VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Metsähallitus pyrkii yhdistämään valtion maa- ja vesiomaisuuden erilaiset käyttötarpeet

Jaa

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on arvioinut Metsähallituksen toimintaa valtion maa- ja vesiomaisuuden hallinnassa. Metsähallituksen metsätalousliiketoiminta on saavuttanut, ja ajoittain jopa ylittänyt sille asetetut tulos- ja tuloutustavoitteet. Sen sijaan sijoitetun pääoman tuottotavoite on konsernitasolla jäänyt saavuttamatta vuodesta 2012 lähtien. Tämä on aiheutunut pääasiassa tappiollisesta tytäryhtiötoiminnasta, josta on omistajan ohjauksesta luovuttu. Metsähallitus pyrkii aktiivisesti sovittamaan yhteen toiminnassaan valtion omistamaan maa- ja vesiomaisuuteen kohdistuvat moninaiset käyttötarpeet. Sovittamalla yhteen metsätalousliiketoiminta ja yhteiskunnalliset velvoitteet saavutetaan merkittäviä hyötyjä. Metsähallituksen Luontopalvelut ja Eräpalvelut -tulosyksiköillä on edellytykset julkisten hallintotehtävien kustannustehokkaaseen hoitoon.

Metsähallitus perustelee sijoitetun pääoman tavoitteen saavuttamattomuutta pääasiassa tappiollisella tytäryhtiötoiminnalla, josta se on maa- ja metsätalousministeriön ohjaamana luopunut. VTV:n arvion mukaan Metsähallituksella on edellytykset saavuttaa sille asetettu 4,6 prosentin sijoitetun pääoman tuottotavoite vuoteen 2020 mennessä.

Metsähallituksen metsät ovat tuottavimmillaan vuoden 2050 paikkeilla, jolloin vuotuiset hakkuumahdollisuudet nousevat 10 miljoonaan kuutiometriin nykyisestä 6 miljoonasta kuutiometristä. Hakkuumahdollisuuksien merkittävä kasvu on osoitus metsien ikäluokkarakenteesta, mutta myös aktiivisen metsänhoidon vaikutuksesta metsien tuottopotentiaaliin. Metsähallitukselle urakoi yhteensä noin 400 metsäalan yritystä, joiden palveluksessa työskentelee 1 300 henkeä. Vuosittain ulkopuolisia palveluja hankitaan 150 miljoonalla eurolla.

Yhteiskunnallisten velvoitteiden huomioiminen tuo merkittäviä hyötyjä metsien virkistyskäyttöön ja luonnon monimuotoisuuteen

Metsähallitus pyrkii aktiivisesti yhdistämään toiminnassaan valtion maa- ja vesiomaisuuteen kohdistuvat moninaiset käyttötarpeet. Yleiset yhteiskunnalliset velvoitteet huomioidaan Metsähallituksen liiketoiminnassa alueellisten luonnonvarasuunnitelmien avulla.

Valtion monikäyttömetsissä panostettiin vuonna 2016 noin 56 miljoonaa euroa luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen, virkistyskäytön ja työllisyyden edistämiseen sekä saamelaisten kulttuurin ja perinteisten elinkeinojen harjoittamiseen. Sovittamalla yhteen metsätalousliiketoiminta ja yhteiskunnalliset velvoitteet saavutetaan merkittäviä hyötyjä, joista merkittävimmät koskevat virkistyshyötyjä ja luonnon monimuotoisuutta.

− Yhteiskunnalliset velvoitteet huomioimalla Metsähallitus saavuttaa ja ylläpitää sosiaalisen toimilupansa valtion omistamien metsävarojen hyödyntäjänä, kertoo ylitarkastaja Sanna Ollila VTV:stä.

Metsähallituksen tasearvo tulisi arvioida nykyistä suunnitelmallisemmin

Metsähallituslaki (234/2016) tuli voimaan 15.4.2016. Metsähallitus harjoittaa metsätaloutta valtion metsätalousosakeyhtiöstä annetusta laissa (235/2016) tarkoitetussa osakeyhtiössä, Metsähallitus Metsätalous Oy:ssä.

Valtion omistaman maa- ja vesiomaisuuden arvo arvioitiin Metsähallituksen avaavassa taseessa noin 3,8 miljardiksi euroksi, josta tuottovaateen alainen metsäomaisuus on noin 2,6 miljardia euroa. Metsätaloustoiminnan piirissä oleva metsämaa on noin 3,2 miljoonaa hehtaaria normaalikäytössä olevan monikäyttömetsän puuston ollessa noin 217 miljoonaa kuutiometriä.

VTV suosittelee, että valtion omistaman maa- ja vesiomaisuuden käyvän arvon määrittelyssä käytettävän, pääoman tuottovaadetta kuvaavan diskonttokoron tason valinta perustellaan ja dokumentoidaan. Koska liikelaitokselle asetettu tulos- ja tuloutustavoite sekä sijoitetun pääoman tuottoa koskeva tavoite perustuvat tuottovaateen alaisen omaisuuden käypään arvoon, tulee Metsähallituksen maa- ja vesiomaisuuden tasearvo arvioida uudelleen nykyistä suunnitelmallisemmin.

Tiedote ja tarkastuskertomus vtv.fi-palvelussa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sanna Ollila, ylitarkastaja
040 7365 748
sanna.ollila@vtv.fi

Visa Paajanen, tuloksellisuustarkastusneuvos
040 7348 402
visa.paajanen@vtv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Tilläggsfinansieringen till Makera har sammanslagits med investeringsstöden för jordbruk – dess inverkan på målen för den bioekonomiska strategin går inte att utvärdera10.1.2019 06:45:00Tiedote

Tilläggsfinansieringen på 90 miljoner euro till Gårdsbrukets utvecklingsfond har sammanslagits med direkta investeringsbidrag, som ska stödja lönsamheten och konkurrenskraften inom jordbruket. Det är dock inte självklart att direkta bidrag är förmånliga för statsekonomin, utan alternativa former av investeringsstöd också bör övervägas.

Makeran lisärahoitus yhdistetty maatalouden investointitukiin – lisärahoituksen vaikutuksia biotaloustrategian tavoitteisiin ei voida arvioida10.1.2019 06:45:00Tiedote

Maatilatalouden kehittämisrahastolle myönnetty 90 miljoonan euron lisärahoitus on sulautettu suoriin investointiavustuksiin, joiden tarkoitus on tukea maatalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että suorat avustukset ovat edullisia valtiontaloudelle, vaan myös vaihtoehtoisia investointitukimuotoja tulisi arvioida.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme