HKL

Metroasemista tulostettavissa 3D-kohokartta

Jaa

HKL on teettänyt kaikista nykymetron asemista 3D-tulostimella tulostettavat opaskartat. Kohokartat on tarkoitettu etenkin näkövammaisten liikkumisen apuvälineeksi asemilla. Jo keväällä HKL teetti metroasemista julistemuotoiset 3D-kartat, jotka löytyvät niin metroasemilta kuin HKL:n verkkosivuiltakin.

Kohokartat ovat yksi esimerkki 3D-tulostamisen hyötykäytöstä.
Kohokartat ovat yksi esimerkki 3D-tulostamisen hyötykäytöstä.

- Kartat ovat yksi etappi kohti HKL:n tavoitteena olevaa kaikille helppokäyttöistä ja esteetöntä joukkoliikennettä, sanoo HKL:n toiminnanohjausyksikön johtaja Karoliina Rajakallio.

3D-tulostettavat kartat on suunniteltu tulostettavaksi pursotinlaitteella esimerkiksi kirjastossa tai tulostuspalvelussa.

Karttoja pääsee lataamaan HKL:n verkkosivulta osoitteesta www.hkl.fi >Metrolla >Metroasemat. Asemakohtaisilla sivuilla on sekä ladattava tiedosto omalla tai kirjaston laitteella tulostukseen että linkki suoraan tulostepalveluun jos 3D-tulosteen haluaa tilata lasersintrattuna ja kotiin toimitettuna.

Kartat on laatinut 3D-ratkaisuihin erikoistunut suomalainen Versoteq-yritys, joka on toteuttanut näkövammaisten opasteita myös esimerkiksi Tikkurilan matkakeskukseen. Nyt laaditut metroasemien 3D-mallinnukset testattiin näkövammaisten käyttäjien kanssa etukäteen.

3D-kartat ovat yksi esimerkki kehittyvän 3D-tulostamisen hyötykäytöstä. Koska tulosteet ovat suhteellisen edullisia ja niitä otetaan vain tarpeen mukaan, on karttoihin myös helppo tehdä parannuksia havaittujen kehitysehdotusten mukaisesti.

- Otamme mielellämme palautetta vastaan nyt valmistuneista kartoista. Arvioinnin jälkeen kartat on mahdollista tehdä myös länsimetron asemista, kertoo Rajakallio.

Mallit ovat oletuksena maksimissaan 20 cm leveitä ja syviä, korkeus vaihtelee eri tasojen ja rakennusten mukaan, mutta pääsääntöisesti ne ovat muutamia senttejä korkeita.

Palautetta, parannusehdotuksia ja kommentteja kartoista voi lähettää osoitteeseen info@versoteq.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: HKL, toiminnanohjausyksikön johtaja Karoliina Rajakallio, p. 09 31035920

Kuvat

Kohokartat ovat yksi esimerkki 3D-tulostamisen hyötykäytöstä.
Kohokartat ovat yksi esimerkki 3D-tulostamisen hyötykäytöstä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HKL
HKL
PL 1400
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

(09) 310 1071http://www.hkl.fi

HKL vastaa raitiovaunujen ja metrojen liikennöinnistä, kaupunkipyöristä sekä joukkoliikenneinfran eli ratojen, asemien ja varikoiden hoidosta ja kehittämisestä. HKL – kaupungin paras liike.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HKL

Raide-Jokerin tavoitekustannuksesta on valmistunut uusi arvio – lopullinen hinta selviää ensi keväänä20.6.2018 12:00Tiedote

Raide-Jokerin rakentamisprojektissa on parhaillaan käynnissä kehitysvaihe, joka kestää ensi kevääseen asti. Kehitysvaiheessa tehdään kesällä 2016 hyväksyttyä hankesuunnitelmaa tarkemmat suunnitelmat sekä määritellään rakentamisen aikataulu ja kustannukset. Kustannusarviota lasketaan moneen kertaan kehitysvaiheen aikana, ja lopullinen hinta täsmentyy sitä mukaa, kun suunnitelmat tarkentuvat. Nyt valmistuneen arvion mukaan rakentamiskustannus on 355 M€ vuoden 2015 hintatasossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme