Espoon kaupunki - Esbo stad

Metro muuttaa Matinkylää: Tornitalot nousevat Matinkylän vanhan ostarin tilalle

Jaa

Kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn on tulossa kaksi vierekkäistä asemakaavaehdotusta, Matinmetsä ja Satukuja. Matinkylän keskustaan voi kaavamuutosten myötä muuttaa noin 370 uutta asukasta

Matinmetsä, korttelisuunnitelma. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto SARC.
Matinmetsä, korttelisuunnitelma. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto SARC.

Matinmetsän kaava-alue koskee Matinkylän vanhaa ostoskeskusta ja sen naapurustoa. Asemakaavan muutos mahdollistaa nykyisen liikekiinteistön purkamisen, jolloin ostarilta poistuvat ravintolat ja muut liiketilat.

Matinkadun varteen esitetään rakennettavaksi kolmea asuinrakennusta, joista yksi on 16-kerroksinen asuintorni ja kaksi matalampaa 7-kerroksisia. Katutasoon Matinkadun varrelle suunnitellaan liiketilaa lähikaupalle, ja tämän lisäksi tiloja pysäköintiä-, huoltoa- ja varastointia varten. Naapurissa sijaitsevien asuinkerrostalotonttien asemakaavaa tarkistetaan ja muutetaan autopaikkanormi ajanmukaiseksi.

Uudet lamellitalot ja tornitalo on pyritty sovittamaan Matinkylän nykyiseen rakennuskantaan. Tornin jalustan alimmat kerrokset ja ylimmän kerroksen huippu, jonne on sijoitettu talosauna, asukkaiden yhteistila ja lasitettu näköalaterassi, erottuvat selvästi. 

Satukujan asemakaavaehdotuksessa Kala-Matin raitin ja Kaisankujan kulmaan suunniteltu uudisrakennus on 15-kerroksinen asuintornitalo, jonka katutasoon rakennetaan pieni liiketila. Rakennus on pyritty sijoittamaan siten, että se vaikuttaisi mahdollisimman vähän naapuritalojen ikkunoista avautuviin näkymiin ja pihojen varjoisuuteen. Nykyinen myymälärakennus, jossa sijaitsee Kirpputori Ankkurinappi, puretaan.

Kivijalkaliiketiloja raittien varrelle

Matinkylän vanhan keskustan muutos on osa laajempaa kehityskulkua, jossa liiketiloja keskittyy kauppakeskus Isoon Omenaan ja Matinkylän ydinkeskustaan. Sen seurauksena syrjäisempiä myymälöiden rakennuspaikkoja tarvitaan aiempaa vähemmän ja osa niistä muutetaan asuinkäyttöön tai asumispainotteisemmiksi. Toisaalta kysyntää ruokakaupalle on edelleen, samoin tietyn tyyppisille pienliikkeille. Lisääntyvä asukasmäärä ja kivijalkaliiketilat mahdollistavat raittien varrelle pieniä kauppoja tai yrityksiä, joiden palvelut ovat pyörä- tai kävelymatkan päässä.

Optimaalinen sijainti metroaseman lähiympäristössä on ollut yksi Matinkylän keskustan uudistamisen lähtökohdista. Uusi rakentaminen tiivistää huomattavasti Matinkylän uuden metroaseman ympäristöä, jonne muodostuu kaksi olemassa olevaa 15- kerroksista asuinrakennusta mukaan luettuna yhteensä neljän korkean rakennuksen torniryhmä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluearkkitehti Sirpa Sivonen-Rauramo
puh 050 347 5494

Arkkitehti Outi Ruski
puh 043 82 53629

Kuvat

Matinmetsä, korttelisuunnitelma. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto SARC.
Matinmetsä, korttelisuunnitelma. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto SARC.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Kaupunkisuunnittelukeskus


Katuosoite: Kirkkojärventie 6 BPostiosoite: PL 43, 02070 ESPOON KAUPUNKI.

 

Ma-pe klo 8.00–15.45
09 816 21

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme