HKL

Metrovarikko saa energiaa auringosta

Jaa

HKL:n aurinkovoimala tuottaa sähköä niin, että siitä riittäisi yli 200 kerrostaloasuntoon vuodeksi. Aurinkovoimala pienentää HKL:n hiilijalanjälkeä.

Metrovarikon aurinkovoimala otettiin käyttöön aurinkoisessa säässä 18.6.2019. Kuva: Lasse Rosenholm/HKL
Metrovarikon aurinkovoimala otettiin käyttöön aurinkoisessa säässä 18.6.2019. Kuva: Lasse Rosenholm/HKL

HKL:n hankkima aurinkovoimala otettiin käyttöön 18.6.2019 Roihupellon metrovarikolla. Aurinkovoimala pienentää HKL:n hiilijalanjälkeä varikon kuluttaman sähkön osalta. Kaikki HKL:n raideliikenteen kuluttama sähkö on jo päästötöntä, sillä se tuotetaan pohjoismaisella tuuli- ja vesivoimalla.

– Oman aurinkovoimalan rakentaminen on osa HKL:n vastuullisuutta. Haluamme olla edelläkävijöitä hajautetun uusiutuvan energian tuottajina ja metrovarikon voimalan avulla pystymme arvioimaan mahdollisuuksia uusiutuvan energian omaan tuotantoon laajemminkin, kertoo HKL:n laatu- ja ympäristöpäällikkö Maija Sarpo.

Voimala on epävirallisen listauksen mukaan Suomen 11. suurin aurinkovoimala, eli kuuluu toistaiseksi Suomen 20 suurimman voimalan joukkoon. Voimala on myös Suomen 9. suurin kattoasenteinen voimala.

– Roihupellon metrovarikon sähkönkulutus vuodessa on noin 4 600 MWh. Vaikka voimala tuottaa noin 422 MWh vuodessa, on se vasta noin kymmentä prosenttia metrovarikon tarpeista. Jos kuitenkin aurinkovoimala hetkellisesti tuottaisi enemmän sähköä kuin varikko kuluttaa, voitaisiin tämä sähkö ohjata metrojunien liikennöintiin HKL:n omassa sähköverkossa, kertoo hankkeen toteuttamisesta vastaava HKL:n projektipäällikkö Lasse Rosenholm.

Aurinkovoimala koostuu 1780 monikiteisestä paneelista ja viidestä invertteristä, joilla voimala kytketään kiinteistön sähköjärjestelmään.

– Voimalan erikoispiirre on se, että sen paneeleita on suunnattu kolmeen eri ilmansuuntaan; itään, etelään ja länteen. Tämä antaa voimalalle tasaisempaa tuotantoa aamuauringosta iltaruskoon. Voimalan älyominaisuudet ovat kattavat, sillä tuotantoa voidaan seurata jopa yksittäisten paneelien tasolla. GEF Vision palvelun avulla voidaan diagnosoida inverttereiden ja voimalan toimintaa lukemalla niitä etänä, kertoo GreenEnergy Finland Oy:n tekninen asiantuntija Juha Huttunen.

Voimalan olisi tarkoitus olla käytössä vähintään 30 vuotta ja päivittämällä mahdollisesti vielä pidempään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lasse Rosenholm, projektipäällikkö (HKL), +358 40 482 5592, lasse.rosenholm@hel.fi
Ilkka Pitkänen, myyntipäällikkö (GreenEnergy Finland Oy), +358 50 502 8000, ilkka.pitkanen@gef.fi

Kuvat

Metrovarikon aurinkovoimala otettiin käyttöön aurinkoisessa säässä 18.6.2019. Kuva: Lasse Rosenholm/HKL
Metrovarikon aurinkovoimala otettiin käyttöön aurinkoisessa säässä 18.6.2019. Kuva: Lasse Rosenholm/HKL
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HKL
HKL
PL 53250
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

(09) 310 1071http://www.hkl.fi

HKL vastaa raitiovaunujen ja metrojen liikennöinnistä, kaupunkipyöristä sekä joukkoliikenneinfran eli ratojen, asemien ja varikoiden hoidosta ja kehittämisestä. HKL – kaupungin paras liike.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HKL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme