Jyväskylän yliopisto

Merkonomien työssäoppiminen on silta opintojen ja työelämän välillä

Jaa

Työssäoppiminen on etenkin toisen asteen opiskelijoille usein ensimmäinen kokemus työelämästä. Onnistuessaan se parantaa opiskelijan oman alan osaamista, sosiaalisia taitoja sekä jatkotyöllistymisen mahdollisuuksia. Myös yritykset jäävät tässä tilanteessa voitolle.

Siirtyminen opinnoista työelämään voi olla vastavalmistuneelle hankalaa. Lisäksi koulutuksen sekä työtehtävien vaatimukset eivät aina välttämättä kohtaa. Väitöstutkimus tarkastelee toisen asteen merkonomitutkinnon omaavien työssäoppimista, joka toimii useille siltana opintojen ja työelämän välillä.

- Aiemmin laskentatoimen osaamisen kehitystä on tutkittu lähinnä yliopistokoulutusta vaativista tehtävistä. Laskentatoimen ammattilaisia työskentelee kuitenkin myös alemmilla koulutus- ja työtehtävätasoilla esimerkiksi kirjanpitotehtävissä, kertoo KTM Antti Sirainen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Näihin tehtäviin riittää merkonomiksi valmistava liiketoiminnan perustutkinto. Toisella asteella työssäoppimisjaksot ovat hyvin yleisiä. Lähes yhtä tärkeää, kuin työssäoppimisesta saatu tekninen oman alan osaaminen on oppi työpaikan sosiaalisista suhteista ja verkostoitumisesta.

- Työssäoppimisessa jokapäiväisellä työelämän viestinnällä on suuri merkitys merkonomien osaamisen kehityksessä. Oppimisjakson aikana osoitettu motivaatio parantaa myös selvästi merkonomien mahdollisuuksia työllistymiseen myös oppijakson päätyttyä. On myös tärkeää, että työtehtävissä on sopivasti haastetta, Sirainen kertoo.

Tutkimuksessa tarkasteltiin tilitoimistoissa tapahtuvaa merkonomien työssäoppimista. Onnistuessaan hyvä työssäoppimisjakso paitsi myös helpottaa alan ammattilaisten siirtymistä työuralle, mutta myös kasvattaa yritysten liiketoimintaa.

- Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää laskentatoimen koulutuksen suunnittelussa. Olisi tärkeää ottaa entistä paremmin huomioon työelämän vaateet jo ennen työssäoppimisjaksoa, jotta siirtymästä työelämään saataisiin mahdollisimman kivuton, kertoo Sirainen.

KTM Antti Siraisen laskentatoimen väitöskirjan "Valmistuvan taloushallinnon merkonomin ammatillisen osaamisen kehittyminen. Tapausesimerkkinä tilitoimistot" tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 20.9. klo 12-16 Seminaarinmäen vanhassa juhlasalissa S212. Vastaväittäjänä professori Lili Kihn (Tampereen yliopisto) ja kustoksena apulaisprofessori Antti Rautiainen (Jyväskylän yliopisto).

Antti Sirainen on ylioppilas Lieksan lukiosta 1978, yo-merkonomi Lieksan kauppaopistosta 1981 sekä KTM Vaasan korkeakoulusta (nyk. Vaasan yliopistosta) 1987. Työkokemusta hänellä on K-yhtiöistä, Joensuun Citymarketista, KHT-yhteisö Coopers & Lybrandista (nyk. PWC) sekä Helsinki Business Collegesta.

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona ISSN 2489-9003; 111, ISBN 978-951-39-7825-9 (PDF). Julkaisu on luettavissa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7825-9.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Sirainen
antti.sirainen@bc.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Rahoitusta liikuntateknologian koulutuspolun rakentamiseksi huippu-urheilijoille11.12.2019 14:00:00 EETTiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle ja Kajaanin ammattikorkeakoululle noin 275 000 euroa ESR-rahoitusta liikuntateknologian koulutuspolun rakentamiseksi huippu-urheilijoille. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 400 000 euroa. Liikuntateknologian koulutuspolku huippu-urheilijoille -hankkeen tavoitteena on luoda houkutteleva huippu-urheilijan kaksoisuran mahdollistava ja joustava liikuntateknologian koulutuspolku kahden koulutusorganisaation yhteistyönä.

Missä ikääntyneiden ihmisten fyysistä suorituskykyä ja fyysistä aktiivisuutta kannattaa mitata?11.12.2019 07:00:00 EETTiedote

Ikääntyneiden ihmisten tutkimuksessa haasteena on saada mukaan myös kunnoltaan ja terveydeltään heikentyneet henkilöt. Tuore Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksen tutkimus osoittaa, että fyysistä suorituskykyä ja fyysistä aktiivisuutta voi mitata sekä kotioloissa että tutkimuskeskuksessa. Ikääntyneet henkilöt, joilla on heikko terveys, osallistuivat epätodennäköisemmin mittauksiin, jotka edellyttivät tutkimuskeskuksessa käymistä. Samaten he todennäköisemmin kieltäytyivät liikemittareiden käyttämisestä.

Väitös 14.12.: Digitaalisia tuotteita koskevaa kuluttajakäyttäytymistä ymmärrettävä paremmin (Makkonen)10.12.2019 16:00:00 EETTiedote

Erilaiset digitaaliset tuotteet, kuten Internetin kautta jaeltava musiikki, elokuvat, sarjat ja kirjat, ovat viime vuosien aikana tulleet oleelliseksi osaksi monien kuluttajien arkielämää. Niitä koskevassa kuluttajakäyttäytymisen ymmärryksessämme on kuitenkin yhä merkittäviä puutteita. Tuore väitöstutkimus syventää ja laajentaa tätä ymmärrystä erityisesti digitaalisen musiikin ja musiikin latauskauppojen kontekstissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme