavat suunnanmuutosta. Me haluamme, että kaikilla on mahdollisuus inhimilliseen elämään ja lapsillamme ja nuoriltamme on hyvä tulevaisuus. Siksi tulevaisuusinvestointeja on uskallettava tehdä nyt ja politiikan suunta muutettava.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

/Korjattu po. eduskuntaryhmä/ Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä päätti valiokuntapaikkajaosta13.6.2019 14:54:04 EESTTiedote

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä on tänään päättänyt ryhmän valiokuntapaikkajaosta. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi ryhmä esittää eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelää, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajaksi kansanedustaja Johannes Koskista ja liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajaksi eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Suna Kymäläistä.

SDP:n Malm: Rinteen hallitusohjelma hylkää leikkauspolitiikan – tilalle parempaa työelämää, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa11.6.2019 13:47:31 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Niina Malm tukee täydesti pääministeri Rinteen hallitusohjelmaa. Malm nostaa esiin erityisesti ”Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi” -osion linjaukset. Luvassa on parannuksia, jotka lisäävät työelämän reiluja pelisääntöjä, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Tällä on valtava merkitys, Malm tähdentää.

Antti Lindtmanin ryhmäpuhe tiedonantokeskustelussa hallitusohjelmasta11.6.2019 12:25:39 EESTTiedote

Muutokset puhuttaessa mahdollisia Arvoisa puhemies, Kansalaiset antoivat vaaleissa vahvan muutosviestin ja siihen Rinteen hallitus ja hallitusohjelma vastaavat. Hallitus lähtee nyt rakentamaan parempaa Suomea. Hallituksen merkittävin päätös on, että vuosien mollivoittoisen ajanjakson jälkeen Suomi viedään nyt leikkauslinjalta uudistuslinjalle. Hallitus rakentaa Suomea, jossa koulutus nähdään investointina, jossa eriarvoisuutta kitketään, jossa sopimusyhteiskunta nähdään voimavarana ja jossa ilmastonmuutoksen pysäyttäminen otetaan tosissaan. Se on muutos, jonka puolesta yli 1.7 miljoonaa suomalaista äänesti eduskuntavaaleissa. Sinnikkäästi on Suomea rakennettu, mutta nyt on uskallettava ottaa uusi askel – askel tulevaisuuteen. Tämän pääministeri Rinteen hallitus aikoo toteuttaa päättäväisesti Suomen vahvuuksia vaalien ja samalla yhteiskuntaa uudistaen. Suomi viedään nyt tielle, jossa jokainen voi nähdä valon tulevassa. Tielle, jossa jokainen voi luottaa siihen, että huomenna on paremmin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme