Työterveyslaitos

Merkittävä muutos palvelualojen työntekijöiden työnkuvissa ja osaamistarpeissa

Jaa
Työn muutos palvelualoilla edellyttää jatkuvaa osaamisen kehittämistä, kertoo tuore kyselytutkimus. Tänään Työelämätieto-palvelussa julkaistu laaja aineisto tarjoaa tilannekuvan yksityisistä palvelualoista 2020-luvun alussa. Aineisto on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 27.4.2023

Työ palvelualoilla on muuttunut voimakkaasti 2020-luvun poikkeusvuosina. Keskeisiä syitä muutoksiin ovat koronapandemian ja sittemmin Venäjän hyökkäyssodan kiihdyttämät muutokset palveluiden hinnoissa, kysynnässä ja tarjonnassa sekä aikaisemmin toteutettu aukioloaikojen säätelyn purku. Nämä puolestaan haastavat työhyvinvointia, osaamista ja työn tuottavuutta sekä muutosten tukemista työkykyjohtamisen keinoin.

– Palvelualojen eri toimialoja on kohdannut työvoimapula. Yksityisten palvelualojen työvoiman turvaaminen edellyttää nykyisten työntekijöiden hyvinvoinnin ja osaamisen varmistamista sekä uusien työntekijöiden rekrytointia ja perehdytystä, toteaa vanhempi asiantuntija Jarno Turunen Työterveyslaitoksesta.

Kyse ei ole pienestä joukosta: yksityiset palvelualat työllistävät Suomessa arviolta yli 400 000 työntekijää. Vuonna 2022 kerätty kyselyaineisto tarjoaa näkymän työhyvinvointiin, osaamiseen, työyhteisöjen toimintaan, johtamiseen ja koettuihin muutoksiin yksityisten palvelualojen työntekijöiden näkökulmasta. Kyselyyn vastasi 3662 palvelualalla työskentelevää Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n jäsentä.

Työ ja osaaminen monipuolistuneet, mutta arvostuksen puute hiertää monia

Aiempaa monipuolisemmat työtehtävät koskettavat miltei kolmea neljäsosaa vastaajista vähintään jonkin verran. Useampi kuin joka kymmenes kaupan alalla kokee, että työ on monipuolistunut erittäin paljon. Työtehtävien monipuolisuudesta huolimatta työntekijöistä alasta riippuen vain noin puolet kokee, että heidän osaamistaan arvostetaan työpaikoilla.

– Työn muuttuminen monipuolisemmaksi tuo myönteisiä seurauksia myös osaamiselle, kertoo erikoistutkija Sara Lindström Työterveyslaitoksesta.

Monipuolistuneita työtehtäviä tekevien osaamista ja ammattitaitoa arvostetaan työpaikalla enemmän kuin niiden, joiden työ ei ole monipuolistunut. He myös kokevat hallitsevansa paremmin töissä tarvittavia taitoja kuin he, joiden tehtävät eivät ole muuttuneet monipuolisemmiksi.

Digi hallitaan, palautumistaitoihin panostettava

Työntekijöiden luottamus omiin digitaitoihin on korkeaa. Jopa kolme neljästä vastaajasta luottaa melko hyvin taitoihinsa digityövälineiden käytössä. Sen sijaan palautumistaidoissa on parantamisen varaa: vain noin puolet ovat sitä mieltä, että omat palautumistaidot ovat riittävät.

Yleisimmät keinot, joita työntekijät ovat viimeisen vuoden aikana käyttäneet oppiakseen työpaikoilla, ovat yhdessä työskentely (40–53 %), internetin käyttö ongelmien ratkaisemiseksi (39–50 %), osallistuminen palkalliseen koulutukseen (30–43 %) ja työpaikan ohjeistusten hyödyntäminen (26–41 %).

– Osaamisen kehittämisen keinot ovat työpaikoilla melko monipuolisesti käytössä, mutta näitä pitäisi vielä entisestään lisätä ja osaamisen kehittämisestä on pidettävä huolta. Työvoimapulan vaivaamilla työmarkkinoilla on tärkeää huolehtia nykyisen työvoiman työkyvyn ylläpitämisestä, tukemisesta ja kehittämisestä. Työkyvyn alenemisesta kertoviin signaaleihin on puututtava varhain, Sara Lindström painottaa.

Tutkimushanke: Työhyvinvointi ja osaaminen palvelualoilla

  • Tutkimuksen toteutti Työterveyslaitos osana Työhyvinvointi ja osaaminen palvelualoilla -hanketta.
  • Hanketta rahoitti Työsuojelurahasto, Työterveyslaitos, Palvelualojen ammattiliitto PAM ry, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry, Kiinteistötyönantajat ry ja neljän tutkimuksessa mukana ollutta yritystä.  
  • Työelämätieto-palvelussa julkaistu kyselyaineisto on kerätty vuoden 2022 toukokuussa. Kyselyyn vastasi 3662 Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n jäsentä, jotka työskentelivät kaupan alalla, matkailu- ja ravintola-alalla, kiinteistöpalvelualalla, vartiointialalla tai muilla yksityisillä palvelualoilla.

Tutustu aineistoon Työelämätieto-palvelussa

Lisätiedot

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Hur fortskrider den gröna omställningen på arbetsplatserna? Enkätundersökningen ger en lägesbild av verksamheten och kunskapsbehoven23.5.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Klimatförändringen orsakar en genomgripande omvälvning i arbetslivet. I sin enkätundersökning samlade Arbetshälsoinstitutet in anställdas uppfattningar om effekterna av den gröna omställningen och klimatförändringen i arbetet. Resultaten lyfter fram de anställdas uppfattningar om hållbarheten på den egna arbetsplatsen och berättar om förekomsten av åtgärder på arbetsplatserna. Enkätmaterialet har nu publicerats i Arbetslivskunskap-tjänsten.

How is the green transition proceeding at workplaces? Survey provides overview on measures and competence requirements23.5.2023 08:30:00 EEST | Press release

Climate change will cause a comprehensive transformation of work life. A survey by the Finnish Institute of Occupational Health collected employees’ views on the effects that the green transition and climate change have on work. The results highlight employees’ views on the sustainability of their workplaces and provide information on the prevalence of measures. Data of the survey has now been published in the Work-Life Knowledge service.

Miten vihreä siirtymä etenee työpaikoilla? Kyselytutkimus luo tilannekuvaa toiminnasta ja osaamistarpeista23.5.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa kokonaisvaltaista työelämän murrosta. Työterveyslaitoksen kyselytutkimuksessa kerättiin työntekijöiden käsityksiä vihreän siirtymän ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista työhön. Tulokset nostavat esiin työntekijöiden näkemykset oman työpaikan kestävyydestä ja kertovat toimien yleisyydestä työpaikoilla. Kyselyn aineistoa on nyt julkaistu Työelämätieto-palvelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme